Pesosen Eijan sydän on koodattu pieniä lapsia varten

Eläkepäiville vaihtava lasten päivähoitaja on lapsille lempeä, jämpti ja turvallinen aikuinen.

Ville Säteri
Pesosen Eijan sydän on koodattu pieniä lapsia varten

Lasten päivähoitaja Eija Pesonen valmistelee Saanaa ja Fionaa päiväunille. Pesosen työura huipentuu kunnallisesta työurasta myönnettävään kultaiseen ansiomerkkiin.

Ville Säteri

Sanelujen naputtelu keskussairaalan osastosihteerin roolissa sai jäädä, kun lapsuuden haave oli aika muuttaa todeksi. Eija Pesosen korkeakoulu kasvattajana tuli suoritettua vuosina 1981 - 1990 syntyneiden neljän oman lapsen myötä.

–Tein hypyn tuntemattomaan ja luotin siihen, että elämä kantaa ja töitä järjestyy. Olen aina halunnut tehdä lasten kanssa työtä.

Työura lasten parissa alkoi perhepäivähoitajan sijaisuuksilla. Vuosina 1995 - 2002 Pesonen pyöritti kaverinsa kanssa ryhmäperhepäiväkoti Tammenterhoa Turengissa. Sieltä molemmat siirtyivät Kauriinmaalle.

Rajoja, rakkautta ja tiivistä yhteydenpitoa perheisiin

Kivitaskussa Pesonen on aina työskennellyt kaikkein pienimpien lasten kanssa.

–Pienet ovat ihania palleroita. Parasta lapsissa se, että he ovat hyvin aitoja ja rehellisiä. Aikuisten ei kannata yhtään teeskennellä, sillä lapset huomaavat sen heti. Välillä on kiva hassutella ja hömpsötellä, mutta rajoja ja rakkautta työssä ennen kaikkea tarvitaan.

Eija Pesonen haluaa olla silmäterilleen lempeä, jämpti ja turvallinen aikuinen.

Yhteistyö perheiden kanssa on olennaista arjessa. Päivähoidossa lapsia kuunnellaan ja heille annetaan aikaa, sillä kukin kehittyy omaa tahtiaan. Tärkeää on silti tarttua asiaan, jos kehityksessä havaitaan ongelmia. Tällöin on olennaista, että suhde perheisiin on kunnossa ja luottamus vahva.

–Vanhemmat tuovat meille omat aarteensa ensimmäisen kerran kodin ulkopuolelle. On tärkeää, että pystymme luomaan hyvän pohjan lapsen elämälle. On aina ihana huomata, kun lapsi oppii vaikkapa uuden sanan, Pesonen muistuttaa.

Konkari miksaa kokemusta ja uusia ideoita

Kehityskeskustelut Kivitaskussa pidetään kävelylenkkien rytmittämänä. Päiväkodin johtaja Nina Seppä joutuu himoliikkuja Eija Pesosen kanssa porhaltaessaan aina kuunteluoppilaan rooliin.

–Mun osuus on kuunnella, mutta Eija pystyy siinäkin vauhdissa sekä kävellä että puhua samaan aikaan. Olen aina sanonut, että Eijan sydän on koodattu pienille lapsille. Hän on aina iloinen ja nauttii työstään. Moni vanhempi on päiväkotipaikkaa hakiessaan varmistanut, että onhan Eija vielä meillä töissä, Nina Seppä luonnehtii.

Uuden oppiminen on aina ollut Eija Pesoselle luontevaa. Opiskelijoiden perehdyttäminen päiväkodin arkeen on hänelle mieluista.

–Siinä saa pistää omatkin aivot pöllyämään. Olen aina yrittänyt imeä niistä tilanteista paljon. Omasta kokemuksesta ja näkemyksestä sekä opiskelijoiden tuomista uusista ideoista saa hyvän mikstuuran, Pesonen kiittelee.

Eläkkeelle lähes Finlandian tahdissa

Työura päiväkoti Kivitaskussa saa harvinaisen komean huipennuksen. Eläkepäivät alkavat virallisesti vuoden vaihtuessa, mutta viimeinen työpäivä on 5. joulukuuta. Sitä ennen päiväkodilla juhlitaan vielä 100-vuotiasta Suomea.

–Aika hieno päätös. Suomi täyttää 100 ja työurani loppuu melkein Finlandiaan, Eija Pesonen nauraa.

Esimiehen aloitteesta hän ilmoittautui myös Seuturekryn listoille, joten Pesonen nähtäneen jatkossakin keikkatöissä – vain ja ainoastaan Kivitaskussa.

–Hyvillä mielin jään eläkkeelle. Minusta tuntuu vähän niin kuin tämä ei olisi ollut työtä ollenkaan. Minulle on aina ollut luontevaa ja helppoa olla lasten kanssa. Päivääkään en vaihtaisi pois.

Himoliikkujan eläkepäiviin sisältöä tuovat tanssi, zumba, pilates, koiran kanssa lenkkeily sekä käsityöt ja kirjat. Mummon silmäterinä on myös kaksi lasten lasta, 6- ja 3-vuotiaat pojat.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio