Somestoppi naurattaa ja ihastuttaa Janakkalan kouluissa – ”On ihanaa olla hyvän mielen lähettiläs”

Tarinan, nuket ja rekvisiitan tehnyt Marjukka Toivola on kiertänyt Janakkalan kouluissa innostamassa oppilaita lukemaan sekä innostamaan omien tarinoiden luomiseen.

Marjukka Toivola on tehnyt itse Somestoppi-esityksen nuket ja lavasteet.

”On ollut aivan ihanaa!”

Näin kuvaa viime viikkojaan Marjukka Toivola. Kirjastonhoitajana Janakkalan kirjastossa yleensä työskennellyt Toivola viettää neljä viikkoa tarinankertojana Janakkalan alakouluissa Somestoppi-nukketeatteriesityksensä kanssa.

Toivola on itseoppinut nukketeatteritaiteilija. Viime vuonna hän opiskeli Samiedussa esitys- ja teatteritekniikan ammattitutkinnon. Opintojensa aikana hän kirjoitti Somestoppi-esityksen.

Toivola sai mahdollisuuden lähteä kiertueelle, kun hänet kutsuttiin mukaan Oikeus oppia -hankkeeseen.

”Ei tarvinnut kahta kertaa miettiä”, Toivola sanoo.

Marjukka Toivolan Somestoppi-esitys kannustaa lapsia lukemaan. Esitysten jälkeisissä keskusteluissa lapsia on kiinnostanut myös se, kuinka oma tarina kirjoitetaan ja nuket valmistetaan.

Esityspäivät ovat olleet kiireisiä, kun toisinaan esityksiä on jopa neljälle ryhmälle päivässä. Esityksen jälkeen oppilaat saavat esittää kysymyksiä ja Toivola pitää kirjavinkkaustakin.

Kiertue alkoi 17.4. Viralasta ja päättyy 12. toukokuuta Turengissa. Sen jälkeen Somestopin on nähnyt lähes kaikki Janakkalan alakoululaiset. Päällekkäisten aikataulujen vuoksi aivan kaikki luokat eivät Somestoppia nähneet.

”Ensin mietitytti, kuinka viides- ja kuudesluokkalaiset ottavat esityksen vastaan, mutta vastaanotto on ollut hyvää. Tarkoituksella olen laittanut tarinaan paljon vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Isommille olen kertonut myös etukäteen, että olen tehnyt kaikki nuket ja lavasteet itse.”

Marjukka Toivola kertoo, että erityisesti vanhempia oppilaita onkin kiinnostanut se, kuinka esitys on syntynyt.

”He ovat osanneet arvostaa sitä, että kaikki on ollut itse tehtyä.”

Oppilaat ovat olleet aktiivisia keskustelijoita esitysten jälkeen.

”Paljon kysytään, kuinka olen tehnyt nuket ja rekvisiitat tai kuinka tarina on syntynyt. Olen halunnut kannustaa lapsia tekemään omia juttuja.”

Somestoppi on tarina retkestä ja selviytymisestä. Mikään pelkkä opetustarina se ei ole, vaikka lukemiseen kannustaakin.

”Olen yrittänyt laittaa tarinaan paljon hauskuutta. Nautin, kun kuulen esityksen aikana välinauruja. Toivon, että lapsille jää esityksestä hyvä mieli.”

Hyvä mieli esityksistä jää esittäjällekin.

”Olen aina ollut jännittäjäihminen ja yrittänyt piiloutua. Tarinoiden kehittämien antaa valtavan paljon, ja esityksissä tunnelma on käsin kosketelava. Nautin joka hetkestä. On ihanaa olla hyvän mielen lähettiläs.”

Kun kiertue päättyy, Toivola palaa työhönsä Janakkalan kirjastolle. Hän toivoo, että saisi jatkossakin esittää Somestoppia ja muitakin tarinoita lapsille. Alustavaa keskustelua on ollut jo Somestopin esityksistä Hämeenlinnassa ja Hattulassa, mutta päivätyö kirjastossa tuo haasteen kouluvierailuille.

”Aina, jos yksi on töistä poissa, se kuormittaa muita. Oli hienoa, että pääsin tähän hankkeeseen ja työpaikalta se mahdollistettiin.”

Järjestelyt Somestopin jatkamiseksi ovat pohdinnassa. Toivola odottaa ovien avautumista nukketeatterille.

”Menen heti, jos pyydetään. Tämä on minulle unelma-ammatti.”

Toivottavasti voi nähdä. Alustavasti on ollut keskustelua, voisiko viedä Hämeenlinnan ja Hattulaan. Haaste on, kun olen päivätöissä kirjastossa. Aina jos on yksi poissa, niin se kuormittaa. Se on mietinnän alla. Menen heti, jos pyydetään.Tämä on mun unelma-ammatti.

EDIT: 8.5.2023 klo 10.17: Kiertue alkoi 17.4., ei 19.4., kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston tuoreimmat

Osaston luetuimmat

Luitko jo nämä?

Mainos