Pitkän aikavälin tekoja ja päätöksiä - Puheenvuoro - Janakkalan Sanomat

Pitkän aikavälin tekoja ja päätöksiä

20.7.2019 9:00

Hippejä, puunhalaajia ja muuten vaan erilaisia. 1980-luvulla lapsuudessani, vihreän liikkeen alkuaikoina minuunkin läheisesti vaikuttaneita ihmisiä on näin kuvailtu. Kuitenkin, näiden ihmisten ajamat asiat ovat tänä päivänä vahvasti läsnä useamman puolueen ja poliittisen toimijan ohjelmassa.

Kirjoitin aikaa sitten erääseen opiskelutehtävään liittyen toivovani Suomeen virkamieshallintoa. Nyt, poliittisesti aktivoiduttuani, en aivan täysin samaa mieltä itseni kanssa enää ole. Päätöksenteko on hidasta, välillä ajattelematonta ja toisinaan suoraviivaisesti yhden sidosryhmän etuja ajavaa. Demokratia siltikin toimii niin, että kaikki pääsevät vaikuttamaan. Erään tähän asiaan liittyvän keskustelun jälkeen yöpöytäni kirjapinon “klassikko-osastoon” on odottanut pääsyä Platonin Valtio, jossa käsittääkseni kantavana ajatuksena on oikeudenmukainen, yhteistä hyvää tavoitteleva yhteiskunta.

Luonnon- ja ympäristönsuojelun lisäksi moni arvostamani kokenut vihreä poliitikko edistää toiminnallaan pitkällä aikavälillä vaikuttavia asioita. Ville Niinistö puheenjohtajakaudellaan toi hyviä näkökantoja talouspolitiikkaankin. Vaikka eläisimmekin hetkessä, pitäisi päätöksenteon seurausten kantaa pitkälle tulevaisuuteen, yhteistä hyvää tavoitellen. Jos Suomea johdetaan kuin liikeyritystä, pitäisi muistaa että kansa on sekä asiakas, omistaja että työntekijä. Näiden hyvinvointi on tärkeintä. Kunnallispolitiikassa asiat ovat pienempiä kokonaisuuksia, mutta vaikutukset ovat samat.

Osallistuin Vihreiden puoluekokoukseen kesäkuussa, ja suunta on hyvä. Asiakokonaisuudet ovat monipuolisia, ja keskusteluissa ja puheissa myös maakuntien ja koko Suomen asiat näkyivät. Tapasin myös useita näitä samoja 1980-luvulla poliittista uraansa aloittavia tämän päivän kokeneita ihmisiä, villapaidat ovat vaihtuneet pukuihin mutta edelleen koko maapallon asiat ovat tärkeitä.

Ja hippejä, puunhalaajia ja muuten vaan erilaisia ihmisiä on edelleen. Onneksi.

Osaston tuoreimmat

Osaston luetuimmat

Luitko jo nämä?

Tuoreimmat mainokset