Kolumni: Hyväntahtoisesti kohti tulevaisuutta - Puheenvuoro - Janakkalan Sanomat

Kolumni: Hyväntahtoisesti kohti tulevaisuutta

22.11.2017 5:48

Meitä varten pitää säätää lakeja, kun olemme niin ”kamalia” toisillemme.

Kansainvälistä ja valtakunnallista lasten oikeuksien päivää vietettiin 20. marraskuuta Hämeenlinnan Verkatehtaalla. Nuoret suhtautuvat politiikkaan kriittisesti. Omaan tulevaisuuteensa positiivisesti, Suomen tulevaisuuteen ei kovin positiivisesti. He toivovat luottamuksen ja kunnioittamisen ilmapiiriä sekä yhdessä tekemistä. Lapsia pitää rohkaista, kuunnella ja tarjota turvallisuutta.

#metoo -kampanja on avannut ja rohkaissut monia avaamaan suunsa.

Miten sitten yhteisöllisyys pärjää minä-keskeisyyttä ihannoivassa maailmassa?

Yhteisöllisyyden kantavia teemoja ovat luottamus, osallisuus, sitoutuminen, motivaatio ja läheisyys. Yhteisöllisyys, yhteisöt ja yhteisöllinen elämä ovat ihmisen olemassaololle ja toiminnalle välttämättömiä prosesseja ja rakenteita. Yksilöllisyys tarkoittaa sitä, että jokin erillinen kohde, subjekti tai objekti, koostuu ominaisuusryhmästä, joka on uniikki ja ainutlaatuinen. Ihminen voi olla yksilöllinen persoona, mutta ei välttämättä minä-keskeinen.

Miten edetä puheista tekoihin? Riittääkö rohkeus kertoa? Vaikka meistä moni tietää seksuaaliset häiritsijät, emme kerro. Saatamme pelätä tekijöiltä vielä pahempia tekoja, vainoa ja niin edelleen. Uskon kuitenkin, että reilujen paljastusten aika vielä tulee. On pakko tulla, jotta tavat muuttuvat ja häpeä siirtyy tekijöille ja vallankäyttäjille.

Lasten oikeuksien päivää edeltäneinä päivinä on keskusteltu Porvoon lapsisurmasta. Miten lastensuojelu ei aina ehdi huomata? Miksi ei aina ehditä puuttua? Voisi myös kysyä, huomaammeko me kanssakulkijat ja jos huomaamme, puutummeko asiaan? Miten me itse kohtelemme lähimmäisiämme? Me aikuiset tuemme parhaiten lasten tulevaisuutta auttamalla, kuuntelemalla, olemalla läsnä…

Maailma kulkee vauhdilla ja kohta robotit tekevät kaiken. Inhimillistä lämpöä ja rakkaudellisia tekoja ei kyllä robotilta saa. Kyllähän meidän ihmisten on oltava ihmisiä toisillemme. Suvaittava erilaisuutta, monikansallisuuksia, osattava käyttää sosiaalista mediaa keskustelevasti – ei osoittaen ja kiroten ja mollaten. Yhteisöllisyys on avainsana. Toiset huomioiva käyttäytyminen, luottamus, kunnioitus ja eteenpäin kannustaminen. Muista! Myötäeläminen!

Osaston tuoreimmat

Osaston luetuimmat

Luitko jo nämä?

Tuoreimmat mainokset