”Tarjoaisitteko tätä itse vieraillenne?” – Rita Kannisto kysyy, miksi Janakkalan kouluruokaa tarvitsee hävetä

Kirjoittaja haluaa nähdä, koska Compass Group alkaa pitää asiakkaidensa hyvinvoinnista huolta lupauksiensa mukaisesti.

“Arkisen asian arvon huomaa usein vasta, kun sen menettää. Hyvä esimerkki on työpaikkaruokailu.” Näin kirjoitti Helsingin Sanomat 29.4.23. Enpä olisi minäkään arvannut kouluruokailun ulkoistamispäätöstä tehdessäni, että ikävöin kovin sitä muutaman viikon takaista aikaa, kun työpaikkaruokalassani, Tervakosken koulussa, söin kiltisti oppilaiden kanssa kaikkien suosikkia, jauhelihatacovuokaa tai maukasta kanakeittoa kera pehmeiden sämpylöiden.

Nyt on maukkuus kaukana, ja tilalle on tullut mautonta, väritöntä, oudon tuoksuista ja rakenteeltaan viimeisetkin ruokahalut vievää mössöä, jota ei tekisi edes mieli maistaa saati syödä. Hävikkimäärä, suoraan roskikseen, on hurja!

Compass Group tuottaa myös Jyväskylän yliopiston kirjasto Lähteen ravintola- ja kahvilapalvelut. Opiskelen parhaillaan Jyväskylän yliopistossa ja olen nauttinut lukuisia edullisia ja maukkaita opiskelijalounaita kyseisessä ravintolassa viimeisen vuoden aikana. Odotukseni Janakkalan koulu- ja laitosruokaa kohden olivat kokemusteni jälkeen melko toiveikkaat, vaikka tiedänkin yliopiston ruoka-annoksen tuottamishinnan olevan korkeampi kuin perinteisen kouluruoan. Nyt meille tarjottavassa ruoassa näkyy räikeästi raaka-aineiden tason lasku verrattuna aiemmin kunnan tuottamaan ruokaan. Jopa perunat ovat laadultaan ala-arvoisia, ja tarjoiluastiasta saa etsimällä etsiä mustien laikkuperunoiden seasta puhtaita. Tätä ei kai reseptiikalla pystytä selittämään?

Missä ovat luvatut kotimainen ja laadukas järvikala- ja kasvisruoka, vai mistä lähtien seitiä ja soijaa on kasvatettu Suomessa? Tarvitseeko soijarouhetta tunkea joka paikkaan? Ovatko herneet ja etikkapunajuuri meneillään olevan kauden sesonkituotteita, koska niitä on nyt usein tarjolla?

Compass Group Suomen toimitusjohtaja Hannu Rahnasto kertoo sivuillaan seuraavaa:

“Me tuomme Janakkalaan ja Tuuvingin keittiöön pitkään kokemukseen perustuvan suomalaisten makumieltymyksiä tuntevan gastronomia- ja tuotekehitys- sekä vastuullisuusosaamisemme janakkalalaisten hyvinvoinnin edistämiseksi.

Huomioimme ruoan valmistuksessa ja raaka-ainevalinnoissa aina kestävän kehityksen mukaiset valinnat. Myös asiakkaamme hyötyvät valintojen läpinäkyvyydestä esimerkiksi kotimaisten ja sesonginmukaisten raaka-aineiden käytössä. Haluamme näyttää suuntaa siinä, miten ruoka- ja puhtauspalveluilla tuetaan jokaisen tavallista ja hyvää arkea, vastuullisesti ja iloa tuoden lapsille, nuorille ja aikuisille.”

Jos yhtiön mielestä tämä tällä hetkellä tarjottava ruoka on suomalaisten makumieltymysten mukaista, niin Hannu Rahnaston sopii tulla vierailemaan ja nauttimaan yhtiönsä tarjoamaa ruokaa koko viikoksi, ja hän voi sitten itse vastata rehellisesti, tarjoaisiko tätä vierailleen.

Jos te haluatte tukea hyvää ja tavallista arkea, tarjotkaa maukasta, esteettistä ja tavallista ruokaa, joka uppoaa kaikille. Ruoka on iso osa hyvinvointia, ja haluan nähdä, koska Compass Group alkaa pitämään asiakkaidensa hyvinvoinnista huolta lupauksiensa mukaan!

Olen saanut viimeisten viikkojen ajan kiertää Janakkalan kaikki koulut Oikeus oppia -hankkeen tiimoilta ja samalla syödä lounasta eri kouluissa. Kiusallisin hetki taisi tapahtua Leppäkosken koulussa, jossa lounasvieraanani oli kirjailija Jari Mäkipää.

Listan mukaan tarjoilla piti olla perinteistä jauhelihakastiketta. Tarjolla olikin kissanruokaa, mitä pyysin kirjailijalta anteeksi. Minusta Compass Groupin asiakkailla on oikeus saada maistuvaa ja ruokahalun herättävää kouluruokaa, joka kutsuu syömään kaikilla aisteilla. Ilman sitä oppiminen ei ole mahdollista ja jaksaminen sekä kasvaminen kärsii.

Äitinä, opettajana sekä valtuutettuna olen erittäin vihainen ja pettynyt tilanteeseen. Erityisen huolissani olen oppilaista, jotka jättävät ruokailun väliin, palauttavat puhtaan lautasen tiskiin, joutuvat tuomaan omia eväitä ja karkaavat kauppaan ostamaan syötävää kesken koulupäivän. Useampi kollega ja keittiöhenkilökunnan jäsen ovat lopettaneet syömisen, mikä on täysin ymmärrettävää, mutta eihän tämän näin pitäisi olla.

Olen puhunut lukuisten oppilaiden ja opiskelijoiden kanssa ja kuunnellut heidän mielipiteitään, jotka ovat poikkeuksetta samanlaisia: täystyrmäyksen antavia. Lukiolaiset ovat äänestäneet jaloillaan, eikä monikaan heistä enää käy syömässä.

Omalta osaltani seuraan aktiivisesti, miten asiat kehittyvät ja olen yhteydessä niin kuntaan, muihin valtuutettuihin kuin Compass Groupiin aina, kun huomaan epäkohtia. Laadun pitää kohota ja paljon! Jokainen meistä tietää, että edullisesti voidaan valmistaa myös herkullista ruokaa.

Kehotan myös kaikkia huoltajia, työntekijöitä, oppilaita ja opiskelijoita antamaan palautetta kunnan sivuilla julkaistun palautelinkin kautta, jotta lounaalla pystyisi jatkossa syömään muutakin kuin näkkileipää.

Kaiken tämän lisäksi Compass Groupilla on ratkaistavanaan yksi erittäin olennainen kysymys, johon haluan saada vastauksen: Miten kyseinen yritys aikoo saada takaisin lounaspöydän ääreen suuren joukon asiakkaita, jotka eivät astu enää edes jalallaan ruokalaan?

Rita Kannisto

Kirjoittaja on koululaisten äiti, opettaja ja kunnanvaltuutettu (kok.)

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston tuoreimmat

Osaston luetuimmat

Luitko jo nämä?

Mainos