Ei kotia kauemmas sienikätköille – Sieniboxi tarjoaa superfoodia ja mielenkiintoista katseltavaa

Saku Laaksonen
Ei kotia kauemmas sienikätköille – Sieniboxi tarjoaa superfoodia ja mielenkiintoista katseltavaa

Alkujaan koljalalainen Katja Rämö vie eteenpäin Sieniboxin ilosanomaa Teemu Pinomäen ja Tuomas Aro-Heinilän kanssa.

Inka Mustonen

Jos haussa on astetta persoonallisempi joululahja, kengänkärjet kannattaa suunnata tulevana sunnuntaina Turengin markkinoille. Vuosi sitten tamperelaistunut Katja Rämö, 27, palaa viikonlopuksi kotokulmille mukanaan Sieniboxeja. Laatikon nimi pistää ainakin hymyn huulille, mutta mistä on oikeasti kysymys?

–Sieniboxi on pahvinen laatikko, jonka sisällä on sienien orgaaninen kasvualusta. Se koostuu kahvipuruista, sahanpuruista, viljasta ja sienirihmastosta, Proakatemiassa yrittäjyyttä ja tiimijohtamista opiskeleva Rämö avaa.

Laatikko voi olla hauska koriste keittiön nurkassa, mutta sisältää myös peräänkuulutettua superfoodia. Sieniboxissa kasvaa osterivinokkaita, jotka sisältävät muun muassa rasvaliukoisia vitamiineja, aminohappoja, entsyymejä sekä b-ryhmän vitamiineja.

–Siitä löytyy lihaankin verrattavaa makua. Seuraavassa kuormassa meille on tulossa myös pinkkiosterivinokasta, jota myymme pekonisienenä. Se on vaaleanpunaista ja lihanmakuista, Rämö kertoo.

Vaikka sienten kasvatus kotioloissa voi kuulostaa haasteelliselta, sitä se ei itse asiassa ole. Rämö kertoo, että asiakkaan ei tarvitse tehdä muuta kuin avata pahvilaatikon luukku ja tehdä sisältä löytyvään muovialustaan ristiviilto. Tämän jälkeen aukkoa tulee kastella vettä sisältävällä sumutinpullolla muutaman kerran päivässä.

–Yhdestä boxista voi saada kolmekin satoa. Kun sienten antaa kasvaa, siinä menee noin kolmisen viikkoa, kun niitä alkaa näkyä. Sitten ne kasvavat muutamassa päivässä oikein silmissä. Toki orgaanisen eliön eloa on mahdoton täysin arvioida, Rämö selostaa.

Sieniboxit ovat kiinnostaneet erityisesti noin 20-30-vuotiaita, joille ekoasiat ovat lähellä sydäntä. Mutta myös varttuneempi sieniharrastajakunta on löytänyt tuotteen mielenkiinnon. Rämö kertoo, että kyseessä on ekologinen tuote.

–Pahvinen laatikko kertoo maanläheisyydestä ja Puolassa oleva tuottajamme kerää kahvinmurut paikallisista kahviloista eli ne tulevat kierrätyksenä.

Kehitysideoita Sieniboxin suhteen riittää. Rämö paljastaa, että suunnitteilla on saada tuottaja Suomeen, jotta yrittäjät voisivat saada kotimaista ja luomutuotetta. Lisäksi haaveena on kehittää uusi kestävä boxi, johon voi tilata pelkän kasvualustan.

Projekti on Tampereen ammattikorkeakoulun Proakatemian jatkuvan tiimiyrityksen eli Eventa Creativen nimissä toiminut projekti. Tällä hetkellä Sieniboxi -toimintaa pyörittävät Rämön lisäksi Teemu Pinomäki ja Tuomas Aro-Heinilä.

–Me ollaan nyt kolmas projektitiimi, joka pyörittää tätä. Idea on tullut alun perin Proakatemialta ja ensimmäinen tiimi hoksasi, että tässä voisi olla jotain.

Jo ennen Proakatemiaan hakua Sieniboxi oli voittanut Rämön kiinnostuksen, jonka vuoksi naisella on palo työskennellä projektin parissa.

–On hienoa kehittää ja myydä jotain, kun itsekin fiilistelee sitä niin paljon. Uskon, että ihmiset innostuvat. Sieniboxi onkin saanut jo osakseen positiivista huomiota.

Koljalasta kotoisen oleva Rämö palaa innoissaan viikonlopuksi Janakkalaan avaamaan Sieniboxin maailmaa. Ravintola-alan tekijä piipahtaa myös entisellä työpaikallaan tekemässä muutaman vuoron.

–Saatan olla tuttu Turengin Asemalta, jossa työskentelin neljä vuotta.

Katja Rämö kurvaa Sieniboxeineen Turengin markkinoille su 10.12. klo 9-15.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio