Karvainen ryhmähengen kohottaja – koulukoira Bertta piristää Kiipulassa

Kiipulassa työnsä on aloittanut koulukoira Bertta. Työnkuva vaihtelee rennon tunnelman ylläpitämisestä riemukkaaseen hännän heilutukseen.

Inka Mustonen
Karvainen ryhmähengen kohottaja – koulukoira Bertta piristää Kiipulassa

Normaalisti työkoiria kuten esimerkiksi opaskoiria ei yleensä saa silittää, mutta Berttaa saa kyllä silittää ja rapsutella. Mikko Hjelt, Nelli Rättyä ja Iida Kivisaari kertovat Bertan piristävän heidän koulupäiviä.

Inka Mustonen

Kiipulassa on aidosti iloinen vastaanotto, kun 1,5 vuoden ikäinen ja karvainen työntekijä saapuu katsomaan, kuka astui ovesta sisään. Lattialle heittäytyen on parempi vastaanottaa tulijan tervehdys. Kyseessä on koulukoira Bertta, joka on rodultaan sileäkarvainen mäyräkoira.

–Aamuisin Bertan pääjuttu on opiskelijoiden ja henkilökunnan tervehdys. Se heittäytyy mielellään selälleen rapsutettavaksi ja nuolee kasvot, vaikka et haluaisi, ohjaaja ja Bertan omistaja Tiina Haapanen naurahtaa.

Bertta päätyi Kiipulan ammattiopiston koulukoiraksi, kun työura edellisessä paikassa päättyi. Toisin sanoen Haapasen mies vaihtoi työpaikkaa. Bertta ei valitettavasti voinut tulla uuteen kouluun.

–Kun lähdimme mieheni kanssa töihin, Bertta jäi päivisin kotiin itkemään. Se on tottunut olemaan mukana töissä ja erilaisten ihmisten ympäröimänä. Keskustelin asiasta erityisopettaja Rauni Aaltosen ja opiskelijoiden kanssa, Haapanen avaa.

Bertta ei ole tarvinnut kaverikoirakursseja. Hyvä ja sosiaalinen luonne on syntynyt kuin itsestään. Bertta on pennusta lähtien ollut mukana omistajiensa työelämässä. Koulukoiran tehtävää tukevat myös Bertan muut luonteenpiirteet. Kyseessä on harvinaisen kiltti, tasapainoinen ja sopeutuvainen koira.

Kiipulassa suhtauduttiin ideaan myönteisesti, ja niin Bertta pääsi työkokeiluun. Bertta taisi suoriutua jaksosta hyvin, sillä nyt koira on vakituinen osa koulun väkeä henkilökuntakorttia myöten.

Bertta on osa Kiipulan valmentavan koulutuksen ryhmää. Haapanen ja Aaltonen ovat havainneet, että Bertta on tuonut paljon positiivisia asioita mukanaan. Ryhmän ilmapiiri on rentoutunut, kun Bertta tulee silloin tällöin rapsuteltavaksi. Monille riittää vain se, että he voivat katsella Bertan touhuja. Opiskelija voi myös siirtyä Bertan huoneeseen omaan rauhaan.

–Bertalla on täällä oma huone, jossa ovi on aina auki. Se menee sinne välillä rauhoittumaan. Tilaan saa mennä vain yksi opiskelija kerrallaan. Bertta voi olla hyvä syy poistua välillä ryhmästä, jos haluaa hetkeksi vetäytyä omaan rauhaan, Haapanen kertoo.

Tärkeintä tietysti on, mitä mieltä opiskelijat ovat uudesta koulukoirasta. He kertovat, että Bertta piristää huomattavasti koulupäiviä.

–Bertta on hauska ja piristää päivää. On mukava käyttää Berttaa kävelyllä. Aina hän haluaa nuolla kasvoja, Iida Kivisaari, 16, iloitsee.

–Sen verran on kokemusta koirista, että tuttavilla on koira. Bertta on kyllä hauska, kun se tulee hakemaan huomiota, Mikko Hjelt, 22, täydentää.

Jännittävissä hetkissä Bertta on rauhoittava tekijä. Tapaamisissa ja ihmispaljouden keskellä huomio keskittyy usein ensimmäisenä Berttaan. Tämä voi helpottaa opiskelijaa kohtaamaan uusia ihmisiä ja tilanteita. Herttaisella olemuksellaan Bertta murtaa jäät kankeissakin tilanteissa.

Opiskelijat saavat myös ulkoiluttaa Berttaa. Mukana on aina henkilö, johon Bertta luottaa. Koulukoiran myötä opiskelijat oppivat vastuuta ja eläinten oikein kohtelua. Haapasen ja Aaltosen mukaan Bertta saa luokassa erinomaista kohtelua.

–Erityisoppilaitoksissa voi kuitenkin olla väkivaltaisia opiskelijoita, mutta tälle ryhmälle Bertta sopii hyvin, Aaltonen kertoo.

Koulukoiran hankkiminen edellyttää sitä, että karvainen ryhmän jäsen sopii kaikille. Rajoittavia tekijöitä voivat olla voimakas pelko koiria kohtaan tai allergia. Tässä ryhmässä kukaan ei kärsi koira-allergiasta, mutta Bertan työtilannetta tarkastellaan uudelleen, kun uusi ryhmä aloittaa ensi vuonna.

Myös luokan ulkopuolella Bertta on varsinainen päivän piristys, kun suuret miehetkin lankeavat polvilleen lässyttämään pienelle ja suloiselle työntekijälle.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio