Älä saapastele terveysasemalle pärskimään – Nyt jos koskaan pitää soittaa ensin tai käyttää sähköisiä välineitä - Koronavirus - Janakkalan Sanomat

Älä saapastele terveysasemalle pärskimään – Nyt jos koskaan pitää soittaa ensin tai käyttää sähköisiä välineitä

Janakkalan johtava ylilääkäri Virpi Kröger ei halua nähdä enää yhtään lievistä hengitystieoireista kärsivää asiakasta Janakkalan terveysasemilla. Hän toivoo, että ihmiset kuormittaisivat koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan aikana terveydenhuollon henkilökuntaa mahdollisimman vähän lievillä oireilla, kysymyksillä tai kiireettömillä asioilla. Oman terveydentilan voi arvioida esimerkiksi Omaolossa, josta saa myös hoito-ohjeita. Niin sairaanhoidon kapasiteetti riittää niille ihmisille, jotka voivat olla hengenvaarassa.

Janakkalan ylilääkäri Virpi Krögerin mukaan Janakkalassa on tehty kuukauden aikana 33 oirearviota, joista vasta 6 on lähetetty terveysasemille.

17.3.2020 14:40

Janakkalan terveyskeskussairaalassa on vielä rauhallista. Kunnan terveydenhuollossa on kuitenkin jo varauduttu siihen, että jossain vaiheessa koronavirus saapuu paikkakunnalle. Tiistaiaamuna ei ollut vielä tiedossa yhtään testien perusteella todettua tapausta.

Tiistaista alkaen terveysasemien toimintaa on muutettu niin, että koronavirusepidemian aiheuttamaa tartuntariskiä saadaan vähennettyä ja sairauden hoito saadaan turvattua. Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että kiireettömiä pitkäaikaissairauksien kontrolleja siirretään myöhemmäksi ja muutkin potilaat hoidetaan ensisijaisesti puhelimessa tai sähköissä palveluissa vastaanottojen sijaan.

Kaikkien pitää ottaa vastuuta

Janakkalan johtava lääkäri Virpi Kröger muistuttaa, että jokaisen tulee nyt ajatella muita. Erityisesti monisairaat ja ikäihmiset kuuluvat koronaviruksen riskiryhmään. Koronaviruksen lisäksi liikkeellä on myös tavallisia flunssia, kausi-influenssaa ja muita sairauksia.

– Maanantaina oli vielä terveysasemien vastaanotoilla hengitystieoireista kärsiviä ihmisiä, jotka olivat kävelleet suoraa vastaanotolle.

Jatkossa Kröger ei halua kuulla yhdestäkään sellaisesta tapauksesta. Valtakunnallisesti onkin linjattu, että hengitystieoireista kärsivien tulee olla ensin puhelimitse yhteydessä terveysasemille.

Virpi Krögen kannustaa ihmisiä käyttämään myös terveydenhuollon sähköisiä palveluita. Potilas voi tehdä tautiarvion itse Omaolossa, mistä saa myös hoito-ohjeet. Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, THL:n nettisivuilta löytyy ajantasaista tietoa. Apua voi hakea myös Terveyskylä.fi-palvelusta, jossa on julkaistu esimerkiksi Koronabotti.

– Puhelimet ovat olleet todella ruuhkaisia ja toivoisin, että ihmiset pyrkisivät etsimään itse tietoa noista palveluista sen sijaan, että soittavat ja kysyvät meiltä.

– Omaolo on avoinna ympäri vuorokauden eikä sen käyttö rasita terveydenhoitoa, Kröger muistuttaa.

Terveydenasemien työtaakka helpottaa myös se, jos ihmiset eivät nyt hätäile kiireettömien tutkimusten tai hoitojen kanssa. Esimerkiksi hammashoidosta tai fysioterapiasta voi jäädä nyt hyvin pois.

– Myöskään kiireettömiä kontrollilabratutkimuksia ei ole nyt tarpeen tehdä, Virpi Kröger toteaa.

Turengissa on oma tulehdusvastaanotto

Turengissa avattiin hengitystietulehduksen oireista kärsiville tiistaina myös oma erillinen vastaanotto ajanvarauksella. C-rakennuksessa omalla sisäänkäynnillä ja helposti muista tiloista eristettävissä tiloissa on tarkoitus ottaa vastaan ja hoitaa hengitystietulehduksen oireista kärsivät potilaat.

– Kyseessä on neuvolaa vastapäätä oleva siipi, johon mennään ulkokautta eri ovesta kuin neuvolaan, Kröger kertoo.

Virpi Krögerin mukaan myös Tervakosken terveysasemalle on suunniteltu erillistä tulehdusvastaanottoa. Siellä sen sijoittaminen muista toiminnoista erilleen ei ole kuitenkaan yhtä helppoa kuin Turengissa ja siksi sen aloitus viivästyy.

Tulehdusvastaanotollekin tullessa tulee kuitenkin olla ensin yhteydessä terveysasemalle puhelimitse.

Lyhyitä sairaslomia ei nyt kirjoiteta

Ylilääkärin mukaan terveyspalveluissa keskitytään nyt ennen kaikkea sairaiden hoitoon poikkeustilassa. Tästä syystä esimerkiksi sairauslomatodistusten kirjoittamista vähennetään.

– Lievistä oireista meillä ei ole aikaa kirjoittaa lappuja, Kröger linjaa. Yli kymmenen vuorokautta kestäviin sairauspoissaoloihin todistuksia kirjoitetaan jatkossakin, jos kyse on sairaudesta, joka oikeuttaa Kelan sairauspäivärahaan.

– Meille on tullut jopa pyyntöjä todistuksista siihen, että voi jäädä terveen lapsen kanssa kotiin, kun kouluja ja päiväkoteja suljetaan, Virpi Kröger kertoo. Niitä ei ole kirjoitettu eikä kirjoiteta jatkossakaan.

Johtava ylilääkäri toivoo, että työntekijät neuvottelisivat poissaoloista nyt ensisijaisesti työnantajan kanssa.

MUISTA

Jos sinulla on hengitystietulehduksen oireita (yskä, nuha, kurkkukipu, kuume):

Osaston tuoreimmat

Osaston luetuimmat

Luitko jo nämä?

Mainos