Miten kauan yli 20-vuotias kirjastoauto jaksaa kulkea? – Uutta kumppania kuluja jakamaan on etsitty naapurikunnista

Selvitimme, miten paljon Janakkalan kirjastoautolla on ajettu ja kuinka usein sitä täytyy korjata ja huoltaa.

Janakkalan nykyinen kirjastoauto on palvellut uskollisesti jo vuodesta 1999.

Janakkalan kunta tiedotti maanantaina, että kirjastoauto on epäkunnossa ja vaatii huoltoa. Keskiviikon viimeiseksi pysäkiksi jäi visiitti Heinäjoen koululla, minkä jälkeen iltapysäkit jäivät ajamatta.

”Iltapäivällä se on taas menossa Riihimäelle huoltoon, koska rasvausputki vuotaa”, Kirjastotoimenjohtaja Matti Karvinen kommentoi keskiviikkoaamuna.

Janakkalan nykyisen kirjastoauton mittarissa on noin 395 000 ajettua kilometriä. Kirjastoauto on hankittu vuonna 1999 ja se edustaa maamme vanhinta kirjastoautokantaa.

Janakkalan kunnan kirjastoauto on ollut viime vuosien aikana runsaasti otsikoissa. Ensimmäisen kerran kirjastoauton toiminta uhattiin lakkauttaa vuoden 2020 lopulla, jolloin kunnanvaltuusto kuitenkin torppasi hankkeen.

Vuotta myöhemmin kerrottiin, että Janakkala suunnittelee kirjastoautopalvelun tuottamista yhdessä jonkun lähikunnan kanssa. Yhteistyökumppaniksi löytyi Hattula, joka ilmoitti kuitenkin vetäytyi yhteiskäyttösopimuksesta viime metreillä.

”Yhteishankinnasta on keskusteltu Hattulan jälkeen Hausjärven ja Lopen kirjastojen kanssa. Heillä on kuitenkin uudempi autokanta ja hankinta ei ole heillä vielä ajankohtainen”, Karvinen kertoo.

Yhteiskäyttösopimushanke on edelleen elossa, mutta tällä hetkellä yli 20-vuotias kirjastoauto ajaa niin kauan kuin jaksaa.

”Koskaan ei voi tietää, mikä kohta hajoaa seuraavaksi. Korjauskustannukset eivät ainakaan tulevaisuudessa tule pienenemään”, Karvinen sanoo.

Karvinen on sitä mieltä, että vaarana on se, että eräänä päivänä kirjastoauto hajoaa niin, ettei sitä enää kannata korjata.

Janakkalan kirjastoauto

Hankittu vuonna 1999.

Nykyisellä kirjastoautolla on ajettu lähes 400 000 kilometriä.

Kirjastoauto on huollossa rikkoutumisen vuoksi 2–3 kertaa vuodessa + vuosihuollot.

Vikoja on vuosien varrella ollut esimerkiksi polttoainevuoto, ilmajousituksen ilmapussien vuoto, polttoaineputken rikkoutuminen, magneettiventtiilien hajoaminen, polttoainesäiliön irtoaminen sekä useat jarruremontit.

Kirjastoautoa korjataan ja huolletaan Lehdon Liikenteen korjaamossa, Riihimäellä Volvo-merkkihuollossa sekä Raskone Oy:ssä Hämeenlinnassa.

Osaston tuoreimmat

Osaston luetuimmat

Luitko jo nämä?

Mainos