Tällainen on sopimus, joka määrittelee kouluruoan laadun – Sopimusrikkomuksesta kunta voi määrätä sakon

Laadunvalvonta nousi esille viime viikolla, kun Compass Group kertoi ongelmistaan ruokien reseptiikan kanssa. Kunta ja palveluntuottaja ovat tehneet palvelusopimuksen, jossa määritellään, millaista ruoan pitää olla ja kuinka siistiä eri tiloissa kuuluu olla.

Turengin yhteiskoulun rehtori Mika Saarinen ja palvelupäällikkö Mervi Erkkilä-Rautiainen valitsivat kasvissosekeiton. Tarjolla oli myös seiti-juureskeittoa.

Tiistaina 24.5. kello 10.50 Mervi Erkkilä-Rautiainen istuu Turengin yhteiskoulun ruokasalin pöytään. Hänellä on edessään kasvissosekeittoa, leipää ja luumu. Aterian on tehnyt Compass Group, joka aloitti huhtikuussa kunnan ateria- ja puhtauspalveluiden tuottajana.

Erkkilä-Rautiainen ei ole kuka tahansa ruokailija, sillä hänen voi sanoa olevan kunnan virallinen makuaisti. Palvelupäällikön vastuulla on valvoa, että ruoan laatu on sitä, mitä on luvattu.

Lue lisää: Onko kouluruoan taso yhtäkkiä romahtanut? – Aterioiden tuottaja muuttui huhtikuun alusta: ”Ongelma on ihan oikea ja olemme tietoisia siitä”

Laadunvalvonta nousi esille viime viikolla, kun Compass Group kertoi ongelmistaan ruokien reseptiikan kanssa. Erkkilä-Rautiaisen sähköpostissa tilanne näkyi palauteryöppynä. Aiheesta virisi myös Facebookissa kiivas keskustelu, josta uutisoi ensimmäisenä Hämeen Sanomat.

Kunta ja Compass Group ovat tehneet palvelusopimuksen, jossa määritellään, millaista ruoan pitää olla ja kuinka siistiä eri tiloissa kuuluu olla. Nyt Erkkilä-Rautiainen kertoo, mitä sopimuksessa sanotaan ja kuinka hän valvontaa suorittaa.

Huhtikuun alussa kunnan ateriapalvelut muuttuivat niin, ettei ruokaa valmisteta enää kunnan omana toimintana, vaan keskuskeittiö Tuuvingin vuokrasi ateriapalveluiden tuottaja Compass Group, jolle tuotanto ulkoistettiin. Samalla muuttuivat esimerkiksi koulujen ruokalistat.

Ruokien osalta sopimuksessa lukee näin:

”Ruuanvalmistus pohjautuu vakioresepteihin ja ruoka on ravitsemuksellisesti täysipainoista, turvallista ja maukasta. Sesonkeja noudatetaan soveltuvilta osin. Vain syöty ruoka ravitsee, siksi ruuan aistittavaan laatuun tulee panostaa.”

Siihen millaista on maukas ja houkutteleva ruoka, ei sopimus ota kantaa.

”Toisaalta jokainen tietää, miltä syömäkelvollinen jauhelihakastike näyttää”, Erkkilä-Rautiainen sanoo.

Lisäksi on määritelty, miten ruokalista tulee koostaa eli paljonko kiertävällä listalla on esimerkiksi keittoja. Myös kohderyhmän suosimia hampurilaisia ja tortilloja tulee esiintyä vakiotarjonnassa. Makkara- tai kinkkuruokia saa olla ruokalistalla vain kerran kahdessa viikossa. Kalaa taas tulee tarjoilla ainakin kerran viikossa, kokolihaa kerran neljässä viikossa.

Naudan jauhelihassa saa olla rasvaa maksimissaan 10 prosenttia, kokolihassa 7 prosenttia. Kalaruoissa pitäisi suosia järvikalaa sekä lähellä pyydettyjä kalalajeja.

Ruoan laatua valvotaan esimerkiksi pistokokeilla. Erkkilä-Rautiainen piipahtaa syömässä päiväkodissa tai koulussa kertomatta käynnistään etukäteen. Lisäksi hän käsittelee kuntaan saapuvat palautteet ja on niistä yhteydessä Compass Groupiin.

Viimeksi palautetta tuli kuluvan viikon maanantaina tarjotun jauhelihakastikkeen rakenteesta.

Puhtauspuolen palvelusopimuksessa kunta on määritellyt tietyt puhtaustasot. Esimerkiksi luokkatilat ovat puhtaustasoa 3. Sopimuksessa määritellään, millaista tiloissa pitää olla heti siivouksen jälkeen ja millainen siisteystaso niissä täytyy pysyä ennen seuraavaa siivousta.

Puhtaanapidon osalta palautetta on tullut tähän mennessä varhaiskasvatuksen puolelta. Ennen päiväkodit siivottiin aina ruokailun jälkeen, nyt siivousaika on voinut venyä pidemmälle iltapäivään ja tilat tuntuivat epäsiisteiltä.

”Nyt aikoja on muokattu”, Erkkilä-Rautiainen lupaa.

Mikäli sopimusta ei noudateta, voi kunta asettaa sopimussakon. Sen suuruus vaihtelee rikkeen mukaan 200 ja 1000 euron välillä per kohde. Esimerkiksi 500 euron sopimussakko voidaan määrätä tilanteessa, jossa kouluruoka toistuvasti myöhästyy sovitusta ajankohdasta tai tehtyyn reklamaatioon ei reagoida.

Sanktioista on sovittu, että Compass Groupin ensimmäisen toimintakuukauden aikana niitä ei anneta.

Palvelutuottajalle annetaan kohtuullinen aika korjata toimintaansa.

”Tietenkään emme halua alkaa antaa sakkoja, vaan haluamme, että palvelu toimii”, Erkkilä-Rautiainen sanoo.

Entä Compass Groupin ateria, jonka ääressä nyt ollaan: Miltä ruoka Erkkilä-Rautiaisen mielestä maistui?

”No, täytyy sanoa, että kaiken palautteen jälkeen, olin yllättynyt, miten hyvää tämä oli”, Erkkilä-Rautiainen nauraa.

Hänen kanssaan koulun pöydässä istuu myös koulun rehtori Mika Saarinen ja liuta opettajia. He yhtyvät Erkkilä-Rautiaisen aiemmin saamiin sähköpostipalautteisiin. Maanantaina tarjoiltu jauhelihakastike oli ”liisterimäistä” ja ”näytti koiranruoalta”.

Kiitosta saa sen sijaan kasvisruoka. Palvelusopimuksessa on määritelty, että kasvisruokaa on linjastolla tarjolla joka päivä ja sitä saa ottaa myös toisen ruoan lisukkeeksi.

”Kaikki voivat ottaa kasvisruokaa, eivät vain ne, jotka ovat ilmoittaneet etukäteen ruokavaliosta. Uskon, että kynnys ottaa kasvisruokaa, madaltuu”, Saarinen sanoo.

EDIT: 28.4.2023 klo 8.45: Lisätty tieto lihojen rasvapitoisuuksien vaatimuksista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston tuoreimmat

Osaston luetuimmat

Luitko jo nämä?

Mainos