Kyläkoulut ovat odotettua paremmassa kunnossa, Vähikkälän asbestilöydön lähde on mysteeri

Vähikkälässä puhdistustyö tehdään joululomalla. Heinäjoen B-rakennusta ei kannata korjata.

Ville Säteri
Kyläkoulut ovat odotettua paremmassa kunnossa, Vähikkälän asbestilöydön lähde on mysteeri

Janakkalan kunnan kiinteistöpäällikkö Juha Härkönen vastaili kysymyksiin. Monien paikallaolija piti kyläkoulujen kuntoa ikään nähden jopa hämmästyttävän hyvänä.

Ville Säteri

Janakkalan kyläkoulujen kunto osoittautui Sweco Asiantuntijapalvelut Oy:n tutkimuksissa yllättävänkin hyväksi. Heinäjoen, Tanttalan, Tarinmaan, Viralan ja Vähikkälän koulujen peruskorjaus "viranomaismääräysten mukaiseen kuntoon" maksaisi karkean kustannusarvion mukaan yhteensä reilut 8,3 miljoonaa euroa.

Valtaosa kunnostustoimista näkee tuskin päivänvaloa, sillä kouluverkkoselvityksessä lopetettavien listalla ovat viisikosta Heinäjoki, Tanttala, Tarinmaa ja myös Vähikkälä, jos koulun jatkolle ei löydetä erillistä hankerahoitusta.

Koneellinen ilmanvaihto herätti tunteita

Uusien koulukeskusten valmistuttua kyläkoulut jäisivät tämänhetkisten suunnitelmien mukaan vain Viralaan sekä Leppäkoskelle ja Harvialaan, joiden kuntotutkimukset tehtiin jo aiemmin. Tuolloin tutkittiin myös Turengin ja Tervakosken pääkoulut, jotka kunnon puolesta ovat enemmän tai vähemmän tiensä päässä.

Karun alkuasetelman vuoksi kyläkoulun kuntotutkimusten tuloksia saapui Tervakosken seuratalolle kuuntelemaan vain reilut 30 päättäjää ja kyläaktiivia. Tiukkasävyistä keskustelua syntyi vain Janakkalan vanhimman, vuonna 1876 rakennetun, Vähikkälän hirsikoulun kohdalla.

Korvausilmakanavasta otetusta yksittäisestä näytteestä löytyi asbestikuituja, joiden alkuperä on hämärän peitossa. Kunnan kiinteistöpäällikkö Juha Härkösen mukaan asbestipuhdistus tehdään joululoman aikana. Koulun sisäpinnoilta asbestia ei ole löydetty.

–Betonilaatat olivat osin märkiä maaperästä nousevan kosteuden takia. Rakenteet eivät ole tiiviitä, joten ilmaan voi päätyä epäpuhtauksia. Myös sokkelien vierustat vaativat korjausta. Suosittelemme peltikatteen uusimista ja ilmanvaihdon koneellistamista, Sweco Asiantuntijapalveluiden projektipäällikkö Markku Sillanpää listasi vikoja ja korjaustoimia.

Koneellinen ilmanvaihto nosti kuulijoiden kierrokset hetkessä nollasta sataan. Koneellistamista ja rakenteiden tiivistämistä pidettiin yleisön kommenteissa parhaana keinona koulun tuhoamiseen.

–Vanha hirsikoulu toimii niin kauan kuin sitä ei tehdä sisältä pulloksi, yleisöstä kommentoitiin.

–Ilmanvaihdon tarve täytyy aina ajatella käyttöön nähden. Asunnossa painovoimainen ilmanvaihto varmasti riittäisi, Sillanpää puolusteli.

Aluskate repsotti Viralan uudisosassa

Tulevaankin kouluverkkoon kaavailtu Viralan koulu oli viisikosta parhaassa kunnossa. Vuonna 1912 rakennettu sekä 2005 peruskorjattu ja lisäosalla täydennetyn koulun yläpohjasta löytyi viitteitä mikrobivauroista ja kellarikerroksen seinistä paikoin kosteutta.

–Uudessa osassa yläpohjan aluskate on huonosti laitettu. Paikoin se repsotti niin, että vuodot ohjautuisivat seiniin ja ullakkotilaan, Sillanpää kertoi.

Alapohjan ryömintätiloista löytyi niin Heinäjoella kuin Tanttalassakin rakennus- ja korjausaikaista jätettä. Heinäjoen B-rakennuksessa koneellinen ilmanvaihtojärjestelmä oli harvan puhdistusvälin vuoksi täynnä likaa.

–Ei ihme, että kouluilla on pikkuisen murheita, jos väli- ja yläpohjiin sekä ryömintätiloihin on melkein kaikilla kouluilla jätetty rakennusjätteet, salista kritisoitiin.

Myös koulukiinteistöjen kunnossapito sai osakseen tiukkaa kritiikkiä.

Heinäjoen B-rakennusta ei kannata korjata

Heinäjoen hirsikoulun vuonna 1962 rakennetulle puurakenteiselle B-osalle kuntoselvityksessä ei annettu armoja.

–Rakennetekninen kunto on niin heikko, että rakennusta ei ole järkevää peruskorjata. Todennäköisesti peruskorjauksen kustannukset ylittäisivät uudisrakentamisen kustannukset, Markku Sillanpää räknäsi.

Esimerkiksi huonokuntoisesta yläpohjasta löytyi runsaasti vanhoja kuivuneita vuotojälkiä. Viitteitä mikrobivaurioista tai vuodoista löytyi käytännössä kaikista viidestä koulusta. Tätä ei voi pitää ihmeenä, sillä kaikkien nyt tarkasteltujen koulujen päärakennukset on tehty aikavälillä 1876-1954.

Koulujen jatkon mahdollistamat korjauskulut olisivat Tanttalan, Viralan ja Vähikkälän kohdalla reilun miljoonan, Heinäjoella noin kaksi miljoonaa sekä kouluista suurimmalla, Tarinmaalla 2,86 miljoonaa.

Aiemmin sisäilmaongelmista kärsineelle Tarinmaan koululla korjaukset ovat purreet, sillä sisäilmamittausten tulokset olivat lähes puhtaita.

Janakkalassa koulutilaa on tällä hetkellä Janakkalassa noin 30 000 neliötä eli peräti 16 neliötä oppilasta kohden. Uusilla koulukeskuksilla ja nykyistä verkkoa tiivistämälle pärjättäisiin 9000 neliötä vähemmällä.

–Neliöitä on paljon, mutta nämä meidän rakennukset ovat tosi tehottomia. Nykyisin kouluissa tarvitaan paljon varasto- ja säilytystilaa, jota ennen ei ole tehty, sivistysjohtaja Jouni Wilpola muistutti.


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Toivottavasti Vähikkälän koulu säilyy. On ollut lopettamisuhan alla niin kauan kun muistan. Nyt koulussa on paljon oppilaita ja lisää tulossa. Ihme juttu, kun tällaiset kylän keskukset halutaan sulkea, vieläpä kun suunnitelmissa toimintoja, jotka auttaisivat ehkä vanhuksiakin.

  • Vuotaako kassa?

    Kun näitä kouluselvityksiä nyt on lukenut, herää väkisinkin kysymys: Mihin on kuluneet kaikki ne rahat, joita koulujen huoltokustannuksiin on suunnattu, jos ne ei ole kerran koulujen kunnossapidossa näkyvissä? Mihin ne varat ovat menneet oikeasti? Varmasti joka vuosi on budjetoitu korvamerkittyä rahaa. Eli nyt kannattaisi kunnan herrojen naputella tilit auki, ja laskea, kuinka paljon esim viimeisen kymmenen vuoden aikana on rahaa suunnattu huoltoon ja kuinka paljon sitä on vuosittain käytetty ja minkä verran varoja on esim leikattu. Koska hyvin vahvasti nämä koulujen kuntoarviot puhuvat sen puolesta, että JOS varoja oltaisiin käytetty koulujen kunnossapitoon, koulujen pitäisi olla aika hyvässä kunnossa. Eikö vain Janakkalan väki?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio