Suosta kohoava lintutorni tarjoaa komeat näkymät Luulionvuorelle

Hyvän mielen reitti -hanke etenee, kun lintutorni valmistuu rivakasti. Pian pystytetään ulkoliikuntalaitteet Suruttoman alueelle.

Inka Mustonen
Suosta kohoava lintutorni tarjoaa komeat näkymät Luulionvuorelle

Heikki Tamminen, Tiina Leipijärvi, Elina Wathén ja Pekka Räkköläinen toivovat, että lapsiperheet ottaisivat lintutornin retkikohteeksi.

Inka Mustonen

Tervakosken Suruttoman mökin savupiipusta kohoaa kevyt savu syysilman joukkoon. Sauna on paraikaa lämpiämässä, kun pihamaalla Suruton ry:n aktiivit tervehtivät toinen toisiaan. Näissä merkeissä on mukava kokoontua, kun katsotaan, miten Hyvän mielen reitti -hanke on oikein edennyt.

–Me ollaan aika loppusuoralla. Lintutornissa menee vielä muutamia viikkoja, Tiina Leipijärvi kertoo. Hän aloitti yhdistyksen puheenjohtajana helmikuussa.

Syyskuun aikana talkoolaiset ovat urakoineet pitkospuita lintutornille, joka nousee Luulionvuoren, Alajärven, Luulionlahden ja järven takana olevan suon maisemiin. Mutterinmuotoista tornia on ollut pystyttämässä Jouko Alhainen, jolla on 60 vuoden kokemus lintutornien rakentamisesta. Hänen työparina on ahertanut yhdistysaktiivi Matti Aaltonen.

–Luonto- ja ympäristörakentamisessa on tärkeää, että tehdään kestävää, ympäristöön soveltuvaa ja esteettisesti kaunista. Kun rakennetaan, pyritään häiritsemään mahdollisimman vähän ympäröivää luontoa, Alhainen kiteyttää.

Alhainen on yhtä mieltä Suruton ry:n aktiivien kanssa siitä, että Luulionvuoren ympäristö on oivallinen paikka lintutornille. Alueella yhdistyvät erilaiset elinympäristöt, joiden myötä tornin ympäristö on lajistollisesti rikas kohde.

Alueen uudet ulkoilumahdollisuudet eivät jää ainoastaan lintutorniin. Hankkeen nimissä pystytetään ensi viikon aikana ulkoliikuntavälineet. Suruttoman mökin parkkipaikan viereen tulee niin aikuisten kiipeilyteline, dippilaite, painonnostotankoja, hyppypenkkejä kuin voimaköydet.

Lisäksi alueella on uudistettu ulkovalaistus ja mökkiin on tuotu ilmalämpöpumppuja ja kaappeja. Ulkoa löytyy nyt lämpömatto avantouimareille sekä uusi puuvarasto polttopuille.

–Tästä syystä Tervassa tapahtuu -tapahtuma jäi tänä vuonna välistä. Hanke on vienyt meiltä niin paljon resursseja. Tarkoitus on jatkaa tapahtumaa taas ensi vuonna, Leipijärvi selostaa.

Vaikka hanketta tehdään yhdistyksen ja talkoolaisten nimissä, myös kunnalla on oma roolinsa projektissa. Hankkeen kokonaisarvo on vajaa 100 000 euroa, josta omavastuuosuus on noin 10-20 prosenttia. Summa haetaan takautuvasti Linnaseutu ry:n leader-rahastosta. Tästä syystä hanketta on rahoitettu pankkilainalla, jossa kunta toimii takaajana.

–On tiettyjä edellytyksiä, jotta kunnalla on oikeus taata laina. Hankkeen pitää täyttää esimerkiksi liikunta- tai nuorisolain mukaisia tavoitteita, hallituksen jäsen Heikki Tamminen avaa.

Suruttoman mökin ja Luulionvuoren luontopolun alueella on vuosien saatossa järjestetty monia hankkeita, joiden tavoitteena on ollut tarjota monipuolisemmin virkistysmahdollisuuksia. Yhdistys tekee myös yhteistyötä koulujen kanssa. Opettajat saavat vuokrata tiloja maksutta oppituntien järjestämiseen. Varauksia tehdään noin 2-3 kertaa viikossa.

–Vuokraamme mökkiä myös jäsenille ja muille tahoille. Uudistimme verkkosivujamme siten, että sinne tehtiin sähköinen varausjärjestelmä. Tuntuu, että mökin vuokraus on kasvanut edellisvuodesta, Leipijärvi tuumaa.

–Yhdistyksen tarkoituksena on myös yhteisöllisyyden luominen. Kyllähän tämä aikaa vaatii, kun käy töissä ja on perhettä. Mutta tässä on niin mukava porukka, että sen ajan vaikka kaivaa jostain, sihteeri Elina Wathén hymyilee.

Yhdistys toivoo, että Suruttomasta tulisi virkistäytymisen ja liikkumaan lähtemisen keskuspaikka. He toivovat lapsiperheiden löytävän lintutornin retkikohteeksi.

–Lintutorni on hyvin saavutettavissa ja siellä on erittäin monipuolinen luonto. Tämä koko paikka on hieno mahdollisuus Tervakoskella, Tamminen kiteyttää.


Kommentit (1)

  • H.Lehto

    On todella hienoa aktiivisuutta tuolla Suruton-porukalla. Tosiaan nimensä veroinen ilontuoja, toivottavasti kylän ”häiriköt” antavat kohteen olla rauhassa ilkivallalta!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio