Antti Savolainen otti viidennen voimanoston EM-kultansa

Yleensä Savolainen on tiputtanut painoaan kisoja varten muutaman kilon, mutta nyt EM-kisojen kohdalla suunta olikin ylöspäin. Savolainen vaihtoi painoluokkaa 66 kilon sarjasta 74 kilon sarjaan.

Antti Savolainen kertoo, että vuosi edellisten EM-kisojen jälkeen on ollut poikkeuksellinen.

Turenkilainen Antti Savolainen voitti viikonloppuna kultaa Tanskassa järjestetyissä voimanoston EM-kisoissa. Savolainen mitteli voimiaan alle 74 kilon sarjassa. Kultamitali oli Savolaiselle kaikkiaan viides EM-kulta.

Viime vuonna Savolainen saavutti miesten 66 kg -sarjassa EM-hopeaa Tsekin Plzenissä pidetyissä EM-kilpailuissa.

Savolainen kertoo, että vuosi kisojen välissä on ollut poikkeuksellinen. Savolainen aloitti perheineen taloprojektin Turengissa viime kesänä. Talon rakentaminen on ollut sekä paljon aikaa vievää että fyysisesti kuormittavaa.

”Kesällä ja syksyllä en treenannut käytännössä laisinkaan. Koko aktiivikilpaurani aikana ei ole tullut treenaamiseen yhtä pitkää taukoa”, Savolainen arvioi.

Lue lisää: Vanhalta kunnantalon tontilta kaivettiin 300 rekkakuormallista hiekkaa ja nyt tilalle nousee kahden perheen hulppea kivinen talopari –  tämä yksityiskohta tuo asumiseen ”hotellitunnelmaa”

45-vuotias Savolainen on arvostettu voimanoston suomalainen supertähti, joka on kisannut menestyksekkäästi pitkään. Savolainen on kaksikymmentä vuotta kestäneellä urallaan voittanut klassisen voimanoston maailman mestaruuden vuonna 2015. Vuonna 2021 hänet valittiin Euroopan Voimanostoliiton Hall of Fameen.

Loppuvuodesta 2022 Savolainen havahtui ajatukseen, että treenaamaan pitäisi taas päästä. Salilla hän huomasi, että maksimivoima tippuu puolessa vuodessa yllättävän paljon.

”Sata kiloa tuntui siinä kohtaa todella paljolta ja ajattelin, että tässäkö tämä nyt oli. Kyllä voima sitten palasi, kun painoja sitkeästi koko ajan lisäsi. Pitkä kokemus takasi sen, että liikeradat tulivat kuitenkin selkäytimestä, eikä niitä tarvinnut lähteä palauttamaan mieleen”, Savolainen kertoo.

Lue lisää: Voimanostaja Antti Savolaisen perheessä isä ja tyttäret saavat kisatikkarit – tuoreet turenkilaiset valitsivat kotipaikkansa sijainnin ja koulun perusteella

Alkuvuodesta 2023 Savolainen päätti lähteä hakemaan kisakuntoa ja kevään SM-kisojen onnistuminen kannusti jatkamaan.

Yleensä Savolainen on tiputtanut painoaan kisoja varten muutaman kilon, mutta EM-kisojen kohdalla suunta olikin ylöspäin. Savolainen vaihtoi painoluokkaa 66 kilon sarjasta 74 kilon sarjaan.

”Katselin osallistujaluetteloa ja laskin, että siinä sarjassa on paremmat mahdollisuudet mestaruuteen”, Savolainen sanoo.

”Olihan se hauskaa, kun sai syödä ja juoda ihan mitä halusi”, hän nauraa.

Lopulta Savolainen oli sarjassaan kiistaton ykkönen. Hyvä kisafiilis on saanut hänet pohtimaan, pitäisikö seuraavaksi suunnata lajin MM-kisoihin. Toisaalta edessä on jälleen kesä, mikä tarkoittaa talonrakennustyömaan aktivoitumista.

Erityisesti Savolainen iloitsee miesten maajoukkueen kokonaistuloksesta Tanskan EM-kisoissa. Joukkue tuli kisoissa toiseksi.

”En muista, onko joukkue koskaan pärjännyt näin hyvin”, Savolainen sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston tuoreimmat

Osaston luetuimmat

Luitko jo nämä?

Mainos