Koitko hämmennyksen hetkiä kermapurkkia avatessa? – Valio uudisti tuotteitaan ja ensimmäisenä ne ovat tuotannossa Turengin tehtaalla

Korkilliset pakkaukset muuttuvat asteittain EU-direktiivin vaatimusten mukaisesti.

Muutoksen myötä kaikkien alle kolmen litran kokoisten juomapakkausten korkin on pysyttävä kiinni pakkauksessa.

24.2. 7:23

Valion korkillista pakkausta avaava kuluttaja saattaa tänä keväänä kokea hämmennyksen hetkiä korkin kanssa. Sitä ei kannata riuhtoa, sillä korkki ei nimittäin lähde enää irti.

Korkilliset pakkaukset muuttuvat asteittain EU-direktiivin vaatimusten mukaisesti. Muutoksen myötä kaikkien alle kolmen litran kokoisten juomapakkausten korkin on pysyttävä kiinni pakkauksessa. Single use plastic -direktiivin tavoitteena on vähentää muoviroskan määrää ympäristössä, etenkin merenrannoilla, sekä edistää kiertotaloutta.

Ensimmäisenä Valion tehtaista uudenlaisten pakkausten tuotanto aloitettiin Turengin tehtaassa. Direktiivin mukaiset korkit vaativat Valiolta merkittäviä investointeja ja edellyttävät muutoksia esimerkiksi tehtaiden korkituslaitteistoon. Turengissa muutos koskee tuotteita suurinta osaa tehtaan tuotteita ja ensimmäisenä uuteen pakkaukseen pääsi 2 desin arkiruokakerma.

”Ensimmäinen linja aloitti toimintansa viikolla 2. Muutosta ei välttämättä yhdellä vilkaisulla huomaa, mutta kun pakkausta katsoo tarkemmin, huomaa sinettirenkaan korkin juuressa”, sanoo Valion Turengin tehtaan johtaja Timo Saarenpää.

Aluksi kaupoissa on yhtä aikaa myynnissä vanhaa ja uutta pakkaustyyppiä, mutta pikku hiljaa katoavat ne purkit, joista korkin saa avatessa irti. Siirtymän on määrä tapahtua heinäkuuhun 2024 mennessä.

Pakkausuudistuksen myötä myös pakkausten kierrätysohje muuttuu. Korkki pitää jatkossa kierrättää kartonkikierrätyksessä kartonkipakkauksen mukana. Muovi saadaan kuitenkin eroteltua kartongista kierrätyslaitoksessa. Jätteenkäsittelyssä kartonkipakkaukset liotetaan, jolloin kastunut kartonki painuu pohjalle ja muovi nousee pintaan ja muoviosat saadaan eroteltua.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston tuoreimmat

Osaston luetuimmat

Luitko jo nämä?

Mainos