Taistelua perheen puolesta – Maahanmuuttovirasto aikoo käännyttää 14-vuotiaan tyttären Thaimaahan

Turenkilaisen Aaltosen perheen 14-vuotiasta tytärtä ollaan käännyttämässä takaisin Thaimaahan. Biologinen isä on ilmoittanut olevansa kykenemätön huolehtimaan lapsesta sairautensa ja varattomuutensa vuoksi.

Inka Mustonen
Taistelua perheen puolesta – Maahanmuuttovirasto aikoo käännyttää 14-vuotiaan tyttären Thaimaahan

Harri Aaltonen ja Wongduean Aaltonen toivovat, että heidän nuorimmaisen lapsen sisko saisi jäädä Suomeen perheen kanssa.

Inka Mustonen

Turenkilaisen Aaltosen perheen tarina on tullut koko kansan tietouteen valtakunnallisessa mediassa. Maahanmuuttovirasto on käännyttämässä perheen 14-vuotiasta tytärtä takaisin kotimaahansa Thaimaahan. Tyttö on asunut Suomessa nyt noin puolitoista vuotta yhdessä äitinsä Wongduean Aaltosen, isäpuolensa Harri Aaltosen sekä pikkusiskonsa kanssa.

Hämeenlinnan hallinto-oikeus hylkäsi perheen valituksen Maahanmuuttoviraston päätöksestä. Nyt perhe on lähettänyt valituslupahakemuksen korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Myös uusittu oleskelulupahakemus on käsiteltävänä. Lisäksi asiasta on valmistettu nettiadressi, joka sai jo ensimmäisten päivien aikana noin 600-700 allekirjoitusta.

–Tytön mummoa ja isää on pyydetty menemään suurlähetystöön Bankokiin, jotta he ilmoittaisivat kantansa tähän asiaan. Meitä ei muuten uskota, että tämä olisi lapsen parasta, ja muutoin hän jäisi huolenpitoa vaille, Harri Aaltonen kertoo.

Thaimaassa asuva tytön biologinen isä on kertonut Ylen haastattelussa, ettei ole kykeneväinen huolehtimaan tytöstä, koska on sairas ja varaton. Myös tytöstä huolehtinut isoäiti alkaa olla huonossa kunnossa.

Maahanmuuttovirasto on perustellut käännytyspäätöstä perhesiteiden katkeamisella, kun äiti asui 10 vuotta Suomessa ja tyttö Thaimaassa.

–Eihän se hyvältä tunnu kuulla, että perheside olisi katkennut, kun ei se ole niin. Wongduean on miettinyt aina tyttärensä etua, rahoittanut hänen elämistään ja vieraillut aina kun mahdollista, Harri Aaltonen avaa.

–Ei täältäkään noin vain lähdetä, kun hänellä on vakituinen työ. Jos sitä lähtisi jatkuvasti pitkäksi aikaa jonnekin, se tietäisi lopputiliä, Aaltonen jatkaa.

Ajatus tyttären muutosta Suomeen on elänyt Harri ja Wongduean Aaltosen yhdessäolosta alkaen. Heidän tapaaminen Thaimaassa oli monen sattuman summa.

Harri Aaltonen joutui vuonna 2005 autokolariin, jonka seurauksena oikean jalan kantaluu meni palasiksi. Mies oli vuoden verran pois työelämästä, jonka vuoksi hän päätti lähteä reissuun. Thaimaassa hän vietti lähes vuoden 2006 ja tapasi Wongdueanin.

–Wongduean kävi monta kertaa Suomessa, sillä halusimme ensin seurustella. Halusimme oppia tuntemaan toisemme. Halusin olla varma, että hän haluaa olla täällä. Haimme ensimmäistä oleskelulupaa vielä seurusteluaikana. Kun hänen karkotettiin, minä hyppäsin samaan koneeseen. Tulimme takaisin, kun olimme menneet naimisiin, Harri Aaltonen muistelee.

Aluksi lapsen biologinen isä vastusti tytön muuttoa Suomeen. Nyt asian laita on toinen. Tyttö kertoi käännytyspäätöksestä isälleen tekstiviestillä ja kysyi, mihin hänen pitäisi mennä.

–Isältä tuli hänelle viesti, että pysy siellä, Harri Aaltonen sanoo.

Tyttö käy tällä hetkellä koulua seitsemännellä luokalla. Hän tuumaa, että koulussa oleminen on ollut mukavaa. Tämä rauhoittaa myös vanhempia, sillä äidillä oli etukäteen huoli mahdollisesti koulukiusaamisesta.

–Kaikki on mennyt hyvin. Hän on saanut myös ystäviä, Wongduean Aaltonen luonnehtii.

Vaikka meneillään olevasta byrokratiapainajaisesta ei puhuta lasten kuulleen, näkyy tilanne väistämättä perheen arjessa. Harri Aaltonen kertoo, että kaikki aika menee asian hoitamiseen.

Isäpuoli ihmettelee suuresti sitä, miksi Maahanmuuttovirasto ei ole huomioinut missään vaiheessa sitä, mitä tyttö itse haluaa.

–Kun puhutaan lapsen edusta, pitäisi kuulla, mitä lapsi itse tahtoo ja missä hän tahtoo olla. Tässä tapauksessa sille ei ole annettu mitään arvoa, Harri Aaltonen kyseenalaistaa.

Harri Aaltonen arvelee, että hallitsematon pakolaisvirta on vaikuttanut maahanmuuttolinjausten tiukentamiseen. Häntä ahdistaa, kun perheen lasta kohdellaan kuin pakolaista.

–En voi ymmärtää, keneltä se on pois, jos tyttö olisi täällä. Me emme pyydä pennin latia, vaan hoidamme itse kaikki kulut. Toki yhteiskunnalle maksaa koulunkäynti, mutta molemmat meistä käyvät töissä ja maksavat veronsa, Harri Aaltonen painottaa.

Vanhemmat ovat huolissaan siitä, kuinka tytön kävisi Thaimaassa, sillä lapsen biologinen isä ei kuulemma ole edes tunnustanut isyyttään. Jos lapselle sattuisi vakava onnettomuus ja hoidoista täytyisi päättää, lapsen ainoa juridinen vanhempi olisi kaukana.

Tytön lisäksi hänen Suomessa syntynyt pikkusiskonsa on huolissaan tilanteesta. Tytär on auttanut pikkusiskoa aamurutiineissa, kun vanhemmat ovat menneet aikaisin töihin. Hän on huolehtinut myös iltapäivän syömiset, kun vanhemmat ovat vielä töissä.

–Pikkusisko on kysynyt, että jos isosisko joutuu lähtemään, niin kuka hänestä sitten huolehtii, Harri Aaltonen kuvailee siskojen välistä suhdetta.

Luovuttaa perhe ei aio. Heidän omien sanojensa mukaan, tämä on asia, joka viedään vaikka maailman tappiin asti.

Aaltosen perheen tytär saapui Suomeen keväällä 2016. Tyttären biologinen isä asuu Thaimaassa. Tytön äiti on ainoa laillinen huoltaja.

Tytär asui Thaimaassa isänsä ja isoäitinsä kanssa, kun äiti asui Suomessa. Isä ei halunnut ensin lasta Suomeen. Nyt hän on myöntyväinen asialle, koska ei kykene huolehtimaan lapsesta.

Maahanmuuttovirasto hylkäsi tytön oleskelulupahakemuksen keväällä 2017 ja päätti käännyttää lapsen.

Päätöksestä valitettiin Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen, joka hylkäsi valituksen.

Perhe on lähettänyt valituslupahakemuksen korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Käsittelyssä on myös uusittu oikeuslupahakemus.


Etusivullamme juuri nyt:

Sammio