Lounaskellarin hämärästä kattoravintolan loistoon – Kokkailua Hans Välimäen ja Eero Vottosen johdolla

Laura Lahin
Lounaskellarin hämärästä kattoravintolan loistoon – Kokkailua Hans Välimäen ja Eero Vottosen johdolla

Työt ravintola-alalla ovat vieneet Oula-Kustaa Keijälän korkealle. Ravintola Palacen vuoromestarina hän kokee saavansa vaikuttaa ruokaan tekemällä yhteistyötä menusuunnittelun kanssa.

Inka Mustonen

Kernaalasta lähtöisin olevan Oula-Kustaa Keijälän, 29, kelpaa katsella maisemia työpaikan ikkunasta, josta avautuu komea merinäköala. Keijälä aloitti loppuvuodesta tuhkasta nousseen helsinkiläisravintola Palacen vuoromestarina.

–Oli hieno kokemus olla mukana avaamassa uutta paikkaa. Testasimme annoksia ja purimme astioita – se oli minulle aivan uusi kokemus. Nyt olemme olleet reilu kuukauden auki ja kaikki on mennyt hyvin, Keijälä tunnelmoi.

Alkujaan vuonna 1952 avattu ravintola Palace oli Suomen ensimmäinen Michelin-ravintola, joka suljettiin vuoden 2016 lopussa. Ravintola avattiin vuoden 2017 loppupuolella uudelleen tunnettujen keittiömestareiden Hans Välimäen ja Eero Vottosen johdolla.

–Kyseessä on ehdottomasti Helsingin kovimpia ravintoloita, Keijälä kommentoi.

Ravintola-alan hektisyys ei ole koskaan sammuttanut Keijälän intohimoa ruoanlaittoa kohtaan. Hän toteaa olevansa töissä tietyn tasoinen perfektionisti, mutta ei menetä yöuniaan töiden takia.

–Kun ollaan töissä, työt tehdään niin hyvin kuin pystytään. Jos niin ei tee, se on laiskuutta ja välinpitämättömyyttä.

Jo opiskeluvuosinaan ravintolakoulu Perhossa Keijälä päätti tähdätä urallaan korkealle. Ensimmäisen harjoittelunsa hän suoritti ravintola Postresissa, joka valittiin vuonna 2008 vuoden ravintolaksi.

–Siellä ollessani minulle heräsi ajatus, että tätä haluan tehdä: ruokaa, josta voin oikeasti olla ylpeä.

Viimeinen harjoittelupaikka vahvisti Keijälän paikan ravintolamaailmassa. Suosittelujen kautta hän pääsi toteuttamaan itseään ravintola G. W. Sundmansiin.

Työelämänsä niin sanotun välivuoden Keijälä koki G. W. Sundmansin suljettua ovensa jouluna 2014. Mies teki pätkätöitä muutamissa paikoissa. Työpaikat eivät kuitenkaan tuntuneet riittävän haastavilta.

–En sano, että ne olisivat olleet huonoja. Niissä tyydyttiin vähempään, ja minun jutukseni oli tullut tehdä fine diningia.

Kun työpaikkojen taso ei vastannut miehen vaatimuksia, alkoi Keijälän mieleen hiipiä ajatuksia siitä, oliko hän sittenkään oikealla alalla. Hän päätti pitää kuukauden mietintätauon.

–Kuukauden jälkeen totesin, että ei sitä ilman duuniakaan voi olla. Olin jouluavustajana eräässä ravintolassa. Hain ravintola Oloon syksyllä 2015, josta minulle sanottiin, että töitä löytyisi vasta vuodenvaihteen jälkeen.

Työskentely ravintola Olossa oli käännekohta Keijälän työelämässä. Laadukkaassa paikassa hän oppi uutta ja kehittyi jatkuvasti. Ruoanlaitto alkoi taas maistua.

–Aloitin ensin startterissa rivikokkina. Siitä siirryin tekemään jälkiruokia. Lopulta toimin vuoromestarina.

Nousujohteisesta urasta huolimatta Keijälä pitää jalat maan tasalla. Rakentavan palautteen hän näkee myönteisenä asiana, joka auttaa kehittymään alan ammattilaisena. Miehen motto on, että kokki ei ole koskaan valmis.

–Niin paljon kuin voi mennä ylöspäin, niin sinne mennään. Jokaisen kokin haaveena taitaa olla se oma ravintola. Kyllä se on itsellänikin, mutta ei kuitenkaan pakollinen päämäärä.

Keijälä on hyvillään siitä, että nuoret ovat yhä kiinnostuneempia ravintola-alasta. Hän haluaa kuitenkin muistuttaa, että telkkarissa näkyvä huippukokki saattaa antaa väärän kuvan siitä, mitä ala oikeasti on.

Mies paljastaa saaneensa ensikosketuksen ravintola-alan työhön yläkoulu- ja lukioaikoina Janakkalasta, tarkemmin ottaen Lounaskellari Emmistä.

–Siellä Väisäsen Eeva opetti, miten duunia tehdään.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: