Leijonanosa veteraanituesta jäi käyttämättä - Uutiset - Janakkalan Sanomat

Leijonanosa veteraanituesta jäi käyttämättä

Turenkilainen sotaveteraani Kaino Kauranen tutkailee kartasta matkaa, jonka hän kulki sotavuosinaan. Hän taisteli rintamalla kolme vuotta.

25.10.2017 14:50

Monet paikalliset sotaveteraanit ja Janakkalan Sotaveteraanien yhdistys ovat pettyneitä. Vuonna 2016 valtiokonttori myönsi janakkalalaisille sotaveteraaneille kotiin vietävien palvelujen määrärahaa 41 488 euroa. Kunta palautti valtiolle takaisin 12 992 euroa, joka oli kuudenneksi eniten Suomessa.

–Olisimme mielellämme ottaneet vaikka lounasseteleitä. Kunnasta sanottiin, että niitä ei saa. Hämeenlinnassa veteraanit kuitenkin saavat, turenkilainen sotaveteraani Kaino Kauranen, 93, ihmettelee.

Janakkalan Sotaveteraanien puheenjohtaja Timo Kauranen ehdottaa, että ylijääneillä määrärahoilla voisi hankkia esimerkiksi palvelu- ja lounasseteleitä ja jakaa niitä veteraaneille, jotka kykenevät niitä käyttämään.

–Ohjeina on annettu, että jos esimerkiksi joku veteraaneista nukkuu pois, hänen käyttämätön raha siirtyy muille jaettavaksi. Tavoite on, että kaikki rahat pitäisi käyttää. Jopa valtio on antanut kunnille moitteita, kun määrärahoja ei ole saatu käytettyä, Timo Kauranen kertoo.

Kotiin vietävien palvelujen määrärahoista vastaava sosiaalityöntekijä Anu Arola toteaa, että kunta tiesi ehkä liian myöhään, kuinka paljon vuoden 2016 määrärahoja jää käyttämättä.

–Veteraanit eivät syystä tai toisesta ole käyttäneet rahoja, jotka heille on myönnetty. Rahoja ei laiteta suoraan tilille, vaan veteraaneille annetaan tieto rahasta ja siitä, mihin sitä voi käyttää. Valtiokonttorilta on ohjeistettu, että tiettyyn aikaan mennessä käyttämättömät rahat täytyy palauttaa, Arola vastaa.

Määrärahojen tarkoituksena on tukea veteraanien kotona asumista mahdollisimman kauan. Veteraani voi hankkia varoilla ateriapalveluja sekä apua kodinhoitoon ja pihatöihin.

Arola arvelee, että rahojen käyttämättömyydessä voi olla myös kyse osaamattomuudesta. Osa veteraaneista ei välttämättä tiedä, mitä palveluja rahalla voi hankkia. Veteraanien tulee itse seurata hänelle myönnetyn määrärahan tilannetta ja riittävyyttä.

–Osa veteraaneista on myös sairaalahoidossa, jonka vuoksi he eivät voi käyttää heille myönnettyjä rahoja. Tarkoituksemme on muistuttaa veteraaneja, että raha tulisi käytettyä, Arola painottaa.

Vuoden 2017 alussa valtiokonttori myönsi Janakkalan kunnalle noin 77 000 määrärahan veteraanien kotona asumisen tueksi. Summasta noin 55 000 euroa meni heti jakoon eli veteraanit saivat noin 1600 euroa per henkilö. Hakijoita oli 33.

Loppusummalla kunta järjesti veteraaneille ryhmäkuntoutusta Ilveskodissa. Yhteensä 12 veteraania pääsi osallistumaan kuuden viikon mittaiselle kuntoutusjaksolle, jossa ohjelmaa pidettiin kerran viikossa. Kaino Kauranen pääsi mukaan oltuaan hetken aikaa varasijalla jonossa. Janakkalassa on tällä hetkellä vajaa 50 sotaveteraania, joista osa on sairaalahoidossa.

Viime viikolla kunnalle myönnettiin 8 000 euron lisämääräraha veteraanien kotiin vietäviä palveluja varten. Timo Kauranen toivoo sydämensä pohjasta, että koko summa käytettäisiin.

–Veteraanit ovat niin iäkkäitä, että kohta heistä ei ole rahankäyttäjiksi. Tätä on turha lykätä. Ei voida ajatella, että ollaan mallioppilaita, kun kuntana säästetään tuollaista rahaa valtiolle. Se on ennemmin häpeäksi, Timo Kauranen sanoo.

Kauraset ovat yhtä mieltä siitä, että myös veteraanien olisi parempi saada heille osoitettu määräraha suoraan valtiokonttorilta ilman välikäsiä. Byrokratian koukerot ja rahojen anomiset ovat monille veteraaneille suuri kynnys.

–Sotainvalideille tulee jokaiselle päivälle lounasseteli. Jotta saat sotainvalidituet, invaliditeetti pitää olla vähintään 10 prosenttia. Minulla on viisi prosenttia, kun haavoituin kahdesti sodassa. Kaikki veteraanit ovat yli 90-vuotiaita eli jokaisella on jotain vaivaa, Kaino Kauranen luonnehtii lopuksi.

Osaston tuoreimmat

Osaston luetuimmat

Luitko jo nämä?

Mainos