Väestöhälyttimet soivat maanantaina kello 12 – ei liity Ukrainan tilanteeseen

Väestöhälytysjärjestelmää testataan Suomessa kuukausittain. Kanta-Hämeen pelastuslaitos muistuttaa, ettei testihälytyksestä tarvitse huolestua. Tässä jutussa kerrataan, mistä tunnistaa oikean vaaratilanteen merkin.

7.3. 10:55

Maanantaina testataan väestöhälytysjärjestelmän toimivuutta. Ääni voi säikäyttää, mutta se ei liity Ukrainan sotaan, eikä siitä tarvitse huolestua.

Useiden pelastuslaitosten tavoin Kanta-Hämeen pelastuslaitos on muistuttanut asiasta muun muassa Facebookissa. Myös Suomen pelastusalan keskusjärjestö (SPEK) on poikkeuksellisesti julkaissut aiheesta tiedotteen.

Väestöhälytysjärjestelmää ylläpidetään todellisten tilanteiden varalta ja järjestelmän toimivuutta testataan Suomessa aina kuukauden ensimmäisenä maanantaina kello 12, kerrotaan pelastustoimen verkkosivuilla. Testaus tapahtuu soittamalla kokeilumerkki, joka on seitsemän sekuntia kestävä yhtämittainen, tasainen hälyttimen ääni.

Kokeilumerkki ei edellytä ihmisiltä toimenpiteitä, eikä siitä tarvitse soittaa hätäkeskukseen.

Tästä tunnistat oikean vaaramerkin

Pelastustoimen verkkosivuilla kerrataan, mistä erottaa oikean vaaramerkin kokeilumerkistä. Oikea vaaratilanteesta varoittava yleinen vaaramerkki on yhden minuutin pituinen nouseva ja laskeva äänimerkki, joka nousee ja laskee seitsemän sekunnin sykleissä.

Vaara ohi -merkki puolestaan on minuutin mittainen tasainen äänimerkki, joka ilmoittaa, että uhka tai vaara on ohitse.

Vaara- ja hätätilanteissa viranomaiset varoittavat väestöä uhkaavasta, välittömästä vaarasta yleisen vaaramerkin lisäksi aina myös vaaratiedotteella. Vaaratiedote luetaan kaikilla radiokanavilla ja näytetään tarvittaessa Ylen, MTV3:n ja Nelosen televisio-ohjelmissa ruudun yläreunassa juoksevana tekstinä sekä teksti-TV:n sivulla 112.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston tuoreimmat

Osaston luetuimmat

Luitko jo nämä?

Mainos