Julkiset sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyivät vuoden alussa hyvinvointialueen järjestämisvastuulle. Tämä toi mukanaan myös muutoksen potilas- ja asiakastietojen liikkumiseen, kertoo Kansaneläkelaitos.
Hyvinvointialueille on koottu oma rekisteri, johon alueen ihmisten potilas- ja asiakastiedot kootaan. Asiakkaan potilas- ja reseptitietoja on mahdollista hyödyntää julkisen terveydenhuollon yhteydessä ja asiakastietoja sosiaalipalveluissa koko hyvinvointialueen sisällä.
Tämä tarkoittaa käytännössä siis sitä, että potilastietoja voidaan hyödyntää eri yksiköiden sekä esimerkiksi perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välillä.
Tietojen käyttöperiaate pysyy edelleen samana, eli asiakas- ja potilastietoja hyödynnetään tarpeen vaatiessa ja käyttöoikeuden perusteella.
Muutosten vuoksi kaikki kansalaiset saavat infoa Kanta-palveluiden käytöstä sekä siitä, miten itse voi vaikuttaa tietojensa käyttöön.
Kanta-informoinnin voi käydä kuittaamassa Omakannassa, jossa informointi on ollut saatavilla viime marraskuusta lähtien. Samat tiedot on mahdollista saada myös terveydenhuollon vastaanotolla suullisesti.
Luovutuslupa tai -kielto
Hyvinvointialueiden alkaminen ei vaikuta Omakannan toimintaan, vaan asukkaat voivat edelleen hoitaa terveysasioitaan sen kautta.
Kanta-palvelujen palvelutoiminnan päällikkö Outi Lehtokari kertoo Kelan tiedotteessa, että Omakannasta näkee omat terveys- ja reseptitietonsa myös silloin, kun saa hoitoa yksityisessä terveydenhuollossa tai jollain toisella hyvinvointialueella.
Omien tietojen käyttöön voi vaikuttaa luovutusluvalla tai luovutuskiellolla. Lehtokarin mukaan luovutusluvan avulla tiedot liikkuvat myös eri hyvinvointialueiden välillä sekä yksityisen ja julkisen sektorin välillä.
Luovutuskiellolla asiakastiedot eivät liiku samalla tavalla esimerkiksi julkisen ja yksityisen terveyspalveluiden välillä.
Luovutuskielto ei kuitenkaan estä tietojen luovuttamista oman hyvinvointialueen terveydenhuollossa eli yhden rekisterin sisällä.