Kunnasta tuli sivistys- ja elinvoimakunta – Janakkalassa muutos palveluiden siirtyessä hyvinvointialueelle oli keskitasoa suurempi

8.2. 14:00

Uudet hyvinvointialueet aloittivat Suomessa vuodenvaihteessa. Viime vuosikymmeninä Suomen kuntakenttää on enemmän mullistettu kuntaliitoksin, mutta nyt uudistus tehtiin keskittämällä sosiaali- ja terveyspalvelut maakuntatasolle. Muutos on ollut pitkään valmisteltu ja merkittävä. Asiakas ei ainakaan lyhyellä aikavälillä välttämättä edes tapahtunutta muutosta huomaa. Samat tutut ihmiset ovat töissä samoissa paikoissa missä tähänkin saakka.

Kuntien strategisen ajattelun on nyt väkisinkin muututtava ja sitä työtä on Janakkalassa tehty hyvissä ajoin. Kun katse kohdistuu esimerkiksi ympäristön rakentamiseen, elinvoiman kehittämiseen, varhaiskasvatukseen ja sivistystoimeen hoidon ja hoivan sijaan, rooli yhteiskunnallisena vaikuttajana muuttuu. Kunnilla on ehkä vielä aiempaakin suurempi vastuu siitä, mikä on koko Suomen tulevaisuus.

Huomattava osa kuntien budjetista siirtyi hyvinvointialueille – meillä tutummin OmaHämeelle – ja samalla kunnista tuli sivistys- ja elinvoimakuntia. Janakkalassa merkitys on keskitasoa suurempi, sillä muun muassa terveyspalvelut olivat tähän saakka hyvin vahvasti omissa käsissämme. On arvioitu, että noin puolet tehtävistä ja budjetista siirtyi kunnilta hyvinvointialueille. Toisaalta vaikka hyvinvointi on nimessä mukana näillä uusilla alueilla, vastuu hyvinvoinnista on edelleen kunnilla.

Melkoinen tulevaisuuden haaste tulee olemaan työvoiman saatavuus. Suomeen on tullut yksi suuri uusi työnantaja ja samanaikaisesti työllisten määrä on vähenemässä vuosi vuodelta. Paljon puhutaan – ihan aiheesta – hoitajapulasta, mutta julkisella sektorilla on työvoimapulaa myös esimerkiksi varhaiskasvatuksessa, opetuksessa, teknisen toimen ja hallinnon työntekijöissä. Viimeksi mainittujen työmäärä ei näyttäisi lyhyellä aikavälillä ainakaan vähenevän, sillä kunta on edelleen se tuttu kumppani ruusujen ja risujen antamiseen. Kuntaan on totuttu olemaan yhteydessä hyvässä ja pahassa. Kunta on lähellä.

Hyvinvointialueuudistusta on saatu nyt Janakkalassakin seurata reilun kuukauden verran ja muutos tuntuisi näkyneen asiakkaille, kuntalaisille, yhdistyksille ja yrityksille maltillisen vähän. Hoitoon pääsee kuten ennenkin, yritykset saavat neuvontaa kuten ennenkin ja vaikkapa kumppanuuspöytämme, joissa kunta keskustelee yhdessä kuntalaisten ja yhdistysten kanssa, ovat suosittuja kuten ennenkin.

Kunta olemme me, hyvinvointialue olemme me, valtio olemme me. Siksi meidän kannattaa pitää huolta palveluista, silloin pidämme huolta itsestämme.

Reijo Siltala

Kirjoittaja on Janakkalan kunnanjohtaja

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston tuoreimmat

Osaston luetuimmat

Luitko jo nämä?

Mainos