Muhkea perintö halutaan panna tuottamaan – kunta selvittää saamansa omaisuuden säätiöimistä

Asiaa käsitelleen työryhmän näkemyksen mukaan tällä tavalla toimien saadaan testamentista eniten pitkäkestoista hyötyä.

Perinnön arvo on noin 700 000 euroa.

15.3. 12:22

Janakkalan kunta on päättänyt, miten etenee saamansa testamenttilahjoituksen kanssa. Aiemmin varojen hallinnointiin perustettiin työryhmä, joka nyt ehdottaa varojen säätiöimistä.

Kysymys on noin 700 000 euron omaisuudesta, joka käsittää arvopapereita sekä kiinteistön maa-alueineen ja rakennuksineen. Perinnön kunnalle jätti janakkalalainen yksityishenkilö.

Lue lisää: Janakkalan kunta sai muhkean perinnön vanhuspalveluiden kehitystä varten

Lue lisää: Vuosi sitten testamentattu jättiperintö siirtyi vihdoin kunnan hallintaan – näin omaisuuden kanssa edetään

Kunnanhallitus hyväksyi maanantain kokouksessaan työryhmän ehdotuksen selvittää mahdollisuutta säätiön perustamiseen. Säätiö hallinnoisi myös kunnan jatkossa saamia lahjoitus- ja testamenttivaroja.

”Tässä kohdin ei ole käyty tarkempaa keskustelua säätiön varojen sijoituskohteista tai oletetuista tuotoista. Nämä selkiytyvät, kun säätiölle luodaan sijoitusstrategia”, kertoo talousjohtaja Juha Halen sähköpostitse.

Helmikuussa kunnanhallitus valtuutti teknisen johtajan ja talousjohtajan arvioimaan kiinteistön ja maa-alueen arvon sekä selvittämään, onko kunnalla niille käyttöä. Käypää arvoa vastaavat kirjanpidolliset viennit testamenttivaroihin ja tarvittavat talousarviomuutokset tehdään alkuvuoden aikana.

”Kiinteistön myyntiä ei ole vielä tässä vaiheessa viety eteenpäin”, Halen kertoo.

Lähtökohtaisesti perustettaisiin säätiö, johon Janakkalan kunta voisi nyt ja jatkossa ohjata lahjoituksia ja testamentteja eri tarkoituksia varten. Näitä voivat olla muun muassa ikäihmisten hyvinvointia edistävä toiminta, ikäihmisten perheet, lasten ja nuorten hyvinvointia edistävä toiminta, vammaispalvelun piirissä olevien ihmisten hyvinvointia edistävä toiminta.

Tavoitteena on, että säätiön säännöt saadaan valmistelua elokuuhun mennessä ja säätiö perustetaan vuoden loppuun mennessä. Varoja voidaan alkaa jakaa ensi vuoden aikana.

Kun säätiö on saatu perustettua, toteutetaan ensimmäinen tukikierros, jossa jaetaan 5 000–10 000 euroa. Tukikierros toteutetaan osallistuvan budjetoinnin keinoin.

Säätiö jakaa osallistavan budjetoinnin periaatteella varoja vuosittain pääoman tuotosta. Osuus voi olla esimerkiksi 70–80 prosenttia ja muutoin pyritään kasvattamaan pääomaa, jotta jaettavaa on pitkälle tulevaisuuteen kasvavassa määrin.

Vanhusneuvosto toimii säätiön hallituksen ja työryhmän asiantuntijaelimenä asioissa, jotka liittyvät osallistavan budjetoinnin tavoitteisiin ja muotoiluun. Jatkossa muille kohderyhmille nimetään vastaavat asiantuntijaelimet.

Työryhmän näkemyksen mukaan tällä tavalla toimien saadaan nykyisestä testamentista ja mahdollisista muista lahjoituksista ja testamenteista eniten pitkäkestoista hyötyä. Samalla toimintatapa turvaa lahjoittajien ja testamenttaajien viimeisen tahdon huolimatta kunnan taloudesta tai poliittisista paineista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston tuoreimmat

Osaston luetuimmat

Luitko jo nämä?

Mainos