Mielipide: Hulevedet, vesilaitokset ja puhdas vesi - Puheenvuoro - Janakkalan Sanomat

Mielipide: Hulevedet, vesilaitokset ja puhdas vesi

17.11.2017 18:12

Vesilaitosten vedenhinnoittelussa on valtakunnassa suuria eroja. Normaalisti vesilaitos perii toiminta-alueensa vedenkäyttäjiltä vesi- ja jätevesimaksun. Maksut perustuvat kulutuspaikan vesimittarin lukemaan tai kuluttajan oman vesilähteen, kaivosta pumpatun veden kulutusarvioon.

Uutena vesilaitoksille on tullut perintään maksu hulevesistä. Hulevedet ovat tontille tai kiinteistölle rajautuvia sade-, sulamis- tai tulvavesiä, jotka saattavat aiheuttaa vesilaitoksen jätevedenpuhdistamoille lisäkuormitusta.

Vesilaitosten toiminta-alueilla kuitenkin vain osa tai osia kiinteistöistä on liitetty vesilaitoksen tai kunnan sadevesiviemäriin.

Kotikuntani osakeyhtiöksi yhtiöitetty kunnan täysin omistama vesilaitos on hinnoitellut hulevedet perimällä niistä vesimittarin koon mukaan määräytyvän perusmaksun. Perusmaksu muodostuu näin ollen 40-prosenttisesti vesimaksusta, 40-prosenttisesti jätevesimaksusta ja 20-prosenttisesti hulevesimaksusta.

En tiedä, mikä maksusta päättäneiden käsityskyky on, mutta hulevedellä ei kyllä ole mitään yhteyttä paineistettuun vesijohtoverkkoon. Huleveden perintätapa on siksi virheellinen ja pitää korjata. Lisäksi se tuskin on alaa säätelevien lakien ja asetusten mukainen. Mielestäni on ihmeellistä, että kiinteistöalan edunvalvojat omakoti- ja kiinteistöliitto eivät ole puuttuneet asiaan.

Puhdas vesi vaatii tarkkailunsa. Kuntien ja kuntayhtymien terveystarkastajat osaltaan tarkkailevat veden laatua vesilaitosten ohella. Veden laadulliset häiriöt ovat myös takavuosina johtaneet jopa sotilaita hoitamaan julkisen puhtaan veden jakeluun. Pienemmät häiriöt bakteerikantoinen ovat aiheuttaneet vain koululuokkien tilapäisiä tyhjentämisiä ja vanhustentalojen ripuliepidemiaa.

Vesilaitosten uusi suuntaus näyttää olevan veden laatuun liittyvän tarkkailun rajaaminen vain runkovesijohtoihin. Kuluttajien vastuu veden laadusta tulisi kattamaan näin ollen putkiverkoston talojohdon haaroituskohdasta vesimittarin kautta aina keittiön vedensekoittajaan asti.

Suunnitelma on käsittämätön ja toivoakseni ei toteudu. Kyllä vesilaitoksen täytyy vastata myymänsä tuotteen laadusta maksajalle asti. Lisäksi vedenjakelu- ja myyminen on alueellista monopolitoimintaa, jossa asiakas ei voi valita toimittajaa.

Osaston tuoreimmat

Osaston luetuimmat

Luitko jo nämä?

Tuoreimmat mainokset