Tervakoskelaisten oma lehti alkoi ilmestyä sata vuotta sitten – katso kuvat lehden ensimmäisestä ja viimeisestä numerosta

Näytenumero ilmestyi 10. helmikuuta vuonna 1923. Ensimmäisessä numerossa julkaistiin muun muassa tohtori A. Törnströmin vastaanottoajat, juna-aikataulut ja lehden toimitussihteerin syntymäpäiväonnittelut.

Sukunsa historiaan perehtynyt Matti Kinnunen on säilyttänyt ja tutkinut paljon erilaista aineistoa, joka valottaa aiempien sukupolvien elämää. Mukana on kirjeitä, valokuvia ja myös sanomalehtiä.

1.2. 7:00

Kellertävän paperiliuskan ylälaidassa on teksti: ”Terwakosken Kaiku – paikallinen ilmoituslehti – näytenumero 1923”. Tervakoskelaisten oma lehti alkoi ilmestyä sata vuotta sitten ja se ehti seurata paikkakunnan tapahtumia lähes 50 vuotta. Viimeinen numero jaettiin 1971.

Nyt Matti Kinnunen istuu sohvalla ja pitää käsissään sekä lehden ensimmäistä että viimeistä numeroa, jotka löytyvät hänen omista kotiarkistoistaan. Näytenumeron oikeassa yläkulmassa on tilaaja ja osoite: O. Vaara, Napiala.

”Hän on isoisäni, Oskari Vaara, joka omisti Napialan nahkatehtaan. Myöhemmin lehti tuli isoäitini nimellä, kuten viimeisestä numerosta näkee: tilaajana on Martha Vaara”, Kinnunen sanoo.

Myöhemmin lehteen tulevan aineiston lisääntyessä kokoa suurennettiin vuonna 1953 ja vuonna 1966 offset-painomenetelmä syrjäytti käsinladonnan.

Aluksi lehti ilmestyi 2-sivuisena, mutta myöhemmin myös 4-sivuisena. Lehdessä oli erilaisia rivi-ilmoituksia sekä kirkollisia ja kunnallisia uutisia. Lehti painettiin Tervakosken paperitehtaan käsikirjapainossa koneella, jonka tehdas oli hankkinut omia painotöitään varten. Ensimmäisen numeron toimittamisesta vastasivat konttoripäällikkö G. A. Gröndahl ja paperimestari B. Laitio, ja siinä julkaistiin muun muassa tohtori A. Törnströmin vastaanottoajat, juna-aikataulut, ilmoitus kadonneesta koiranpennusta ja lehden toimitussihteerin syntymäpäiväonnittelut.

Ylevässä aloitustekstissä maalattiin Kaiun pyrkimykseksi ”kohottaa henkisiä rientoja tässä vanhassa rakkaassa kotikylässämme muun maailman tasolle. Se saapuu luoksemme vain sellaisena vaatimattomana pienenä kyyhkysenä, muta sillä voi olla nokassaan öljypuun lehti. Tarkoituksemme ei ole koettaa täyttää tilaajiemme sanomalehtitarvetta vaan ainoastaan olla vaatimattomana paikallisten jokaiselle välttämättömien tietojen tervetulleena tuojana”. Lehti ilmoitti samassa tekstissä, ettei sekaannu mihinkään valtiolliseen tai poliittiseen elämään.

Pienenä poikana Kinnunen vietti lomat isovanhemmillaan Tervakoskella. Silloin hän alkoi lukea Tervakosken Kaikua. Sukunsa historiaan perehtynyt Kinnunen on säilyttänyt ja tutkinut paljon erilaista aineistoa, joka valottaa aiempien sukupolvien elämää. Mukana on kirjeitä, valokuvia ja myös sanomalehtiä.

Kinnunen muistaa, kuinka tarkkaan vielä 1960- ja 1970-luvun taitteessa lehteä luettiin. Maailma oli kuitenkin muuttunut. Lehden viimeisessä numerossa todetaan, että tehdaskylässä tapahtuneen kehityksen myötä myös tiedotustarve oli kasvanut niin suureksi, ettei lehti kyennyt sitä enää kattamaan.

Kaikki Tervakosken Kaiun numerot löytyvät skannattuina Tervakosken eläkkeensaajien verkkosivuilta.

Ensimmäinen numero ilmestyi lauantaina 10. helmikuuta vuonna 1923.

Viimeinen numero ilmestyi perjantaina 31. joulukuuta vuonna 1971.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston tuoreimmat

Osaston luetuimmat

Luitko jo nämä?

Mainos