Kymmeniä valepoliisitapauksia tutkinnan alla Hämeessä

Arkisto
Kymmeniä valepoliisitapauksia tutkinnan alla Hämeessä

Hämeen poliisilla on tutkittavanaan kymmeniä valepoliisijuttuja, joissa on soitettu poliisina esiintyen yleensä vanhemmalle henkilölle. Henkilö on erehdytetty luovuttamaan verkkopankkitunnuksensa vetoamalla kiireellisiin rikoksen selvittämiseen liittyviin tekosyihin.

Kun rikollinen on saanut tunnukset haltuunsa, uhrin tilillä olevat varat siirretään välittömästi joko omalle tai apurin käytössä olevalle tilille. Henkilö, joka antaa tilinsä rikollisten käyttöön, muttei ole varsinaisessa teossa mukana, syyllistyy tilanteessa rahanpesuun tai törkeään rahanpesuun.

Lokakuun lopussa poliisi esitti Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa vangittavaksi miestä, jonka tiliä oli käytetty petoksella viedyn rahan siirtelyyn. Vangitsemista esitettiin todennäköisin syin törkeään petokseen. Vaihtoehtoisesti, jos ei saada näyttöä osallisuudesta alkurikokseen, vangitsemista esitettiin törkeästä rahanpesusta. Kiinniotetun keski-ikäisen miehen vangitseminen oli poliisin näkökulmasta perusteltua, koska vapaana ollessaan hän voi vaikeuttaa jutun selvittämistä sopimalla asioista muiden osallisten kanssa ja estämällä edelleen kateissa olleiden rahojen takaisin saamista.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus ei kuitenkaan ollut samoilla linjoilla poliisin kanssa ja määräsi kiinniotetun miehen vapautettavaksi. Perusteluiden mukaan tilitapahtumat ja rahojen nostot eivät riitä osoittamaan vangittavaksi vaaditun syyllistyneen rikokseen, eikä vangitsemisen edellytyksiä käräjäoikeuden mukaan siten ollut.

Poliisi muistuttaa, että verkkopankkitunnuksia ei missään olosuhteissa pidä kertoa tai luovuttaa kenellekään. Poliisi tai kukaan muu viranomainen ei tunnuksia virkatehtävissään tarvitse. Tunnuksien avulla rikolliset pystyvät aiheuttamaan huomattavia taloudellisia vahinkoja, ja kuten käräjäoikeuden ratkaisusta ilmenee, ei rahojen takaisin saaminen tai rikollisten vastuuseen saattaminen ole helppoa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio