Keijo ”Pikku-Aku” Dahlman (1947–2023) teki pienillä eleillä rooleistaan suuria

Suru-uutinen kohtasi Napialan Työväennäyttämön porukan, kun kuulimme että pitkäaikainen ystävämme Keijo Dahlman (1947–2023) on poistunut luotamme.

Napialan näyttämöllä häntä kutsuttiin Pikku-Akuksi, erotuksena toisesta Akusta (Aaro Eloranta).

Keijo toimi näyttämön puheenjohtajana vuosina 1996–1998 ja vuosina 2001–2002 ja sihteerinä vuosina 1999– 2000.

Suurista ansioistaan hänet palkittiin vuonna 2015 Napialan Työväennäyttämön kunniajäsenyydellä.

Keijo oli aktiivinen teatterinharrastaja kuusikymmenluvun alkupuolelta asti. Hän näytteli kymmenissä näytelmissä, muun muassa Punainen viiva, Peter Pan ja Lampaanvillatakki, ja hän ohjasi myös monia esityksiä muun muassa Yksi meistä, Ukkosenjumalan poika ja Kätkäläinen.

Hänen taiteellinen uransa alkoi jo ennen näitä. Hän oli laulamassa Linnanmäellä jo pikku poikana. Keijolla oli kaunis lauluääni ja hänen imitoimansa M. A. Numminen oli vertaansa vaille.

Hänen kykynsä heittäytyä rooleihin oli todella upeaa. Hän teki pienillä eleillä rooleista aivan mahtavia. Esimerkkinä tästä on rooli näytelmässä ”Yksi lensi yli käenpesän”.

Keijo oli rauhallinen ja lämminhenkinen ihminen sekä ahkera talkoolainen. Joskus oli jopa kahden hengen talkoita, kun enempää väkeä ei ilmestynyt paikalle. Pieni pilke oli usein hänen silmäkulmassaan. Vastanäyttelijänä hän oli todella toisen huomioon ottava ja hyvin luotettava. Monet muistot valtaavat mielen, kun ajattelen kaikkia niitä näytelmiä, joissa olin yhdessä Keijon kanssa.

Talkoot on tehty ja esirippu sulkeutuu. On aika viimeisten kiitosten.

Varmaan koko Napsan porukka, jotka Keijon tunsivat, yhtyy näihin kiitoksiin.

Tuula Lehtinen

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston tuoreimmat

Osaston luetuimmat

Luitko jo nämä?

Mainos