Kuka kippasi risukasan lähelle maankaatopaikkaa? – Ympäristökouluttaja kertoo ohjeet puutarhajätteen hävittämiseen

Janakkalassa puutarhajätettä voi viedä maankaatopaikalle tai jätteenkäsittelylaitokselle, mutta monesti puutarhajätteestä olisi eniten hyötyä omalla pihalla.

Joku on tuonut Lastuvuorentien varrelle kasan puutarhajätettä, vaikka lähellä olisi myös maankaatopaikka. Kuka tunnistaa omakseen, kuvan lähettäjä kysyy.

Lukija lähetti Janakkalan Sanomille kuvan risukasasta. Risut oli jätetty Lastuvuorentien varrelle kohtaan, jossa valaistu kuntopolku ylittää tien. Paikalta ei ole pitkä matka maankaatopaikalle. Liekö joku ollut matkalla Paturiin, mutta sen ollessa suljettuna risut olikin jätetty tien varteen.

Paturin maankaatopaikka on avoinna vain yhtenä päivänä kuukaudessa, joka kuukauden viimeisenä torstaina. Aiemmin Paturi on ollut kevätsesonkina auki myös joinakin lauantaipäivinä, mutta näistä on luovuttu. Janakkalan kunta muistutti torstaina Facebook-sivullaan, että ensisijainen paikka puutarha- ja haravointijätteille on Kiertokapulan Karanojan jätteidenkäsittelyalue. Alue on auki toukokuussa maanantaista lauantaihin.

Kiertokapulan ympäristökouluttaja Minna Sawkins kertoo, ettei ole tavatonta kuulla, että jätettä löytyy juuri luvallisen paikan lähistöltä.

”Yksi syy heittää puutarhajätettä luontoon on, että on oltu menossa maankaatopaikalle tai jätteenkäsittelyalueelle, mutta kun paikka ei olekaan auki, jätteet jätetään johonkin lähelle.”

Minna Sawkins arvelee, että etenkin puutarhajätteiden osalta mukana voi olla myös tietämättömyyttä jätehuoltomääräyksistä, joiden mukaan puistoihin, yksityisille tai yleisille alueille ei saa viedä puutarhajätettä.

Puutarhajätettä ei saa kipata metsään, vaikka ajattelisi paikan olevan syrjässä ja poissa muiden silmistä. Määräyksillä suojellaan luontoa.

”Puutarhajäte voi sisältää helposti leviäviä lajeja, jotka voivat levitä metsään, jonne ne eivät kuulu.”

Olisi väärin myös ajatella, että kyllähän ne puutarhasta tuodut risut metsään uppoavat siinä missä metsän omatkin risut.

”Maatuminen tai lahoaminen ei tapahdu kovin nopeasti. Jokaisen täytyy pitää huoli omista jätteistään.”

Näin pääset eroon puutarhajätteestä

Minna Sawkinsin mielestä paras tapa hävittää puutarhajäte on omalla pihalla.

”Suosittelen hyödyntämään puutarhajätteen omalla pihalla. Risut voi hakettaa ja käyttää pensaiden alla. Haravointijätteen voi kompostoida omassa kompostorissa, vaikka pelkässä kehikossa. Siitä saa hyvää multaa.”

Puutarhajätteen voi viedä myös Paturin maankaatopaikalle tai Karanojan jätteidenkäsittelyasemalle. Karanojan jätteidenkäsittelyasemalle voi tuoda kaiken puutarhajätteen, mikä yleensä tarkoittaa risuja ja haravointijätettä.

”Kasviperäistä jätettä voi laittaa haravointijätteen mukana, jos on esimerkiksi leikannut perennoja.”

Sen sijaan puutarhajätteeksi ei luokitella haitallisia vieraslajeja, kuten esimerkiksi kurtturuusua ja lupiinia.

”Vieraslajit vastaanotetaan Karanojalle vieraslajijätteenä sekalaisen jätteen hinnalla. Vieraskasvilajit voidaan vastaanottaa ainoastaan pakattuna. Pakkaamiseen käy esimerkiksi jätesäkki tai pressu, johon vieraskasvilajit voi kääriä. Pakkausten tulee olla huolellisesti suljettuja.”

Sawkins vinkkaa helpoimman tavan kuljettaa risut ja haravointijäte.

”Puutarhajätettä ei tarvitse pakata, mutta kuljetus on helpompaa, kun käyttää pressua.”

Risu- ja haravointijätekuormat voi lastata peräkärryyn pressun päälle.

”Alueella kuorma on nopea purkaa kyydistä vetämällä pressun kulmista.”

Haravointijätteet voi myös pakata jätesäkkeihin, jolloin ne eivät likaa autoa. Jätteet tulee purkaa alueella pois säkeistä, joita varten löytyy omat roskiksensa.

Minna Sawkins rohkaisee yhteisöllisyyteen ja yhteistyöhön.

”Naapureiden kanssa voi järjestää jätteille myös kimppakuljetuksia jätteidenkäsittelyalueelle ja samalla voi myös auttaa naapuria, jolla ei ole autoa jätteiden kuljettamiseen. Naapuruston kanssa voi myös tilata puutarhajätteille yhteisen lavan ja poiskuljetuksen. Ja voihan haketinkin olla naapuruston yhteiskäytössä.”

Fakta

Näin voit hävittää puutarhajätteen Janakkalassa

Puutarhajätettä on esimerkiksi haravointijäte, risut, kannot, omenat ja muut oman pihan hedelmät.

Puutarhajätteen voi kompostoida tai hakettaa omalla kiinteistöllä.

Kaiken puutarhajätteen, pois lukien vieraslajit, voi toimittaa ilmaiseksi Karanojan vastaanottopisteeseen. Alue on avoinna arkisin kello 7–19. Touko- ja lokakuussa avoinna myös lauantaisin kello 9–13.

Lehdet, risut ja oksat voi viedä ilmaiseksi Paturin vastaanottopisteeseen joka kuun viimeisenä torstaina. Huhtikuusta lokakuuhun avoinna kello 8–18, muina kuukausina 8–16.

Risujäte ja haravointijäte tulee pitää erikseen.

Jätteenkuljetusyrityksiltä voi myös tilata jätelavan tai säkkejä ja kuljetuksen jäteasemalle.

Risuja ei saa polttaa lainkaan taajama-alueilla. Muualla puutarhajätettä saa polttaa vähäisessä määrin.

Risujen polttamisesta kannattaa ilmoittaa etukäteen poliisille tai pelastuslaitokseen, toistuvasta poltosta myös Janakkalan ympäristönsuojelulle.

Lähde: Janakkalan kunnan ja Kiertokapulan nettisivut

Osaston tuoreimmat

Osaston luetuimmat

Luitko jo nämä?

Mainos