Janakkalan Sanomat ylsi kolmen kärkeen Uutismedian liiton Lukijan valinnaksi

Janakkalan paikallislehden kiiteltiin olevan upeasti kiinni ajassa ja jopa tulevaisuudessa.

11.11. 9:31

Janakkalan Sanomat nousi kolmen parhaan paikallislehden joukkoon Uutismedian liiton kaupunki- ja paikallislehtikilpailujen Lukijan valinnaksi yhdessä Iijokiseudun ja Alasatakunnan kanssa. Kolmen kärki valikoitui kilpailuihin ilmoitettujen 98 lehden joukosta.

Voittajaksi valittiin Pyhäjärviseudun Paikallislehti Oy:n julkaisema Alasatakunta, jonka levikkialuetta ovat Eura, Kiukainen, Köyliö, Lappi, Säkylä ja Yläne.

”Journalismin keskeisiä yhteiskunnallisia tehtäviä on valtaapitävien vahtimisen lisäksi erilaisten äänten ja näkökulmien esiin nostaminen ja toisaalta myös maailman selittäminen esimerkiksi kontekstoimalla tapahtumia. Vaikka journalistisella medialla ei ole enää monopolia tiedon kuratointiin ja levittämiseen, kaupunki- ja paikallislehdillä on muuhun mediaan verrattuna edelleen ainutlaatuinen tehtävä oman alueen tapahtumien ja tunnelmien välittäjänä”, sanoo voittajan valinnut Veera Heinonen, Sitran Demokratia ja osallisuus -teeman johtaja.

Kaikkien kolmen lehden kerrotaan olevan upeasti kiinni ajassa tai peräti tulevaisuudessa.

”Janakkalan Sanomien kilpailulehden (28.4.2022) kannessa oli nuori ukrainalainen yrittäjä, jonka tarina kerrottiin raikkaasti – ei perinteisen pakolaisnarratiiviin mukaan”, Heinonen kommentoi.

Heinonen muistuttaa, millaisia seurauksia uutiserämaiden synnyllä voi olla. Yhdysvalloissa kokonaisten alueiden, kuntien ja kaupunkien jääminen ilman paikallista journalistista tarkastelua tai kuratoitua tiedonvälitystä on tutkitusti johtanut entistä pahempaan kahtiajakoon ja ei-faktuaalisen tiedon leviämiseen.

”Ponteva, tarkkanäköinen ja kaikille väestöryhmille merkityksellinen paikallisjournalismi voi parhaimmillaan olla se tarvittava happi, joka pitää paikallisen yhteisön ja sen demokratian elävänä”, Heinonen sanoo.

Lukijan valinta julkistettiin Uutismedian liiton Suurilla Lehtipäivillä Joensuussa 10.11.2022. Samassa tilaisuudessa palkittiin myös vuoden parhaat kaupunkilehdet ja paikallismediat sekä kaupunkilehti- ja paikallislehtijutut.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston tuoreimmat

Osaston luetuimmat

Luitko jo nämä?

Mainos