Pandemiaryhmä esittää laajaa sulkua maakuntaan kahdeksi viikoksi - Koronavirus - Janakkalan Sanomat

Pandemiaryhmä esittää aluehallintovirastolle: Laaja sulku maakuntaan kahdeksi viikoksi, Avin harkinnan varaan jää, rajataanko lasten ja nuorten harrastukset ulkopuolelle

Sulku koskisi tartuntatautilain §58 g -mukaisia tiloja. Näitä ovat liikuntaan ja urheiluun tarkoitetut tilat sekä huvi- ja virkistystoimintaan tarkoitetut tilat.

Pandemiaryhmä jättää Aluehallintaviraston arvioitavaksi, rajataanko lasten ja nuorten harrastukset sulun ulkopuolelle.

23.12.2021 11:12

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä esittää laajaa sulkua maakuntaan. Taustalla on, että pandemiaryhmän näkemyksen mukaan valtioneuvosto päättämistä toimista vain ravintolasulku vaikuttaa Kanta-Hämeeseen.

Sulku koskisi tartuntatautilain §58 g -mukaisia tiloja. Näitä ovat liikuntaan ja urheiluun tarkoitetut tilat sekä huvi- ja virkistystoimintaan tarkoitetut tilat.

Näitä ovat:

1) joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat sekä kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat;

2) yleiset saunat sekä uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat;

3) tanssipaikat sekä kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin tai muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat;

4) huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat;

5) sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat;

6) kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.

Pykälässä tarkoitettu päätös ei koske ammattiurheilemista, eikä yksityiselämän tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa. Pykälässä tarkoitetuista rajoituksista ei voi vapautua koronapassin käytöllä.

Pandemiaryhmä käsitteli kokouksessaan keskiviikkona 22. joulukuuta maakunnan koronavirustilannetta. Tartuntojen ilmaantuvuus on jälleen uudella ennätystasollaan, 390 tartuntaa 100 000 asukasta kohti 2 viikon seurantajaksolla, ja terveydenhuollon kuormitus jatkuu erittäin korkeana ja ennuste näyttää kriittiseltä, ellei epidemian leviämistä kyetä rajaamaan tehokkaasti.

”Näemme, että nyt kaikki mahdolliset toimet ovat nyt tarpeen kontaktien minimoimiseksi, jotta terveydenhuollon kantokyky voidaan tammikuussa turvata omikron-variantin nopealta leviämiseltä ja jotta saamme lisäaikaa kolmansien koronarokotusten antamiselle. Aluehallintoviraston harkinnan varaan jää, rajataanko lasten ja nuorten harrastukset pois näistä rajoituksista, maakuntaryhmän puheenjohtaja”, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen toteaa.

Arvio on, että aluehallintovirasto voisi asettaa rajoituksen voimaan vuoden alusta, jolloin ne olisivat voimassa noin tammikuun puoliväliin saakka.

Tartuntojen jäljittämiseen pystytään enää hyvin rajallisesti, eikä se ole enää maakuntaryhmän näkemyksen mukaan tehokasta voimavarojen käyttöä. Sen sijaan resursseja pyritään turvaamaan väestön rokotuksiin.

Rokotteiden saatavuudessa on vaihtelua siten, että eniten käytössä olevaa Pfizer-Biontechin rokotteita tulee Suomeen ja Kanta-Hämeeseen vuodenvaihteen tienoilla pienempiä määriä kuin normaalisti. Varastossa on kuitenkin Modernan rokotetta, jota suositellaan väestölle kolmansien rokotusten rokotteeksi riippumatta siitä, mitä rokotetta aiemmilla kerroilla on annettu.

”Lääketieteellisesti tämä on todettu turvalliseksi ja hyväksyttyjen, eri valmistajien rokotusten miksaamisen on jopa todettu tehostavan yksilön rokotesuojaa”, Leskinen kertoo.

Osaston tuoreimmat

Osaston luetuimmat

Luitko jo nämä?

Mainos