Keltainen talo sai moottorikseen puuhakkaan tehotrion

Teatteriseurue PSL:n voimakolmikko kehittää Laurinmäen keidasta kuntalaisten olohuoneeksi. Villeiltä visionääreiltä eivät ideat lopu kesken.

Ville Säteri
Keltainen talo sai moottorikseen puuhakkaan tehotrion

Teatteriseurue PSL:n koti löytyy jatkossa Laurinmäeltä. Outi Laitinen, Sanna Saarela ja Niini Piirainen haluavat luoda Keltaisesta talosta janakkalalaisille tunnelmallisen ja kotoisan olohuoneen.

Ville Säteri

Janakkalan kunnan Laurinmäen Keltaisen talon yrittäjäksi valitseman Teatteriseurue PSL:n voimatrio Niini Piirainen, Sanna Saarela ja Outi Laitinen puhkuu intoa.

Keltaisen talon yrittäjyyttä haki kaikkiaan 10 eri tahoa. PSL valittiin kulttuurikahvilan veturiksi pisimmälle valmisteltujen ja monipuolisimpien suunnitelmien ansiosta.

– Olemme tosi onnellisia – meidän kesäsuunnitelmat on nyt tehty seuraaviksi vuosiksi, Sanna Saarela iloitsee.

– Tunnelma täällä on aivan ainutlaatuinen. Aina, kun täällä olen käynyt, olen miettinyt, mitä kaikkea tästä voisi saada aikaiseksi. Haluamme tehdä paikasta janakkalalaisten olohuoneen, hän jatkaa.

Outi Laitiselle oman isän kotipaikka Tarinmaa merkitsee lapsuuden paikkaa. Näkymistä kirkonmäelle ja alas Keltaiselle talolle eli vanhalle rukoushuoneelle on muodostunut mielenmaisema. Niini Piirainen vaikenee upean auringonlaskun naulitessa ajatukset.

Haaveilulle aikaa ei ole pitkään. Laurinmäen nykyinen yrittäjä Mirja Schmidt on vetovastuussa vielä joulunavauksessa, mutta ystävänpäiväviikolla puikoissa on tuore kolmikko.

– Eka vuosi kokeillaan ja testataan uusiakin juttuja. Koetamme tehdä mahdollisimman toimivan konseptin. Ohjelmaa järjestetään ihan kaiken ikäisille.

Hyvän suosion saaneet Keltaisen talon konsertit saavat rinnalleen muun muassa teatteriesityksiä ja eri-ikäisille suunnattuja työpajoja. Suunnitelmissa on myös äitienpäivälounas ja vappubrunssi sekä myyjäis- ja kirppistapahtumia.

– Tarkoitus on ottaa myös Laurinmäkeä ympäröivä luonto haltuun. Ajatuksena on järjestää ohjattuja luontopolkuja ja metsään uppoutumisen retriittejä.

Yhteistyötä seurue on viritellyt seurakunnan kanssa ja PSL on muutenkin avoin kaikille uusille ehdotuksille.

Kesäkeitaasta luodaan läpi vuoden toimiva olohuonetta. Vain sydäntalvella tammikuussa ovet pidettäneen kiinni. Talolle on tulossa selkeät aukioloajat ja kahvilassa on tarjolla aina makeaa, suolaista ja salaatteja.

Torpparimuseon ollessa auki kesä-elokuussa, paikka on avoinna keskiviikosta sunnuntaihin kello 11-17. Ajatuksena on, että talo olisi jatkossa avoinna aina sunnuntaisin. Tapahtumien painopiste on illoissa.

Kolmikon taustatukena on 20 hengen joukko, jolta on tarvittaessa luvassa apua arjen pyörittämiseen. PSL:n tavoitteena on myös palkata yksi tai kaksi henkilöä.

– Emme halua kuluttaa itseämme loppuun, vaan myös nauttia tästä paikasta. Tällainen paikka on minulle lapsuuden haave, Sanna Saarela maalailee.

Ennen uutta alkua talolla tehdään kunnan puolesta pientä keittiöremonttia. Saliin rakennetaan PSL:n toimesta myös korotettu ja siirrettävissä oleva näyttämö. Myös valo- ja äänitekniikkaan satsataan. Sisustusta karsitaan ja yksinkertaistetaan hieman nykyisestä.

Puuhanaisiksi Tervakoskella leimattu trio tekee tulevana suvena myös paluun juurilleen. Seurueen ensimmäinen näytelmä, kesällä 2015 Napialan työväennäyttämöllä nähty Muovikassissa kaikki kaivetaan naftaliinista.

– Kaikki sai alkunsa keväällä 2015, kun olimme menossa porukalla Hämeenlinnaan kirpputorille. Sillä matkalla päätettiin, että ruvetaan tekemään jotain näytelmää yhdessä, Niini Piirainen kertoo.

Jatkossa saappailla on kokoa, mutta vetäjiltäkin löytyy energiaa kuin pienestä kylästä.

– Tammikuussa alamme laittaa paikkoja kuntoon. Odotamme jo innolla avajaispäivää, kolmikko hehkuttaa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio