Ilotulitteiden myynti alkaa – ampua saa vasta uuden­vuoden­aattona

Suomalaiset ampuvat vuodenvaihteessa taivaalle satojatuhansia kiloja ilotulitteita.

Ilotulitteiden kauppa käynnistyi 27. joulukuuta eli joulun jälkeen myös viime vuonna.

27.12.2022 12:30

Ilotulitteiden myynti alkaa tänään ympäri Suomea. Ilotulitteita saa kuitenkin ampua vasta uudenvuodenaattona ja silloinkin vain kello 18–02 välisenä aikana.

Jos juhlii vuoden vaihtumista ilotulitteiden kera, se on syytä tehdä suojalasit ja järki päässä.

Viime vuodenvaihteen jälkeen sairaaloissa eri puolilla maata hoidettiin ainakin 13:a silmävamman saanutta. Ilotulitevamman silmään saaneiden määrä kasvoi edellisestä uudenvuoden juhlinnasta ainakin kahdella tapauksella.

Ilotulitteiden käyttöpaikkana kannattaa suosia syrjäisiä ja aukeita paikkoja. Monet kaupungit ovat viime vuosina rajoittaneet ilotulitteiden käyttöä keskusta-alueillaan.

Lemmikkiä ei kannata ottaa mukaan katsomaan ilotulituksia.

Ilotulitukset nostavat ilman pienhiukkasten määrää

Suomalaiset ampuvat vuodenvaihteessa taivaalle satojatuhansia kiloja ilotulitteita. Kappalemäärissä tämä tarkoittaa miljoonia yksittäisiä ilotulitteita. Niiden myötä ilmaan lentää myös valtavat määrät erilaisia kemikaaleja.

Ilman pienhiukkasten määrä voi nousta ilotulituksen aikana uudenvuodenyönä paikallisesti jopa kymmenkertaiseksi normaaliin verrattuna, varoittaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes. Ilotulitteet heikentävät ilmanlaatua erityisesti silloin kun uudenvuodenyönä on tyyntä ja pakkasta.

Astmaa, muita kroonisia keuhkosairauksia tai sepelvaltimotautia sairastavien sekä lasten kannattaa seurata ilotulitusta etäältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston tuoreimmat

Osaston luetuimmat

Luitko jo nämä?

Mainos