Vaalikone 2019 eduskuntavaalit – Alma median vaalikone eduskuntavaaleissa, mukana yli 2000 ehdokasta - Uutiset - Janakkalan Sanomat

Janakkalan Sanomien vaalikone on nyt auki – mukana on yli 2 000 ehdokkaan tiedot

15.3.2019 10:48

Pitäisikö lukiokirjojen olla maksuttomia opiskelijoille? Kuka ryhtyisi kasvissyöjäksi hillitäkseen ilmastonmuutosta? Pitäisikö kaikkien suomalaisten saada perustuloa?

Janakkalan Sanomien ja muiden Alma Median lehtien yhteinen vaalikone kertoo, mitä mieltä eduskuntavaalien ehdokkaat ovat näistä ja yli kahdestakymmenestä muusta ajankohtaisesta, suomalaisia puhuttavasta asiasta.

Lähes kaikki Hämeen vaalipiirin ehdokkaat ovat täyttäneet Alma Median vaalikoneen.

Kysymyksiä kaikista vaalipiireistä

Vaalikoneessa on 25 kysymystä. Niistä 20 on kaikille samoja ja viisi kysymystä vaihtelee vaalipiirin mukaan. Pirkanmaalle on luonnollisesti omat kysymyksensä.

Vaalipiiri määrittyy vaalikoneeseen ilmoitettavan asuinpaikan perusteella. Vaalikoneen voi halutessaan tehdä useita kertoja ja kokeilla vaikka kaikkia vaalipiirejä. Vaalikone ehdottaa käyttäjälle sopivia ehdokkaita jo heti kolmen ensimmäisen vastauksen jälkeen, mutta tarkimman tuloksen saa, kun malttaa vastata kaikkiin 25 kysymykseen. Halutessaan voi merkitä osan kysymyksistä itselleen erityisen tärkeiksi, jolloin kone painottaa niitä laskiessaan sopivia ehdokkaita.

Kysymykset ovat väittämiä, joihin ehdokkaat ottavat kantaa kertomalla ovatko samaa vai eri mieltä, vai jotain siltä väliltä. Ehdokkaat ovat voineet myös perustella vastauksiaan. Kaikki perustelut ovat nähtävillä.

Ehdokkaat asetetaan arvokartalle

Vaalikone laskee käyttäjälle sopivimpien ehdokkaiden lisäksi myös sopivimmat puolueet. Sekä vaalikoneen ehdottamat ehdokkaat että puolueet sijoitetaan myös arvokartalle. Liberaali–konservatiivi ja oikeisto–vasemmisto -akseleille sijoitetaan vaalikoneen täyttäjän ja kolmen hänelle sopivimman ja kolmen vähiten sopivan ehdokkaan ja puolueen symbolit.

Alma Median toimitukset tekevät vaalikoneeseen vastanneiden ehdokkaiden vastausten perusteella juttuja koko vaalikevään ajan.

Vaalikoneessa on yli 2 300 ehdokkaan tiedot. Näistä 2 149 ehdokasta on vastannut kysymyksiin. Ehdokkaita on kaikista vaalipiireistä. He kertovat vaalikoneessa myös vaalilupauksensa ja hieman taustatietoja itsestään.

Vaalikoneeseen tästä >>

Alma Median vaalikone

Mukana on 2 149 eduskuntavaaliehdokkaan vastaukset.

Vaalikoneessa vastataan 25 kysymykseen.

Yleisiä kysymyksiä on 20, jonka lisäksi jokaisesta vaalipiiristä on viisi vaalipiirikohtaista kysymystä. Kaikkiaan konetta varten on siis laadittu 80 kysymystä.

Vastaamalla ehdokkaiden kanssa samoihin kysymyksiin, voi vaalikoneesta hakea itselleen sopivimmat ehdokkaat ja puolueet.

Vaalikone aukeaa käyttäjille perjantaina 15.3.

Osaston tuoreimmat

Osaston luetuimmat

Luitko jo nämä?

Mainos