Koulut alkavat torstaina – autoilijoilta toivotaan erityistä varovaisuutta

Sadat lapset ja nuoret suuntaavat koulutielle Janakkalassa. Autoilijoilta toivotaan ensimmäisinä viikkoina erityistä varovaisuutta.

Inka Mustonen
Koulut alkavat torstaina – autoilijoilta toivotaan erityistä varovaisuutta

Sivistysjohtaja Jouni Wilpola ja Turengin yhteiskoulun rehtori Mika Saarinen ylittävät varovasti suojatietä. Lukuvuoden alkaessa he toivovat malttia sekä lapsilta että aikuisilta.

Inka Mustonen

Sadat jalkaparit ja pyörät värittävät Janakkalan syksyistä maisemaa, kun koulut käynnistyvät torstaina. Tänä syksynä Janakkalassa opintien aloittaa vajaa 200 ekaluokkalaista ja noin 170 esikoululaista. Liikenteessä liikkujilta toivotaan erityistä tarkkaavaisuutta koulujen lähiympäristöissä ensimmäisinä kouluviikkoina.

–Kesälomien päätyttyä autoilijoilla on huomioimisen paikka, kun lapsia ja nuoria tulee niin paljon liikenteeseen. On pieniä ekaluokkalaisia, jotka ovat hyvin kokemattomia ja yläkoululaisia, jotka kulkevat lujempaa skoottereilla, mopoilla ja mopoautoilla, Turengin yhteiskoulun rehtori Mika Saarinen painottaa.

–Koulut on aikoinaan rakennettu rauhallisille paikoille, mutta liikennemäärät ovat kasvaneet vuosien saatossa. Turvallisuuteen pyritään kyllä kiinnittämään huomiota. Esimerkiksi tekonurmikentän yhteydessä muutettiin Turengin koulun läheisyydessä suojateiden paikkoja turvallisemmaksi. Se on tehty Viisaan liikkumisen työryhmän aloitteesta. Ryhmä on tehnyt hyvää työtä, sivistysjohtaja Jouni Wilpola kiittelee.

Wilpola näkee, että kevyen liikenteen väylien ja suojateiden ansiosta kouluteiden olevan kohtuullisen turvallisia Janakkalan taajamissa. Tervakoskella liikennettä näkyy vähemmän kuin Turengissa, joka valaa omalta osaltaan turvallisuutta.

Ihmetystä on kuitenkin herättänyt Turengin yhteiskoulun edustalta päällystystöiden yhteydessä poistettu korotettu suojatie. Ely-keskuksesta kerrotaan, että korotetun suojatien poistaminen ei ole ollut tarkoituksenmukaista.

–Korotettu suojatie on erehdyksessä jäänyt urakoitsijalta tekemättä. Töyssy on kyllä siihen tulossa jälkeenpäin mahdollisimman pian, projektipäällikkö Tuomas Vasama kertoo.

Koulujen puolesta toivotaan, että ensimmäisinä koulupäivinä saattoliikennettä olisi mahdollisimman vähän. Lapsia kouluun kuljettavat vanhemmat ruuhkauttavat omalta osaltaan liikennettä.

–Koulumatkat ovat myös osa koulupäivää ja koulujen liikuntakasvatusta. Koulumatkojen kulkeminen on parasta hyötyliikuntaa. Ymmärrettävää kuljetus on toki talviaikana ja haastavien sääolosuhteiden vallitessa, Wilpola tuumaa.

–Esikoululaisten ja ekaluokkalaisten on hyvä tutustua koulutiehen jo etukäteen vanhempien kanssa. Siinä tulee samalla myös liikennesäännöt tutuiksi, Saarinen täydentää.

Liikenneturvallisuudesta puhuttaessa kouluilla on kasvatusroolinsa. Saarinen toteaa, että kypärän ja heijastimen käyttö vaatii jokavuotista valistusta muun liikennevalistuksen ohella. Koululaisten tärkeimmät roolimallit löytyvät kuitenkin kotoa.

–Yleensäkin kasvatusvastuu on siellä kotona. Huoltajien tulee huolehtia, että lapset lähtevät liikenteeseen oikeissa varusteissa. Kokemukseni mukaan, mitä vanhemmaksi oppilas tulee, sitä vähemmälle kypärän ja heijastimien käyttö jää, Saarinen harmittelee.

Wilpola ja Saarinen muistuttavat, että jokaisella on oma vastuunsa liikenneturvallisuudesta.

–Koululaisenkin täytyy muistaa, että vaikka olisi kuinka hyvä polkupyöräilijä, niin aina se liikkuminen ei ole vain itsestä kiinni. Liikenteessä on muitakin. Vaikka kokisit olevasi hyvä liikkuja, se toinen voi olla huonompi, Saarinen sanoo.

Janakkalan koulujen läheisyydessä ei Wilpolan mukaan tapahdu kovin usein vaaratilanteita. Korviin kantautuneet läheltä piti -tilanteet tapahtuvat tyypillisesti syyslukukauden alussa.

–Janakkalassa sattuu todella vähän liikennetapaturmia koulumatkoilla, mikä on hyvä asia, Wilpola toteaa tyytyväisenä.

Sekä Saarinen että Wilpola allekirjoittavat sen, että yksikin tapaus on liikaa. He toivovatkin malttia kaikilta liikenteessä liikkujilta koulujen alkaessa, jotta koululaisilla olisi mahdollisimman turvallinen koulutie.

Janakkalassa koulut alkavat torstaina 10. elokuuta.

Suomessa koulunkäynnin aloittaa tänä syksynä arviolta 62 900 ekaluokkalaista.

Janakkalassa opintien aloittaa vajaa 200 ekaluokkalaista ja noin 170 esikoululaista.

Koulut toivovat mahdollisimman vähän saattoliikennettä. Toiveena on, että koululaisia saatettaisiin jalan.

Viisaan liikkumisen ryhmä järjestää suojatiepäivystyksen torstaina 10.8. Turengissa ja perjantaina 11.8. Tervakoskella.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio