Pandemiaryhmä keskustelee tänään rajoitusten laajentamisesta koskemaan myös tapahtumia - Koronavirus - Janakkalan Sanomat

Lätkämatsiin tai konserttiin voi jatkossa tarvita koronapassin – pandemiaryhmä keskustelee tänään rajoitusten laajentamisesta koskemaan myös tapahtumia

Keskussairaalassa on sairaalahoidon aikana sairastunut koronaan kaksi ihmistä. Uuden sairaalaepidemian välttämiseksi on ryhdytty suojatoimenpiteisiin. Kanta-Hämeen keskussairaala vaatii nyt työharjoittelijoilta koronapassia.

Koronapassin laajentamisesta koskemaan esimerkiksi urheilutapahtumia keskustellaan tänään pandemiaryhmässä.

18.11. 11:16

Kanta-Häme kuuluu tällä hetkellä leviämisalueeseen. Keskiviikkona maakunnassa tulivat käyttöön ravintolarajoitukset. Pandemiaryhmä keskustelee tänään torstaina kokouksessaan siitä, onko tässä tilanteessa edellytyksiä laajentaa koronarajoituksia koskemaan myös tapahtumia.

Tämä tarkoittaa, että tapahtumia, kuten otteluita tai konsertteja, voisi järjestää ilman rajoituksia ainoastaan, jos osallistujilta vaaditaan koronapassi.

Koronapassi on jakanut mielipiteitä, mutta Kanta-Hämeen keskussairaalan johtajaylilääkäri Sally Leskisen mukaan valtaosa ihmisistä kuitenkin kannattaa sen käyttöönottoa. Ravintolat ovat tehneet erilaisia ratkaisuja.

”Osa vaatii koronapassia tiettyinä päivinä tai ajankohtina. Jotkut haluavat profiloitua koronapassittomina paikkoina”, Leskinen sanoo.

Koronapassin käyttöönotto myös tapahtumissa tarkoittaisi sitä, etteivät esimerkiksi joulutapahtumat joutuisi peruutusuhan alle.

Alle 16-vuotiaita koronapassi ei kosketa.

”Lasten ja nuorten tapahtumia rajoitukset eivät kosketa. Ja jos tapahtumiin tulee käyttöön koronapassi, alle 16-vuotiaat pääsevät sisään ilman passia”, Leskinen sanoo.

Kanta-Hämeessä koronan ilmaantuvuus on tällä hetkellä 127 tartuntaa 100 000 asukasta kohti. 5 koronapotilasta on sairaalahoidossa.

Tartuntojen määrä on hienoisessa kasvussa. Pelkästään 11.–17. marraskuuta todettiin yhteensä 149 uutta tartuntaa.

Valtaosa tartunnoista on alle 50-vuotiailla. Ikäryhmistä eniten tartuntoja ovat saaneet 40–49-vuotiaat ja 10–19-vuotiaat.

Viimeisen 10 viikon aikana 30 potilasta on tullut sairaalahoitoon koronan takia. Viisi kuudesta tehohoidossa olleista on ollut rokottamattomia.

Myös ensimmäiset kolme rokotetta läpäisseet tartunnat on todettu.

”Uusi ilmiö ovat ihmiset, jotka haluaisivat kolmannen rokotteen, ja purkavat turhautumistaan, kun eivät sitä saakaan. Rokottajat eivät voi poiketa THL:n ohjeista”, sanoo Sally Leskinen.

Kanta-Hämeen keskussairaalassa on ilmennyt kaksi tartuntaa, jotka ovat saaneet alkunsa sairaalahoidon aikana. Tapausten selvitystyön aikana on käynyt ilmi, että kaikilla keskussairaalassa työharjoittelua tekevillä opiskelijoilla ei ole täyttä kahden rokotuksen suojaa.

”Korostan, että ei ole syy-yhteyttä tautitapausten ja rokottamattomien opiskelijoiden välillä. Meidän on kuitenkin minimoitava kaikki riskit, joten edellytämme nyt työharjoittelijoilta koronapassia”.

Omilta työntekijöiltään sairaala ei voi koronapassia edellyttää.

”Työharjoittelut perustuvat sairaalan vapaaehtoisuuteen ja haluamme pystyä jatkamaan niitä. Siksi tällainen päätös tehtiin”, Leskinen sanoo.

Osaston tuoreimmat

Osaston luetuimmat

Luitko jo nämä?

Mainos