Näin vedenjakelu toimii sähkökatkon sattuessa – varaa kotiisi puhdasta juomavettä muutaman päivän tarpeeseen

Janakkalan veden jätepuhdistamo voi joutua vaikeuksiin, jos sähkökatko pitkittyy.

8.12.2022 17:00

Sähkön riittävyyden takia sähköä voidaan joutua säännöstelemään kulutuksen huipputunteina lyhyillä sähkökatkoilla. Katkojen aikana veden käyttöön tulee kiinnittää huomiota, kertoo Janakkalan kunta tiedotteessaan.

Sähkökatkoihin kannattaa varautua kotitalouksissa varastoimalla puhdasta juomavettä muutamaksi päiväksi. Lisäksi kotoa tulisi löytyä puhtaita ämpäreitä tai kanistereita veden kuljetukseen ja säilytykseen.

Käyttöinsinööri Markku Koivula Janakkalan vedestä vastaa kysymyksiin siitä, miten sähkökatkot vaikuttavat Janakkalassa veden tuloon.

Tuleeko hanasta vettä katkon aikana?

Koivula uskoo Janakkalan vedenjakelun toimivan, kunhan sähkökatko pysyy lyhyenä. Veden paine voi laskea korkeissa paikoissa sekä kiinteistöissä, joissa on oma paineenkorottamo. Pienempi paine ei kuitenkaan tarkoita sitä, että veden tulo loppuisi.

”Veden ei pitäisi loppua vielä kahden tunnin sähkökatkon aikana”, Koivula kertoo.

Suurimmalle osalle ihmisistä sähkökatko ei todennäköisesti näy veden toiminnassa. Syynä tähän on, että vesi virtaa kiinteistöihin Janakkalassa suurimmaksi osaksi painovoiman eikä sähkön avulla.

”On kuitenkin hyvä selvittää taloyhtiössä, mikä on tilanne.”

Voiko vettä käyttää sähkökatkon aikana?

Sähköjen katketessa veden käyttöä tulisi välttää, vaikka sitä tulisikin hanasta. Suihkussa käyminen, kylpeminen sekä astian- ja pyykinpesukoneen käyttäminen ei ole suositeltavaa.

Myös vessan vetämistä olisi syytä välttää. Koivula kehottaa vetämään vessan vasta sähkökatkon jälkeen, joten lyhyen sähkökatkon aikana ”ei ole vielä tarvetta käydä ämpärillä”.

Vettä ei tule laskea viemäriin turhaan katkon aikana. Jos hanasta joutuu laskemaan vettä, vesi tulisi laskea esimerkiksi ämpäriin.

Miksi vettä ei tulisi käyttää?

Veden käyttöä tulisi välttää, koska jäteveden­pumppaamoissa voi tulla etenkin pidemmän katkon aikana ylivuototilanteita.

”Tällöin jätevesi purkautuu ylivuotoputkea pitkin ojaan tai muuhun vesistöön tai maastoon, ja se ei tietysti ole hyvä asia”, Koivula sanoo.

Jos pumppaamo ei toimi, on mahdollista myös, että vuoto tulee kiinteistöön. Koivulan mukaan riski on suurempi, jos kiinteistöstä löytyy oma pumppu.

Onko hanoista tuleva vesi käyttökelpoista?

Pyyntö välttää veden käyttämistä ei tarkoita, että vesi olisi käyttökelvotonta. Vesijohtovettä voi juoda, ellei sen väri tai haju poikkea tavallisesta.

Vesilaitos toimittaa vain kylmää talousvettä. Lämminvesivaraajan lämmittäessä sitä olisi huolehdittava, että vesi pysyy riittävän lämpimänä.

Veteen voi alkaa kasvaa haitallista legionellabakteeria yli 20 asteessa. Bakteeri kuolee, kun veden lämpötila ylittää 55 astetta. Koivulan mukaan huomattavaa haittaa ei kerkeä tapahtua vielä lyhyen sähkökatkon aikana.

Mitä jos sähkökatko pitkittyy?

Sähkökatko voi keskeyttää veden tulon, vaikka vesihuoltolaitokset ovatkin varautuneet katkoihin.

Veden tulon loppumista varten kaikissa kotitalouksissa olisi hyvä olla noin 6–10 litraa vettä henkilöä kohden, minkä arvioidaan riittävän muutamaksi päiväksi.

Vettä suositellaan varastoitavan kotiin, koska kaupoista myytävä vesi loppuu nopeasti sähkökatkon pitkittyessä. Vaikka vettä löytyisikin, monet kaupat sulkevat ovensa pian sähkökatkon alettua, joten ostoksille ei välttämättä pääse.

Lue lisää: Palavatko kävelykadun kuusen valot jouluna? – kunta ilmoitti säästävänsä energiaa, kysyimme 5 täsmäkysymystä

Lue lisää: Yksi konsti rauhoitti perheemme illat televisiolta ja hälyltä – nyt meillä leikitään sähkönsäästöä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston tuoreimmat

Osaston luetuimmat

Luitko jo nämä?

Mainos