Leijonat takovat hyvää metallista

Romunkeräys: Lions clubilaiset käynnistävät viimeisen tempauksen tämän vuoden Punainen sulka -kampanjan hyväksi.

Inka Mustonen
Leijonat takovat hyvää metallista

Jouko Lahtinen ja Risto Ojala kannustavat janakkalalaisia penkomaan takapihojaan metalliromun löytämiseksi. Lions clubilaiset hakevat sovitusti samasta paikasta vähintään noin 200 kiloa metalliromua.

Inka Mustonen

Nyt käynnistyvät äänekkäästi traktorit. Ne ohjataan romunkeräyskierrokselle ympäri Janakkalaa. Paikalliset leijonat päättivät perustaa metalliromukeräyksen osana Punainen sulka -kampanjaa. Tätä ei siis tehdä rahankiilto silmissä, vaan puhtaasti hyväntekeväisyyden nimissä. Tuotto lahjoitetaan lyhentämättömänä syrjäytyneiden nuorten hyväksi.

- Pyrimme toiminnallamme edistämään myös siisteyttä luonnossa. Tähän liittyy myös Suomi 100 Siistiksi -kampanja. Tästä syystä kampanja sai Suomi 100 -leiman, Risto Ojala LC Janakkala/Turengista avaa.

- Nämä kaksi agendaa sopivat hyvin yhteen eli ympäristön siistiminen ja syrjäytyneiden nuorten auttaminen. Halusimme järjestää vielä viimeisen tempauksen ennen kuin valtakunnallinen Punainen sulka -kampanja loppuu, Ojala jatkaa.

Romukeräyksen ideana on, että paikallisille leijonille voi soittaa toukokuun aikana ja ilmiantaa omalta takapihaltaan löytyvät varaosat, vanteet, vaijerit, pellit sekä muut maatalous- ja autonromut. Leijonat hakevat minimissään noin 200 kilon verran metalliromua. Tämä on puhtaasti käytännön syistä.

- Tässä keräyksessä meillä on sen verran pienet voimavarat, että on yksinkertaisesti järkevämpää hakea isompia satseja. Tässähän esimerkiksi naapurit voivat yhdistää metalliromunsa ja soittaa meidät sitten hakemaan niitä, Ojala ideoi.

Kampanja tehdään yhteystyössä Leppäkosken Romun kanssa, joka hoitaa puolestaan romujen jatkojalostamisen.

- Halutessaan ihmiset voivat viedä myös itse metallijätettä Leppäkosken Romulle ja ilmoittaa, että nämä tulisivat kyseiseen keräykseen. Siellä on lista auki, Ojala vinkkaa.

Janakkalan leijonilla ei ole vielä tiedossa tarkkaa summaa, kuinka paljon he ovat lahjoittaneet tämänhetkiseen Punainen sulka -kampanjaan. Ojala toteaa, että tässä puhutaan kuitenkin tuhansista euroista.

- Kampanja esiintyy kymmenen vuoden välein Suomessa. Ihmiset ovat aika tietoisia tästä, ainakin lipaskeräyksestä, Jouko Lahtinen LC Janakkala/Turengista arvelee.

- Ja myötämielisiäkin he ovat. Syrjäytyneet nuoret koskettavat kuitenkin monia, joten siihen on helppo lahjoittaa. Summasta, jonka Janakkalan Lions clubit saavat kerättyä, 25 prosenttia tulee suoraan takaisin Janakkalan nuorille, Ojala avaa.

Kaksikko on tehnyt töitä hyväntekeväisyyden parissa jo kunnioitettavan ajan. Risto Ojala 25 vuotta ja Jouko Lahtinen peräti 40 vuoden ajan. Mikä on saanut heidät jatkamaan?

- Kaikilla ihmisillä ei ole niin hyvä olla. Tässä tehdään työtä sen eteen, että voitaisiin olla lähempänä samaa viivaa. Yhteisöllisyyttä ei voi myöskään korostaa liikaa, Lahtinen toteaa.

- Monille meistä tämä on vapaa-ajan henkireikä. Tässä tehdään erilaisia asioita kuin työelämässä ja vielä erilaisten ihmisten kanssa, Ojala täydentää.

Janakkalan leijonien keski-ikä liikkuu 50 hujakoilla. Jäsenet toivovatkin uutta verta joukkoonsa, jotta toiminnalle taataan jatkoa.

- Nykyään ihmiset eivät tahdo olla enää niin yhteisöllisiä. On toki ymmärrettävää, että ruuhkavuodet veloittavat, mutta tästä saa niin paljon, Ojala kiteyttää.

Löytyykö sinulta metalliromua yli 200 kilon verran? Voit olla yhteydessä LC Janakkala/Turengin edustajiin, joilta saat lisätietoa.

Etelä-Janakkala: Heikki Linna p. 040 084 2360

Keski- ja Pohjois-Janakkala: Risto Ojala p. 040 085 7695

Länsi-Janakkala: Markku Holstila p. 040 084 5131

Itä-Janakkala: Jouko Lahtinen p. 040 505 1135


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio