THL ei suosittele uusia korona­rokotuksia keväälle

THL:n mukaan epidemiatilanne on tällä hetkellä Suomessa rauhallinen, eikä keväälle ole toistaiseksi odotettavissa viime vuoden kaltaisia epidemia-aaltoja.

THL suosittelee edelleen koronarokotusten tehosteannoksia voimakkaasti immuunipuutteisille lääkärin harkinnan pohjalta. Rokotuksia kuvattuna helmikuussa 2022.

1.3. 15:00

Koronarokotusten tehosteannoksia ei ole tarpeen jakaa väestöpohjaisesti tänä keväänä, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotteessaan.

THL kuitenkin suosittelee tehosteannoksia voimakkaasti immuunipuutteisille lääkärin tekemän yksilöllisen harkinnan perusteella.

Voimakkaasti immuunipuutteisia ovat esimerkiksi henkilöt, joille on tehty elinsiirto, jotka saavat dialyysihoitoa tai jotka ovat saaneet solunsalpaajahoitoa vuoden sisällä.

Epidemiatilanne on tällä hetkellä Suomessa rauhallinen, eikä keväälle ole toistaiseksi odotettavissa viime vuoden kaltaisia epidemia-aaltoja. Koronavirustaudista johtuvat potilasmäärät ovat laskeneet huomattavasti ja koronasta johtuvia kuolemia todetaan aiempaa vähemmän.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kuitenkin korostaa tiedotteessa, että epidemiatilannetta, sairaalahoidon tarvetta ja kuolemia seurataan THL:ssä jatkuvasti.

THL suositteli syyskuussa tehosterokotusta kaikille 65 vuotta täyttäneille ja 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville. Osalle kyseessä oli jo kuudes rokoteannos.

Nohynekin mukaan tehosteannoksen ottaneille on tuore immuunisuoja, eikä kevään uusi tehosteannos antaisi heille merkittävää lisähyötyä vakavan koronavirustaudin ehkäisyssä.

THL:n tiedotteen mukaan tehosteannoksia oli annettu Suomessa 23. helmikuuta mennessä yli 860 000. Suositus koskee noin kahta miljoonaa ihmistä. Rokotteen voi yhä hakea omalta hyvinvointialueelta.

Terveillä alle 65-vuotiailla suositellut kolme rokoteannosta tai kaksi annosta ja sairastettu koronavirustauti antavat erittäin hyvän ja pitkäaikaisen suojan vakavaa tautia vastaan. THL:n mukaan suoja ei ole 14 kuukauden seuranta-aikana juuri laskenut, eikä ole odotettavissa, että se oleellisesti laskisi.

Jos suositeltuja rokotteita ei ole vielä ottanut, ne voi edelleen ottaa.

THL seuraa koronatilannetta ja muuttaa rokotussuosituksiaan tarvittaessa.

”Harkitsemme muun muassa, olisiko koronan seuraava tehosteannoskierros iäkkäille ja riskiryhmiin kuuluville ensi syksynä. Rokote voitaisiin antaa mahdollisesti jälleen yhdessä influenssarokotusten kanssa”, Nohynek sanoo tiedotteessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston tuoreimmat

Osaston luetuimmat

Luitko jo nämä?

Mainos