Harvialan kartanon sivurakennuksessa avautuu loppukesästä kahvila ja se on vasta alkua – Omistaja remontoi historiallista kohdetta myös majoituskäyttöön sopivaksi

Konttorirakennus palveli viimeksi taiteilijoiden työtiloina, kunnes kunta pani sen myyntiin vuonna 2018.

Kaksikerroksinen konttorirakennus on rakennettu vuonna 1915.

Harvialan kartanon historiallisessa miljöössä avaa loppukesästä ovensa uusi kahvila, lupaa alueelta useita rakennuksia omistava Milko Tuominen. Kahvila tulee keltaiseen konttorirakennukseen, joka sijaitsee vastapäätä Harvialan kartanoa.

Kaksikerroksinen konttorirakennus on rakennettu vuonna 1915. Rakennuksen 396 neliöön sisältyy kymmenen huonetta, kaksi eteistä, neljä wc-tilaa, kaksi parveketta sekä erillinen lämpökeskusrakennus. Konttorirakennus palveli viimeksi taiteilijoiden työtiloina, kunnes kunta pani sen myyntiin vuonna 2018.

Tuominen osti kartanon sivurakennuksen vuoden 2020 lopussa. Hän omistaa myös päärakennuksen eli kartanon ja niin kutsutun yläpakkaamon.

Lue lisää: Myös uusimpien Harvialan kartanon kauppojen takana on Suvirannan omistaja Milko Tuominen: ”Kartanosta tulee kotini, viereiselle tontille mini-Fiskars”

Tuomisen suunnitelmissa konttorirakennuksen alakerrassa toimii jatkossa kahvila ja yläkertaan remontoidaan muutamia huoneita majoitustoimintaa varten. Rakennusta parhaillaan avataan, tutkitaan rakenteita ja korjataan vastaamaan uutta käyttötarkoitusta. Mitä tahansa rakennuksessa ei voi tehdä, sillä se on Museoviraston suojelema.

Yksi isoimmista muutoksista on keittiön rakentaminen alakertaan. Kahvila sisustetaan kartanohenkeen sopivaksi, esimerkiksi aikalaistyyliin istuvat kahvilakalusteet on jo hankittu. Sisätiloihin mahtuu noin 30 asiakaspaikkaa.

”Ulos sitten enemmän, piha-alue siinä on se pointti on”, Tuominen sanoo.

Sisälle olisi mahdollista saada vielä 15 paikkaa enemmän, jos rakennukseen lisättäisiin erkkeri, joka siinä on aiemmin ollut.

”Haluaisimme rakentaa erkkerin, mutta siihen tarvitaan Museoviraston luvat, joten katsotaan miten käy”, Tuominen sanoo.

Kulku kahvilaan tulee aluksi olemaan puistikon puolelta.

”Niin pystymme jatkamaan yläkerran remonttia toisen sisäänkäynnin puolelta ilman, että se häiritsee yhtä paljon kahvilatoimintaa”, Tuominen kertoo.

Hän uskoo, että kahvila saadaan pyörimään loppukesästä. Aluksi kahvila on auki viikonloppuisin ja tapahtumien yhteydessä. Kahvila painottuu lähiruokaan eli valikoima koostuu lähituottajien tarjoamista raaka-aineista. Majoitustoiminta on tarkoitus aloittaa kesällä 2024.

Tuominen remontoi parhaillaan myös Harvialan kartanoa, jossa hän asuu perheineen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston tuoreimmat

Osaston luetuimmat

Luitko jo nämä?

Mainos