Ompelukoneen äärellä syntyi englantia ärisevä Hurtta

Cosplay on Tomi Haapojalle intohimo. Ekaan pukuun riitti värjätty huppari ja ilmastointiteippi.

Zico Leitao
Ompelukoneen äärellä syntyi englantia ärisevä Hurtta

Tomi Haapoja voitti cosplayn World Mastersin Game of Thronesin Hurtan asulla ja vahvalla eläytymisellä rooliin.

Ville Säteri

Turenkilaisen Tomi ”Hapsu” Haapojan, 25, näyttävä puku ja energinen esiintyminen palkittiin Cosplayn World Mastersin voitolla. Hapsu huseerasi Portugalissa Game of Thronesin Hurtan roolissa. Hahmon valintaan oli varsin pätevä.

– Valitsin hahmon siksi, että se on oma suosikkini sarjassa. Lausumiseni on vähän rallienglantia, mutta Hurtan puhe on enemmän ärjymistä ja karjumista. Asu painaa 25 kiloa. Olin se päällä 13 tuntia, mikä kävi urheilusuorituksesta, Haapoja nauraa.

Kisoissa oli kilpailijoita 16 maasta aina Brasiliaa ja Turkkia myöten. Haapojalle paikka avautui miehen voitettua vuoden 2016 Cosplayn SM-kilpailun. Hahmona oli tuolloin Pirates of Caribbeanin Hector Barbossa.

Herran teutarointia lavalla merirosvokapteenin roolissa voi videoklipin perusteella kuvata mielipuoliseksi ja varsin alkukanteiseksi.

– Esiintymispuoli on vahvuuteni, vaikka sitä on ollut vasta näissä kahdessa kisassa. Teen itse ja kaverien avustuksella ääniraidan ja taustavideot. Ideana on aina tuoda hahmon piirteet mahdollisimman hyvin esiin. Liikkeiden ja eleiden pitää lähteä selkäytimessä, Haapoja tuumii.

Happeningit ovat pieni osa harrastusta. Ompelutöiden ja veistohommien parissa vierähtää hahmon kuin hahmon kohdalla helposti kuukausi. Hurtan asua Tomi Haapoja työsti yli puoli vuotta.

Cossaamansa hahmot hän haarukoi yleensä pelien, animen ja länsimaalaisten sarjakuvien aihekirjosta. Kipinä syttyi vuonna 2010, kun Haapoja päätti osallistua Tampereella järjestettyyn roolipeli- ja animecon -tapahtuma Traconiin.

– Päätin pukeutua Left 4 Dead 2 -pelin zombiehahmoksi. Kirpparilta löysin kirkkaanpunaisen hupparin, jota yritin äidin kanssa värjätä siniseksi. Hupparista tuli tumman violetti, mutta se oli riittävän outo. Nilkkojen ja polvien ympärille kiersin ilmastointiteippiä.

Seuraava cossattava hahmo oli rutkasti kunnianhimoisempi ja työläämpi, One piece -animen Roronoa Zoro. Asu toi kunniamaininnan ja viimeistään sen jälkeen mies oli koukussa.

– Puutöitä olin sitä ennen tehnyt viimeksi koulussa, mutta tein hahmolle kolme samuraimiekkaa. Cossasin samaa hahmoa sitten koko vuoden. Netistä löytyy nykyään tosi loistavasti videoita ja kuvia avuksi pukujen tekoon.

Hapsu on värkännyt jo 24 erilaista asua. Armeija-aikanakaan ei tullut taukoa. Suosikkipojan asemaan Tomi Haapoja on päässyt kangaskauppa Pikku-Kirjossa. Cosplay ei usein ole myyjille tuttua, mutta termi teatteripuku avaa tiet oikeiden materiaalien ääreen.

Cosplay-tapahtumat keräävät Suomessakin parhaimmillaan tuhansia osallistuja. Suurin osa cossaajista on 14-25-vuotiaita, mutta joukossa on myös nelikymppisiä ”senioreja.”

Luennot, paneelit, pelaaminen ja pukukisat kuuluvat aina tapahtumien menuun. Innostus heijastuu siihen, että pukujen taso nousee vuosi vuodelta.

Turenkilaisen kerrostalon häkkivarasto pursuaa itse tehtyä miekkoja ja tavaraa, joka saa herkimmät naapurit kalpenemaan.

Siviilissä jalkinemuotoilua opiskeleva Tomi Haapoja on leppoisa kaveri, jonka ulkoinen habitus on kaukana monsterista.

– Pukeutuminen kuuluu tapahtumiin, vaikka voisihan sitä joskus porukalla heittää asut päälle ja lähteä keräämään ihmetteleviä katseita. Harrastus on tuonut älyttömästi kavereita ja jopa hyviä ystäviä, hän kiittelee.

Cosplay (costume play) eli pukuilu on harrastus, jossa ihmiset pukeutuvat manga-, anime-, sarjakuva-, peli- tai elokuvahahmoiksi.

Cosplay on syntynyt Yhdysvaltain scifi-piireissä, josta se rantautui Japaniin. Länsimaihin cosplay-innostus tuli Japanista animen ja mangan mukana.

Suomessa puvut tehdään lähes poikkeuksetta itse. Asujen ja muun rekvisiitan tekoon vaaditaan esimerkiksi ompelu-, veisto-, maalaus- ja maskeeraustaitoja.

Suomessa järjestetään vuosittain noin 20 cosplay -tapahtumaa, jotka keräävät parhaimmillaan tuhansia harrastajia. Cosplay on jo niin suosittua, että tilavuokrien vuoksi pääsymaksuttomat tapahtumat ovat todella harvinaisia.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio