Oma Hämeellä iso tarve tasapainottaa talouttaan – Näin se vaikuttaa palveluihin

Oma Häme julkaisi talouden tasapainottamisohjelmansa luonnoksen.

Kanta-Hämeen hyvinvointialue joutuu tekemään isoja sopeutumistoimia tulevina vuosia. Oma Häme julkaisi talouden tasapainottamisohjelmansa luonnoksen.

Ohjelma on vuosille 2023–25 ja aluevaltuusto päättää siitä kokouksessaan 9. toukokuuta. Aluevaltuuston päätöksen jälkeen tasapainottamisohjelma lähetetään toukokuussa valtiovarainministeriölle, joka pitää ohjelmaa ehtona lisälainanottovaltuuden myöntämiselle.

Hyvinvointialueen talouden tasapainotustarve on laskelmien mukaan kumulatiivisesti 26 miljoonaa euroa vuoden 2025 loppuun. Tarve on 1,3 prosenttia vuosittaisista toimintakuluista.

Säästöt on tarkoitus saada palvelurakenteen uudistamisella, eikä ohjelmassa suunnitella irtisanomisia tai lomautuksia. Taustalla on myös hoiva-alan työntekijäpula, joka ohjaa tasapainotusohjelmaa. Oma Hämeen mukaan nykyisillä resursseilla ei pystytä ylläpitämään nykyistä palvelurakennetta.

Tasapainottamisohjelmassa on neljä teemaa: kotona asumisen tukeminen, saatavuuden ja saavutettavuuden varmistaminen, tasapainoinen ja tarkoituksenmukainen palvelurakenne sekä tukipalveluiden ja hallinnon yhtenäistäminen.

Oma Häme pyrkiikin siihen, että jatkossa palveluiden käyttäjät ohjautuisivat enemmän niin sanottujen kevyempien palveluiden pariin.

Tavoitteena on muassa kotisairaalatoiminnan laajentamista koko hyvinvointialueelle sekä panostamista iäkkäiden avohoitoon. Kotihoitoa pyritään tukemaan lisäämällä lääkäreiden etäkonsultaatiota ja hyödyntämällä teknologiaa. Vammaisten yhteisöllistä asumista halutaan lisätä, samoin päihdeasiakkaille kotiin annettavaa tukea.

Tasapainottamisohjelman päätavoitteena on turvata Kanta-Hämeen asukkaiden tarpeita vastaavat, kustannustehokkaat ja vaikuttavat sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut.

Oikaisu 14.4.2023 kello 19.39. Aluevaltuusto päättää asiasta 9.5., ei 9.4. kuten aiemmin kerrottiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston tuoreimmat

Osaston luetuimmat

Luitko jo nämä?

Mainos