Kunnanjohtaja pyytää anteeksi virkamiehen läksyttämältä Kauriinmaan sala-auraajalta – näin hän vastaa julkiseen anteeksipyyntöön

Kauriinmaalla salaa auraamisesta kiinni jäänyt Antti Vau ei usko, että aurauskohu saa kunnan huonoon valoon. Pikemminkin Janakkalaa saadaan Suomen kartalle, ehkä tittelillä Suomen auratuin kunta.

Antti Vau muutti Janakkalaan kuusi vuotta sitten. Hän on ollut tyytyväinen kotikuntaansa.

| Päivitetty

Nopeasti eskaloitunut aurauskohu johti torstaina kunnanjohtaja Reijo Siltalan julkiseen anteeksipyyntöön. Kyse on tapauksesta, jossa Kauriinmaalla asuva Antti Vau jäi tiistaina verekseltään kiinni auratessaan kevyen liikenteen väylää mönkijällään. Paikalle sattunut virkamies haukkui Vaun pystyyn, koska tällä ei ollut virallista lupaa kunnossapitoon vaan kyse oli kunnan näkökulmasta salaa auraamisesta.

Lue lisää: HäSa: Janakkalan kuntaan on otettu yhteyttä ja uhattu tehdä rikosilmoitus kunnan metsäpolkuja auranneista yksityishenkilöistä

Keskiviikkona aiheeseen oli tarttunut myös valtakunnallinen media. Anteeksipyynnöstä ja aurauksesta uutisoi ensimmäisenä Hämeen Sanomat.

Varhain torstaiaamuna kunnanjohtaja julkaisi Facebook-sivullaan ja Twitterissä julkisen pahoittelun koskien kunnan toimintaa. Kunnanjohtaja oli myös henkilökohtaisesti yhteydessä Vauhun torstaina aamupäivän aikana.

Torstaina aamupäivästä työpaikaltaan tavoitettu Antti Vau kertoo olevansa yllättynyt tapauksen saamasta laajasta huomiosta. Hänen mielestään keskustelussa on kuitenkin käyty läpi tärkeitä teemoja.

”Onko elämämme liian säännösteltyä? On outoa, että ihminen joutuu miettimään, voiko vapaaehtoisesti enää tehdä mitään toisten hyväksi. Kunnan virkamieskoneiston ja ihmisten vastakkainasettelu lisää vain sitä ajatusta, että kukin hoitaa omat asiansa, eikä yhtään enempää”, Vau pohtii.

Vau toteaa, että ei selvittänyt etukäteen, voiko hän kulkureittiä aurata, eikä ole muutenkaan tehnyt asiasta numeroa. Vau on aurannut polkua useampana talvena aina sen mukaan, miten on omilta kiireiltään ehtinyt.

”En itse käytä sitä reittiä juurikaan, mutta tiedän, että se on monelle tarpeellinen”, Vau sanoo.

Muilta kuntalaisilta on tullut auraustyöstä lähes pelkästään hyvää palautetta.

Vau ei usko, että asiasta uutisointi saa Janakkalaa huonoon valoon: Pikemminkin Janakkalaa saadaan Suomen kartalle, ehkä tittelillä Suomen auratuin kunta. Hän arvostaa kunnanjohtajan anteeksipyyntöä.

”On hienoa, että hän katsoo kokonaisuutta ja osallistuu keskusteluun. Annetaan synninpäästö, en jää kantamaan kaunaa.”

Kunnan työntekijät ovat kuitenkin palvelutehtävässä. Pölyn laskeuduttua Vaulta löytyy ymmärrystä myös kiivastuneelle virkamiehelle.

”Jos syyllistä auraukseen on yritetty löytää jo pitkään, ja siinä minä istun mönkijän päällä ja olisin voinut lähteä vaikka karkuun”, Vau miettii.

Facebookissa kunta kertoi jo keskiviikkona, ettei kuvattu tilanne ollut kunnan asiakaskohtaamisiin liittyvän ohjeen mukainen. Kunta selitti kieltoa muun muassa sillä, että auraaminen saa asukkaat luulemaan, että reitti kuuluu kunnan kunnossapitoalueeseen. Silloin myös vastuu reitin turvallisuudesta olisi kunnalla.

EDIT: Muokattu tieto, että kunnanjohtaja oli myös henkilökohtaisesti yhteydessä Vauhun.

EDIT: 12.1.2023 kello 16.03. Lisätty tieto, että aiheista uutisoi ensimmäisenä Hämeen Sanomat.

Osaston tuoreimmat

Osaston luetuimmat

Luitko jo nämä?

Mainos