Oletko jo huomannut jokaiselle kansalaiselle tulleen Kanta-informoinnin? Sen kuittaus helpottaa terveyden­huollossa käyntiä

Jokainen saa ilmoituksen, mitä Kanta-palvelut ovat, miten tietoja käytetään sote-palveluissa ja miten voi itse vaikuttaa tietojensa käyttöön. Sen kuittaaminen helpottaa terveydenhuollossa käyntiä.

Kanta-informoinnin kuittaus helpottaa terveyspalveluiden käyttöä.

Hyvinvointialueet aloittivat toimintansa vuoden 2023 alussa. Sen myötä on muuttunut moni asia, muun muassa tietojen käyttö sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Kaikki kansalaiset ovat saaneet asiasta Kanta-informoinnin. Se tarkoittaa ilmoitusta, jossa kerrotaan miten tietojensa käyttö on muuttunut sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Kaikkien sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaiden tietoja tallennetaan Kanta-palveluihin. Hyvinvointialueiden aloitettua toimintansa jokainen saa ilmoituksen, mitä Kanta-palvelut ovat, miten tietoja käytetään sote-palveluissa ja miten voi itse vaikuttaa tietojensa käyttöön.

”Kanta-informoinnilla varmistetaan, että kansalainen saa tietoa itseään koskevista asioista. Sinällään informoinnissa ei ole kyse isosta muutoksesta tai uudesta asiasta”, palvelutoiminnan päällikkö Outi Lehtokari Kanta-palveluista taustoittaa tiedotteessa.

Kanta-informointi ei tuo suuria muutoksia ja se on lain mukaan annettava jokaiselle. Sitä ei tarvitse erikseen hyväksyä, vaan kuitata vastaanotetuksi.

Kanta-informointi on kätevintä lukea ja kuitata vastaanotetuksi Omakannassa. Samat tiedot voi saada myös suullisesti terveydenhuollon vastaanotolla, mutta joissakin terveydenhuollon organisaatioissa asiakkaan informointia ei ole vielä mahdollista tallentaa.

Kanta-informoinnin kuittaaminen etukäteen helpottaa terveydenhuollossa käyntiä.

”Asiointi terveydenhuollossa on sujuvampaa, kun ilmoituksen on lukenut ja kuitannut jo etukäteen Omakannassa. Samalla asian voi hoitaa alaikäisen lapsensa puolesta tai tarvittaessa suomi.fi-valtuudella toisen aikuisen puolesta”, Lehtokari kertoo.

Kanta-informointi ei ole kansalaisen antama lupa tai suostumus tietojen käyttöön.

”Kun kansalainen on kuitannut informoinnin, hän voi sen jälkeen vaikuttaa tietojensa käyttöön antamalla luovutusluvan tai asettamalla tietojen luovutuskieltoja Omakannassa tai terveydenhuollossa vastaanotolla”, Lehtokari neuvoo.

Jos antaa luovutusluvan eli entisen suostumuksen, potilastiedot liikkuvat hyvinvointialueiden välillä sekä julkisen ja yksityisen sektorin välillä.

Sote-ammattilaiset voivat hyödyntää asiakas- ja potilastietoja vain, jos se on tarpeellista asiakkaan hoidossa ja palvelussa.

Ohjeet

Näin voit lukea ja kuitata uuden Kanta-informoinnin Omakannassa

1. Kirjaudu Omakantaan kanta.fissä. Tunnistaudu esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla.

2. Jos et ole vielä aiemmin kuitannut uutta Kanta-informointia eli ilmaissut saaneesi sitä, se avautuu sinulle ilmoituksena Omakannassa heti kirjautumisen jälkeen. Ilmoituksessa kerrotaan, miten tietojasi käytetään sosiaali- ja terveydenhuollossa ja miten voit itse vaikuttaa tietojesi käyttöön.

3. Lue Kanta-informointi ja kuittaa se merkitsemällä rasti ruutuun ilmoituksen lopussa. Tämän jälkeen voit käyttää Omakantaa normaalisti.

4. Kun olet kuitannut Kanta-informoinnin, voit halutessasi tehdä muutoksia terveystietojesi käyttöön antamalla luovutusluvan tai asettamalla luovutuskiellon Omakannassa.

5. Omakannasta voi tarkistaa, onko informointi jo kuitattu. Kuittaus ja päivämäärä ovat nähtävissä Omakannan Tietojen käytön hallinta -osiossa. Kuittaus on nähtävissä Omakannassa myös, jos olet saanut samat tiedot terveydenhuollossa.

6. Kirjaudu aina ulos Omakannasta, kun lopetat palvelun käytön.

Lähde: kanta.fi

Osaston tuoreimmat

Osaston luetuimmat

Luitko jo nämä?

Mainos