Nyt puhuu Suomen puhutuin paperitehdas – tällainen on käsintehty Nato-arkki, jonka valmistamisen taitaa vain harva

Tervakoskella valmistettu paperi päätyi Suomen Nato-liittymissopimuksen paperiksi.

Tervakosken paperitehtaalla valmistettiin paperi, jolle kirjoitettiin Suomen liittymiskirja Natoon.

Tiistai oli historiallinen päivä, kun Suomi liittyi Natoon. Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto allekirjoitti liittymiskirjan, joka oli valmistettu käsityönä Tervakosken paperitehtaassa.

Paperista voi hahmottaa tekstin ”Tervakoski hand made 1989”.

Lue lisää: Historiallinen Nato-asiakirja allekirjoitettiin Tervakoskella valmistetulle paperille

Tervakosken paperitehtaalta Tervakoski oy:stä vahvistetaan Janakkalan Sanomille, että kuuluisa paperiarkki tosiaan on lähtöisin Tervakoskelta.

”Nyt nähty käsin valmistettu sopimuspaperi on aivan varmasti Tervakosken erikoispaperitehtaalta peräisin. Vuosiluku lisättiin käsin tehtyihin papereihin kulloisenakin valmistusvuonna, se oli aivan tavanomaista. Vesileimallista vuosilukua pidettiin vaikeasti väärennettävänä”, myyntipäällikkö Margit Cavén kertoo sähköpostitse.

Käsintehdyssä Nato-paperissa on monia yksityiskohtia. Tehtaalta tarkennetaan, että keskellä arkkia oleva aurinkomainen ”sinetti” ei ole vesileima, vaan oletettavasti painajan jälkikäteen tekemä. Kun kuvaa suurentaa, näkyy varsinainen vesileima eli miekan päällä seisova vaakunaleijona.

Tervakoskella on valmistettu laadukasta paperia jo pitkään. Arvokkaimpia käsintehtyjä papereita tehdään vain pieniä eriä.

”Käsintehty paperi on hyvin säilyvä, joten Ulkoministeriöllä voi hyvinkin olla laatikossa käsintehtyjä papereita, joita säilytetään erikoisempia tarkoituksia varten”.

Käsintehtyä paperia ei tule liukuhihnalta, vaan sitä valmistetaan Tervakoskella 1–2 vuodessa. Kerrallaan paperia valmistellaan 2–3 viikkoa. Tällä hetkellä tehtaassa työskentelee muutama henkilö, jotka osaavat käsityötaitoa vaativan paperinvalmistuksen.

Käsintehty paperi on hieman erilaista niin sanottuun normaaliin paperiin.

”Käsin tehty paperi on tarkoitettu käsin kirjoittamiseen, se on pehmeämpää ja huokoisempaa kuin konetekoinen paperi. Taitava ja kokenut painaja saa kuitenkin paperille myös hyvän painojäljen.”

Käsintehtyä paperia myydään muun muassa isoille yrityksille ja yksityishenkilöille, Tervakoski oy kertoo.

”Eipä ole arvattu formua aikoinaan valmistettaessa, kuinka historialliseen käyttöön sillä valmistettua paperia tullaan tarvitsemaan. Onpa hienoa!” myyntipäällikkö Cavén iloitsee.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston tuoreimmat

Osaston luetuimmat

Luitko jo nämä?

Mainos