Kolumni: Ei vara venettä kaada - Puheenvuoro - Janakkalan Sanomat

Ei vara venettä kaada

7.3. 12:00

Koronavirusepidemia on vakava muistutus siitä, että meidän on varauduttava huolellisesti erilaisiin poikkeustilanteisiin. Poikkeustilanteiden syyt voivat olla moninaiset ja todennäköisyys on lisääntynyt.

Mahdollisia syitä normaalista arjesta poikkeaviin olosuhteisiin ovat erilaiset sään ääri-ilmiöt kuten rankkasateet, tulvat, myrskyt, poikkeuksellinen kuivuus tai pitkään jatkuvat poikkeuksellisen korkeat tai alhaiset lämpötilat. Syynä voivat olla maailmanlaajuiset epidemiat kuten nyt koronaviruksen aiheuttama, tai paikallisestikin vaaralliset tarttuvat taudit esimerkkinä rokotuskattavuuden puutteista aiheutuvat tuhkarokkoepidemiat.

Terveyteen kohdistuvat uhat korostavat toimivan terveydenhuollon tärkeyttä. Sairaalaverkoston pitää olla tulevaisuudessakin riittävän tiheä ja toimintakykyinen. Tämä tilanne on terveellinen muistutus kaikille epäilijöille, että Suomen keskussairaalaverkosto on pidettävä toimintakykyisenä ja meille kantahämäläisille, että uuden keskussairaalan Assin rakentamishankkeessa on edettävä määrätietoisesti. Samalla meidän janakkalalaisten on vaikutettava siihen, että Janakkalan sairaalan vuodeosastokapasiteetti säilyy käytettävissä, vaikka toiminnan sisältöä muunnellaan kulloisenkin tarpeen mukaan.

Lääkevarastot ovat huoltovarmuuden kannalta aivan olennainen asia. Huolestuttavaa on se, että normaalioloissakin on lääkkeiden saatavuudessa ilmennyt ongelmia. Ruuan huoltovarmuus on keskeinen kansallinen kysymys, joka tulisi ottaa erittäin vakavasti.

Veden ja sähkön jakelu ovat poikkeusoloissa kriittisiä tekijöitä. Vesihuolto tulee sen vuoksi pitää ehdottomasti kuntien omistuksessa. Sähkönsiirtoverkot ovat tärkeä osa toimivaa yhteiskuntaa ja Suomessa ne tulisi mielestäni palauttaa julkiseen omistukseen. Sähkönsiirtohintojen kohtuuton hinnannousu voi johtaa siihen, että motivaatio sähkönsiirrosta maksamiseen ja siten verkkojen ylläpitoon rapautuu. Nykyinen sähköstä riippuvainen yhteiskunta joutuisi suuriin vaikeuksiin ilman toimivaa sähköverkkoa.

Me citymaalaiset olemme poikkeusoloissa paremmassa turvassa kuin kaupunkilaiset. Kaupunkilaisella on konstit vähissä, jos jonain päivänä hanasta ei tulekaan vettä eikä sähköä töpselistä. Samassa tilanteessa me citymaalaiset sytytämme uuniin tulen ja keitämme hellalla kahvit.

Maalaishuushollissa on useimmiten myös enemmän varastoitua ja säilöttyä ruokaa, koska kaupat eivät ole nurkan takana. Naapurusto on meillä tutumpi ja mahdollisuus saada naapuriapua parempi kuin suurissa kaupungeissa. Meidän kaikkien on syytä ennalta varautua erilaisiin poikkeaviin tilanteisiin. Siten voimme suhtautua tulevaisuuteen luottavaisesti.

Osaston tuoreimmat

Osaston luetuimmat

Luitko jo nämä?

Tuoreimmat mainokset