On jääkiekon MM-kisojen alkusarjan viimeisen pelipäivän aamu. Tervakoskelta kotoisin oleva Kalle Wallin valmistelee lähtöä Nokia-Areenalle. Edessä on kolmen pelin rupeama.
”Olen varmaankin kello 11 aikaan hallilla ja jos puoliltaöin pääsee kotiin, niin siinä on ehtinyt tehdä kaikennäköistä.”
Wallin työskentelee MM-kisaorganisaation someassistenttina. Hän viettää päivät aivan kisojen ytimessä keräten materiaalia sosiaalisen median kanaviin, aistien yleistä tunnelmaa ja haastatellen eri maiden faneja.
Tampereen Nokia-areenan edustalla sijaitseva fan zone on siis tullut miehelle tutuksi.
”Unkarilla on ehdottomasti tämän vuoden siisteimmät fanit. Vaikka heidän otteluissaan halli ei aina olekaan loppuunmyyty, niin Unkarin satapäinen fanijoukko pitää kyllä huolen tunnelmasta”, Wallin toteaa.
Wallinin käy työpäivän alussa somesisällöstä vastaavan esihenkilön kanssa läpi, minkälaista materiaalia päivän mittaan halutaan kerätä. Pääkanavana toimii kisaorganisaation Instagram, mutta myös Facebookiin ja Twitteriin tuotetaan materiaalia päivittäin.
Palkallisen työntekijän paikka jääkiekon MM-kilpailuissa aukesi mallikkaan vapaaehtoistyön kautta. Tällä hetkellä Wallin myös opiskelee Sport Business Managementia.
”Olin vuoden 2016 urheilugaalassa, 2017 jääkiekon Karjala-turnauksessa sekä vuoden 2022 jääkiekon MM-kisoissa vapaaehtoisena. Lisäksi olen toiminut Tervakosken Padon mediavastaavana”, Wallin luettelee.
Tänä vuonna Wallin haki kisoihin vapaaehtoiseksi, mutta nykyinen esihenkilö soitti ja tarjosi someassistentin roolia.
TV-ruudun välityksellä on hankala hahmottaa, miten paljon jääkiekon MM-kisojen järjestäminen vaatii vapaaehtoisten panosta.
”Suomen päässä vapaaehtoisia on yli 700 ja siihen kun lasketaan mukaan myös Latvian puoli, niin yhteensä vapaaehtoisia on yli 1 200”, Wallin paljastaa.
Pelasi Suomi finaalissa tai ei, niin Wallinin paikka kisojen loppuottelussa on sinetöity. Töiden ohessa hän on ehtinyt seurata kisojen otteluita joka ikisenä päivänä.
”Materiaali on tietenkin se tärkein juttu, mutta kyllä sivusilmällä tulee seurattua myös mitä jäällä tapahtuu.”
Vaikka Wallinilla onkin jo kokemusta alan tapahtumista ja hän on opiskellut urheilubisnestä, oppii hän jokaisena kisapäivänä jotain uutta.
Vapaaehtoistyöstä on hyvä aloittaa, sillä siten kerryttää itselleen kokemusta sekä kontakteja.
”Se on hyvä ensimmäinen askel, jos kiinnostaa urheilun parissa toimiminen ja työskenteleminen. Piiri on yllättävän kapea, joten jos onnistuu avaamaan yhden oven, niin sitä kautta pääsee usein tekemisiin useiden eri lajien kanssa”, Wallin summaa.