Turengissakin toimivan Laurellin yrittäjät palkittiin Hämeenlinnan vuoden yrittäjinä

70-vuotias perheyritys kehittää ja vaalii kahvilakulttuuria.

Jouni Lehtonen
Turengissakin toimivan Laurellin yrittäjät palkittiin Hämeenlinnan vuoden yrittäjinä

Vuoden yrittäjänä palkittu Heikki Kokko esittelee harrastustaan, kakkukoristeiden valmistusta marsipaanista.

Hämeenlinnan vuoden yrittäjänä on palkittu Laurell Oy:n yrittäjät Heikki ja Sari Kokko. Hämeen Yrittäjät ja paikallisyhdistys Hämeenlinnan Yrittäjät luovuttivat palkinnon Aulangolla järjestetyssä Hämeenlinnan yrittäjäjuhlassa perjantai-iltana.

Laurellin leipomo on 70-vuotias perheyritys. Yrityksen perusti nykyisen yrittäjän, Heikki Kokon, äiti Sanni Laurell vuonna 1947.

Yrittäjä Heikki Kokko kasvoi lapsuutensa leipomon liepeillä ja aloitti kesätyöt leipomossa heti, kun pöydälle ulottui. 15-vuotiaasta hän on työskennellyt vakituisesti perheyrityksessä.

Vuonna 1987 yrityksestä tuli osakeyhtiö ja osakkaina olivat kaikki Sannin lapset. Heikki Kokko hankki osake-enemmistön vuonna 1997 ja alkoi johtaa yritystä. Nykyisin hän omistaa koko osakekannan.

Konditoria-leipomo Laurell myy tuotteet asiakkailleen omista kahviloista ja leipomon myymälästä. Viimeisen kymmenen vuoden aikana Laurell on laajentanut toimintaansa uusille paikkakunnille.

Yritysostolla firma asettui myös Turenkiin, jossa sijaitsee yrityksen toinen leipomo sekä kahvila. Kahviloita on avattu myös Tuulosen kauppakeskukseen sekä Lahteen ja Riihimäelle. Yrityksen kahdeksas kahvila avautui Lahdessa marraskuun alussa.

Laurellin leipomoissa työskentelee 20 työntekijää ja kaikkiaan työntekijöitä on 55. Turengissa leivotaan vehnä- ja hiivatuotteet, Tampereentien tiloissa toimii kakkuleipomo.

Tulevaisuudessa kahviloita voisi kokon mukaan olla tuotejakelussa enemmänkin, mutta talouden pitää olla kunnossa, jotta laajentuminen on mahdollista.

Vuonna 2011 taantuma alkoi näkyä leipomoalalla ja Laurell Oy:llä on takanaan tiukkoja ja vaikeita vuosia. Viimeisen vuoden aikana talouden suunta on kääntynyt nousuun. Se rohkaisi myös uuden kahvilan avaamiseen.

Laurell kuuluu Hyvä Konditoria -yhteistyöverkostoon, jonka puheenjohtaja Heikki Kokko on. Valtakunnallinen verkosto on perustettu vaalimaan perinteistä kahvilakulttuuria ja käsityötaitoa maassamme. Siihen kuuluu 18 leipomoa, joilla on 63 toimipistettä eri puolilla Suomea.

– Sen lisäksi, että järjestämme jäsenillemme koulutusta kotimaassa, käymme myös porukalla tutustumassa alan uusimpiin trendeihin muualla Euroopassa, Kokko kertoo.

Verkoston muutkin leipomot ovat kokeneet vaikeita vuosia. Yksi iso tekijä markkinoilla on leivän ja leivonnaista lisääntyvä tuonti ulkomailta.

– Kahvilakulttuuri on kehittynyt hyvään suuntaan. Iso kiitos kuuluu asiakkaillemme, että olemme saaneet toimia jo 70 vuoden ajan.

Heikki Kokko kiittää vaimoaan Saria kumppanuudesta ja tuesta. Sari Kokko on työskennellyt yrityksessä vuodesta 1982 alkaen. Hän toimii yrityksen hallituksen puheenjohtajana. Tytär Senni työskentelee Laurellin markkinointipäällikkönä.

– Toinen tyttäristämme on vielä muualla töissä, mutta kiinnostusta molemmilla yritystä kohtaan on, joten toivoa löytyy, Heikki Kokko hymyilee luottavaisena yrityksen tulevaisuuden suhteen.

Yrittäjä: Heikki Kokko

Perustettu:1947

Työntekijöitä: 55

Liikevaihto: 3,4 miljoonaa euroa.

Toimiala: Leivän, leivonnaisten ja kakkujen valmistus

Konditoria-Leipomo Laurellilla on 7 kahvilaa: Hämeenlinnassa, Turengissa, Tuuloksessa, Riihimäellä ja Lahdessa. Lisäksi Hämeenlinnan leipomon yhteydessä pieni kahvila-myymälä.

Kuuluu Hyvä Konditoria -yhteistyöryhmään, jonka puheenjohtaja on Heikki Kokko.

Hämeenlinnan vuoden yrittäjä 2017.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio