Aiotko ampua ilotulitteita? Lue yhdeksän ohjeen lista turvalliseen uuteenvuoteen

Ilotulitteita saa ampua 31.12.2022–1.1.2023 kello 18–02 välisenä aikana.

Ilotulitteita voi ampua lauantaina 31.12.2022 kello 18–02.

31.12.2022 7:00

Lauantai 31. joulukuuta on vuoden 2022 viimeinen päivä. Moni tykkää juhlia vuoden vaihtumista ilotulitteilla: joko ampua niitä tai vain katsella.

Ilotulitteita saa ampua 31.12.2022–1.1.2023 kello 18–02 välisenä aikana. Sinä aikana ilotulitteiden yksityisestä käytöstä ei tarvitse tehdä ilmoitusta, kertoo Kanta-Hämeen pelastuslaitos.

Ilotulitteita ammuttaessa tulee muistaa tarkat turvaohjeet. Muun muassa suojalasit ovat pakolliset ampujalla, ja niiden puutteesta voidaan sakottaa, pelastuslaitos muistuttaa ohjeissaan.

Janakkalassa ainakin Kalpalinnassa järjestetään ilotulitus lauantaina kello 21.

Lue lisää: Kalpalinnassa järjestetään uudenvuoden ilotulitus – toimitusjohtaja kertoo suunnitelmista

Ohjeet

Näin ammut turvallisesti ilotulitteita

Valitse turvallinen, riittävän aukea käyttöpaikka. Huomioi, että taivaalle ammutun raketin jäänteet tippuvat takaisin maahan ja voivat aiheuttaa vahinkoja.

Tue padat hyvin ja käytä raketeille asianmukaisia ampumatelineitä.

Älä suuntaa ilotulitetta tai heitä sytytettyä tulitetta kohti muita ihmisiä, rakennuksia, muuta omaisuutta tai palavaa materiaalia. Huomioi myös lähistön eläimet.

Suojalasien käyttö on pakollista ja niiden käyttämättä jättämisestä voidaan kirjoittaa sakko. Myös katselijoiden on suositeltavaa käyttää suojalaseja. Käytä sytyttämiseen sytytyspuikkoa.

Älä muuntele tai yhdistele millään tavalla kaupasta saatavia tuotteita. Ei omatekoisia tuotteita. Hätärakettien käyttö ilotulitusvälineinä on kielletty. Hätärakettien aiheettomassa käytössä tekijä syyllistyy rikoslain 34 luvun 10 §:ssä tarkoitettuun perättömään vaarailmoitukseen.

Älä sytytä sisätiloissa ulkokäyttöön tarkoitettuja ilotulitteita. Älä ammu ilotulitteita myöskään asuinrakennuksen parvekkeelta tai ikkunasta.

Älä sytytä kädessäsi ilotulitetta, ellei ohjeessa nimenomaisesti todeta, että se on turvallista. Tutustu käyttöohjeisiin jo kotona. Noudata käyttöohjeen suojaetäisyyksiä.

Älä luovuta hankkimiasi ilotulitteita alaikäisten tai alkoholin vaikutuksen alaisena olevien käytettöön. Vastuu hankkimiesi tuotteiden käytöstä on aina Sinulla.

Jos tuote ei toimi, odota vähintään 10 minuuttia. Älä käytä viallisia tai toimimattomia tuotteita, vaan palauta ne ostopaikkaan. Myyntipisteiden on järjestettävä kuluttajien palauttamien viallisten ilotulitteiden vastaanottaminen uuden vuoden jälkeen. Myyntipisteissä on oltava kirjallinen ohjeistus tätä varten.

Lähde: Kanta-Hämeen pelastuslaitos

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston tuoreimmat

Osaston luetuimmat

Luitko jo nämä?

Mainos