Janakkalan apteekkien jodivarastot myytiin loppuun jo aamupäivän aikana – sosiaali- ja terveysministeriön suositus näkyi välittömänä kysyntäpiikkinä

STM suosittaa kaikkia 3–40-vuotiaita suomalaisia hankkimaan kotiinsa varastoon joditabletteja.

Janakkalan molempien apteekkien jodivarastot myytiin loppuun aamupäivän aikana.

11.10. 13:05

Sosiaali- ja terveysministeriö päivitti lääkejodin käyttöä koskevan suosituksen tiistaina. Sen mukaan kaikkia 3–40-vuotiaita suomalaisia kehotetaan hankkimaan kotiinsa varastoon joditabletteja.

Suositus julkaistiin aamupäivällä. Puoliltapäivin Janakkalan molempien apteekkien jodivarastot oli myyty loppuun.

”Ihmiset ovat valveutuneita: kyllä meillä heti syntyi kysyntäpiikki. Toki varastomme ei ole iso, kymmenisen pakettia”, kertoo Tervakosken apteekin apteekkari Katri Koiranen.

Apteekki teki lisätilauksen saman tien.

”Huomenna pitäisi tulla. Tukussakin on varmaan varauduttu tähän kysyntäpiikkiin”, Koiranen uskoo.

Koiranen ohjeisti puolenpäivän aikaan henkilökuntaa tilanteesta.

”Asiakkaille kerrotaan, että huomenna voi tulla uudestaan. Voi myös katsoa osoitteessa lääkehaku.fi, jossa näkyy apteekkien varastot. Siellä ei näy kappalemääriä, mutta tuote on joko vihreänä tai punaisena. Kysyntäpiikin aikana sivusto ei ole välttämättä aivan ajan tasalla, joten kannattaa etukäteen soittaa ja varata tuote, jos lähtee jostain kauempaa hakemaan”, Koiranen neuvoo.

Viimeksi vastaava piikki kysynnässä koettiin keväällä, kun ihmiset varautuivat poikkeustilanteeseen Ukrainan sodan alkaessa.

Turengin apteekin apteekkari Kirsi Myllynpää kertoo, että myös heiltä jodi loppui heti aamupäivän aikana.

”Yritimme tilata tukusta kerralla isomman erän, mutta sitä ei saada. Ei ole tietoa, koska jodia tulee lisää”, Myllynpää sanoo.

Tavallisina vuosina jodia myydään Myllynpään mukaan kymmenisen purkkia koko vuoden aikana, kun nyt kysyntä on ollut huomattavasti suurempaa Ukrainan sodan alkamisen jälkeen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston tuoreimmat

Osaston luetuimmat

Luitko jo nämä?

Mainos