Rautatiealan sovintoesitys on hyväksytty – VR: junaliikenne yhä vaarassa pysähtyä

Rautatiealan yhden työriidan osapuolet antoivat keskiviikkona vastauksensa sovintoehdotukseen.

Raideliikennettä uhkaavat ensi viikolla RAU:n ja JHL:n lakot, jos sovintoja ei synny sitä ennen. Kuvassa junia Helsingin päärautatieasemalla.

2.3. 9:36 | Päivitetty 2.3. 10:56

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Palvelualojen työnantajat Palta vastasivat tänään aamuyhdeksältä valtakunnansovittelijan antamaan sovintoehdotukseen rautatiealan työriitaan.

Sopimusosapuolet hyväksyivät rautatiealan työehtosopimusta koskevan valtakunnansovittelijan eilen antaman sovintoehdotuksen, tiedottaa valtakunnan­sovittelijan toimisto viestipalvelu Twitterissä.

6. maaliskuuta alkavaksi ilmoitettu lakko peruuntuu JHL:n osalta. JHL:n lakko olisi koskenut esimerkiksi henkilöliikenteen ja lähiliikenteen ratapihatoimintoja, kunnossapitoa, ratojen rakentamista ja kunnossapitoa, metro­liikennettä Helsingissä sekä raitioliikennettä Helsingissä ja Tampereella.

VR:n mukaan yhtiön junaliikenne on yhä vaarassa pysähtyä ensi viikolla lähes kokonaan, vaikka JHL:n lakko peruuntui. Junaliikennettä uhkaa yhä veturinkuljettajia edustavan Rautatiealan Unionin RAU:n lakko, jonka on määrä alkaa maanantaina, elleivät osapuolet pääse sitä ennen sopuun.

VR:n mukaan yhtiö joutuisi RAUn lakkojen toteutuessa perumaan kaikki kauko- ja lähijunat. Lisäksi tavaraliikenteen junat peruttaisiin yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta.

Lue lisää: Linja-autoalan lakko alkoi keskiviikkona, näin se vaikuttaa Janakkalassa

Kuvailtiin siedettäväksi

JHL:n ja Paltan välinen sovintoehdotus annettiin keskiviikkona. Samalla soviteltiin rautatiealalla myös Rautatiealan unionin (RAU) ja Paltan työriitaa.

Raideammattilaiset JHL:n neuvottelupäällikkö Teppo Järnstedt kuvaili sovinnon saavuttamisen jälkeen torstaiaamuna tulosta ”siedettäväksi.”

”Hyvänä asiana voi pitää, että nyt palkkaliitteessä 4 olevien raitiovaunukuljettajien, metrojunakuljettajien ja kaupunkiraideliikennekuljettajien palkkaukseen liittyvät vinoutumat on saatu korjattua järjestelyerällä, joka on 207 euroa ohjekuukausipalkkoihin sopimuskauden aikana”, sanoi Järnstedt.

Palkkoja korotetaan kahden vuoden aikana yhteensä kuusi prosenttia.

Päivitetty 2.3.2023 kello 10.53 tiedolla, että VR:n mukaan junaliikenne yhä vaarassa pysähtyä ensi viikolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston tuoreimmat

Osaston luetuimmat

Luitko jo nämä?

Mainos