Janakkalassa toimii jo 12 kesäkahvilaa: Tällaisia suunnitelmia kahvilanpitäjillä on pian alkavalle sesongille

Kysyimme Janakkalan kesäkahviloilta tulevan kesän suunnitelmista.

Kyläkahvila Lempi on Janakkalan kesäkahviloiden uusin tulokas.

Janakkalasta löytyy tarjontaa kesäkahviloissa. Suurin osa on auki puhtaasti vain kesäkauden, osalla on toimintaa myös talvikaudella. Soitimme läpi kaikki 12 kahvilaa ja kysyimme, millaisia suunnitelmia kahvilanpitäjillä on tulevan kesän varalle.

Kyläkahvila Lempi

Kyläkahvila lempi aloitti toimintansa vuosi sitten rakennuksessa, jonka moni tunsi aiemmin Kyläkauppa Eerolana. Kuvassa entinen kauppias Juhani Eerola ja Kyläkahvila Lempin yrittäjät Terhi Koivula (keskellä) ja Päivi Välilä.

Kyläkahvila Lempille viime kesä oli ensimmäinen. Yrittäjä Päivi Välilä kertoo, että kyläkahvilan kesä sujui hyvin. Vanhan päälle on hyvä rakentaa tämänkin kesän toimintaa, mutta uusiakin suunnitelmia tulevalle kesälle on.

”Laajennamme valikoimaa Lempin nimikkoleivonnaisilla. Ei kehitetä kokonaan uutta, vaan lähinnä tuunataan. Tehdään leivonnaiset itse, kuten suurin osa muistakin tarjottavista.”

Leivonnaisten lisäksi kesällä on tarjolla keittolounasta lauantaisin.

Teemapäivien teemoiksi on suunniteltuna esimerkiksi öljyvärimaalauksen kokeilua, musiikillinen iltapäivä ja ralliautoiluun keskittyvä päivä.

”Teemapäivien ajankohdat ovat vielä auki, mutta kahvilan some-kanavat kanavat kannattaa ottaa seurantaan, koska sieltä löytyy aina tuorein tieto.”

Välilä odottaa viihtyisää vilkasta ja aurinkoista kesää kyläkahvilalla.

”Meille kannattaa tulla kauniin maiseman, uintimahdollisuuden ja hyvän hengen vuoksi”, Välilä sanoo.

Aukioloajat: Kahvila avautui vappuna ja on auki toukokuussa viikonloppuisin sekä helatorstaina ja sitä seuraavana perjantaina. Kesäkuun alusta lähtien kahvila on auki päivittäin kello 12–19.

Osoite: Saloistentie 471

Lue lisää: Vanha kyläkauppa herää kesäksi eloon – kahvila Lempi avaa ovet oman kylän naiskaksikon voimin Saloisilla

Vähikkälän Suvipuoti

Vähikkälän Suvipuodilla on edessä jo 19. kesä. Sanna Valajärvelle jäi viime kesästä mieleen hyvä tunnelma ja hikiset päivät pullauunin ääressä. Myös hauskat ja koskettavatkin kohtaamiset ihmisten kanssa jäivät puodinpitäjän mieleen.

Tulevalta kesältä hän odottaakin näkevänsä taas niin tuttuja kuin uusiakin kesäkulkijoita puodilla.

”Odotan niitä iloisia jälleennäkemisiä ja hauskoja kohtaamisia Vähikkälän väljämän omintakeisessa kesäkuplassa, jonka tunnelmia kannattaa tulla nuuskuttamaan omin aistein samalla, kun nauttii kahvipöydän antimista ja jäätelöstä.”

Aukioloajat: Puoti aukeaa 3. kesäkuuta ja on auki elokuun loppuun saakkaa päivittäin kello 10–18.

Osoite: Vähikkäläntie 721

Tallicafe

Tallcafen yrittäjät Marja ja Sippo Halminen kertovat, että viime kesä oli kahvilan historian paras. Viime vuonna Tallicafe vietti 10-vuotispäiviään.

”Kova suosio oli viime kesänä. Kasvua oli kaksinumeroinen luku. Moni jo odottaa kesää, että päästään herkkuihin kiinni.”

Tulevan kesän uutuudet ovat vastaus asiakkaiden toiveisiin.

”Uudistuksena ovat pidemmät aukioloajat, ja tuotevalikoimakin tulee laajentumaan.”

Tallicafen klassikot pitävät yhä paikkansa ruokalistalla.

”Upeat pizzat ja letut ovat ohjelmassa taas, kuten muinakin kesinä.”

Aukioloajat: Avautuu 18. toukokuuta. Avoinna toukokuun ajan keskiviikosta sunnuntaihin kello 11–20. Loppukesän aikataulut ilmoitetaan myöhemmin.

Osoite: Kartanontie 6

Lue lisää: Tervakosken Tallicafe juhlii 10-vuotisjuhlavuotta – yrittäjäpariskunta paljastaa, miten sesongin jatkuvasta yhdessäolosta selvitään sovussa

Mallinkaisten motoristikahvila

Mallinkaisten motoristikahvilan aikaan kenttä on varattu moottoripyörille. Näin alue täyttyi kahvittelijoista elokuisena torstaina kesällä 2022.

Mallinkaisten kyläyhdistyksen järjestämä Mallinkaisten motoristinkahvila kuuluu erityisesti monen kaksipyöräisellä ajavan ohjelmaan heinä–elokuussa. Kyläyhdistyksen kahvila on ohjelmassa tänäkin kesänä.

Tarja Forsström kertoo, että viime kesästä jäi mieleen hyvä tunnelma.

”Ihan mukavasti meni ja väkeä kävi sopivasti. Me ei niin verenmaku suussa tätä tehdä.”

Motoristikahvilaa pidetään yhteistyössä. Joka kahvilapäivän eteen tekee töitä 30–40 ihmistä, osa leipomalla etukäteen, osa kahvilassa paikan päällä.

”Meidän porukassa on kaiken ikäisiä alakoululaisista eläkeläisiin. Moni asiakas pitää kahvilasta juuri siksi, kun tässä on yhdistys takana.”

Forsströmin mukaan hyväksi havaittu sapluuna on käytössä tulevanakin kesänä, eikä suurimmasta hitistä ole epäilystä.

”Ne on ne meidän lätyt. Niitä jonotetaan aina. Tilamaito haetaan naapurikylältä suoraan lypsyn jälkeen. Letut eivät ole yhtään vetisiä.”

Lettuja saa myös gluteenittomana.

Lettujen lisäksi tarjolla on etenkin makeita leivonnaisia. Suolaisista syötävistä grillimakkaraa on tarjolla joka kerta, joskus myös suolaista piirakkaa.

Kahvilapäivänä kahvila aukeaa Mallinkaisten kyläkoululla virallisesti kello 17.30.

”Mutta osa tulee kärkkymään jo aiemmin, kun kahvi on usein jo neljän maissa valmista. Aloitusaika meillä on venyvä.”

Aukioloajat: Avoinna torstaisin heinä–elokuussa kello 17.30-20. Kahvio auki myös 9. syyskuuta Maalaismarkkinoilla.

Osoite: Kouluraitti 1, Turenki

Lue lisää: Mallinkaisten kyläkoulun nurmikenttä täyttyy sadoista moottoripyöristä joka kesätorstai – kävimme aistimassa motoristikahvilan tunnelmaa

Hakolan Marjatila

Hakolan Marjatilan kahvilassa on voinut vierailla ympäri vuoden, mutta juhannuksesta lähtien kahvila on auki joka päivä.

”Viime kesä oli iloisen vilkas. Säät suosivat. Ihmiset matkailivat Suomessa ja poikkesivat meilläkin. Marjavuosikin oli kohtuullinen”, Outi Koskinen kertoo.

Hakolan Marjatilan vetonaula on Koskisen mukaan luomutila kokonaisuutena: lampaat, kanat, puutarha ja koko tilan tunnelma houkuttelevat kävijöitä. Kahvilassa kävijöitä kiinnostavat omassa keittiössä alusta asti valmistetut leivonnaiset ja ruuat.

Oman tilan marjoista, jauhoista, villiyrteistä ja lähitilojen tuotteista valmistetut tuotteet ovat jatkossakin Hakolan Marjatilan tarjonnan ydin.

”Tälle kesälle uutena on tulossa taas uusia marja-, hunaja- ja viljatuotteita. Kahvilaan saadaan kesäkaudelle uutena ainakin maistelumenu, aamupuuroaamut ja lounaspäivät.”

Aukioloajat: Ympäri vuoden perjantaisin kello 12–18 ja lauantaisin kello 10–15. Juhannuksesta koulujen alkuun maanantaista perjantaihin kello 12–18, lauantaisin kello 10–15 ja sunnuntaisin kello 12–16.

Osoite: Piilokivi 26

Miinantorin kahvila

Miinantorilla näkyi viime kesänä erityisen paljon pyöräilijöitä.

”Pikku hiljaa asiakkaat ovat oppineet siihen, että Miinantori on auki ympäri vuoden ja Kiipulan alueella on monenlaista tekemistä vaikka koko päiväksi”, ylipuutarhuri Henni Koskimäki sanoo.

Yksi Miinantorin vetonauloista on aivan vieressä oleva Kiipulan eläinpiha.

”Miinantorin toimintaa kehitetään jatkuvasti, ja yksi suunnitelmista on tehdä eläinpiha viihtyisämmäksi ja kävijäystävällisemmäksi.”

Koska yhä useampi tietää Kiipulasta ja Miinantorista, Koskimäki toivoo kesän asiakasmäärän nousevan viime kesästä.

”Miinantorille kannattaa tulla kahville jo pelkästään mukavan ympäristön ja hyvien leivonnaisten vuoksi.”

Kahvihetken lisäksi päivään voi suunnitella esimerkiksi frisbeegolfia, minigolfia, tutustumista Kiipulan miljööseen ja eläinpihaan sekä aktiviteettipuistoon.

”Myös kukkaloisto kasvihuoneessa on monille mieluisa kokemus.”

Aukioloajat: Avoinna 8. kesäkuuta alkaen arkisin kello 9–19 ja viikonloppuisin kello 9–15. Juhannusaattona kahvila on auki kello 9–13, juhannuspäivänä suljettu. Juhannuksen jälkeen elokuun loppuun avoinna arkisin kello 9–17 ja viikonloppuisin kello 10–14.

Osoite: Kiipulantie 507

Lue lisää: Miinantori siirtyi Kiipulan uuteen taloon –  nyt kahvilasta voi seurata lasiseinän läpi kanojen touhuja

Iso-Hiiden kartanon kahvila

Marjatila Iso-Hiiden kartanon aittakahvio sijaitsee palvelupisteen vieressä. Mansikka-aitan kahvilassa voi nauttia munkkikahvit, pikkusuolaista, jäätelöä ja muita virvokkeita. Rakennus on kartanon vanha piha-aitta 1800-luvulta.

Tiina Hiidenkari kertoo, että kahvila aukeaa perinteisesti samaan aikaan kun mansikan itsepoimintasesonki käynnistyy. Yleensä se on osunut juhannuksen jälkeiselle tai sitä seuraavalle viikolla. Sesonki päättyy suunnilleen koulujen alkaessa.

Marjatilalta löytyy myös viihtyisä leikkipaikka ja maatilan kotieläimiä ihasteltavaksi.

Aukioloajat: Kahvila avautuu arkisin ja lauantaisin klo 9 ja sunnuntaisin klo 11. Kahvila sulkeutuu päivittäin samaan aikaan, kun itsepoiminta-aika päättyy.

Osoite: Mansikkapellontie 62

Virala camping -leirintäalueen kahvila

Leirintäalueen kahvila aukeaa kesäksi touko-kesäkuun vaihteessa.

Yrittäjä Heikki Alutoin kertoo, että kahvilatoimintaa kehitetään tänä kesänä. Yrittäjien toisesta kahvilasta, Hämeenlinnassa sijaitsevasta Kahvila Kaneliässästä, on tarkoitus löytää synergiaetuja leirintäalueen kahvilalle.

”Täällä kahvila-asiakkaista noin puolet on Viralan kyläläisiä ja puolet camping-alueen asiakkaita. Vaunuilijat ovat aika omavaraisia, mutta tulevat kahvilaan ostamaan jäätelön tai kahvin”, Heikki Alutoin kertoo.

Aukioloajat: Tarkentuvat vielä mutta maanantaista lauantaihin kahvila palvelee ainakin kello 10:stä aamulla kello 22 asti illalla. Viikonloppuisin kahvila on auki pidempään ja sunnuntaisin se on suljettu.

Osoite: Saarelantie 86

Hyvikkälän kauppamuseo ja kahvila

Jukka-Pekka Heleniukselle Hyvikkälän kauppamuseo on harrastus, jonka ovet ovat kesäsunnuntaisin avoinna muillekin.

”Jos käy sama määrä tänä kesänä kuin mihin on totuttu, se on hyvä. Ei tehdä tätä ryppyotsaisesti.”

Toiminnan ydintä on kauppamuseo ja nostalgiabensis, jotka on toteutettu niin mallikkaasti koulun vanhaan navettaan, että jotkut ovat luulleet paikalla oikeasti toimineen bensa-aseman ja kaupan.

Kahvilassa on tarjolla käsintehtyjä leivonnaisia, mutta myös poikkeuksellista myytävää.

”Kaikki kahvilan tavarat ovat myynnissä. Jos istahtaa sohvalle kahvia juomaan ja toteaa, että tämä onkin kiva, niin sohvan saa mukaansa maksua vastaan.”

Vaikka Helenius pelkää kauppamuseon kuulostavan joidenkin korvaan pölyttyneeltä, mutta vintagen ja vanhan tavaran harrastajalle paikka on paratiisi.

Vanhan tavaran ihastelijoita paikalla poikkeaakin.

”Täällä pääsee aikakoneeseen 50–70-lukujen kauppaan.”

Vanha kauppa ja huoltoasema nostattavat monen kävijän mieleen muistoja.

”Tämä on aikamatka menneeseen, kadonneeseen maailmaan. Mitä iäkkäämpi ihminen tulee, sitä enemmän heillä on muistoja. Heiltä kuulee käsittämättömiä juttuja menneestä ajasta. Se on tämän harrastuksen suola.”

Vaikka Jukka-Pekka Heleniuksen mukaan kauppamuseon juttu on vanhassa eikä uutuuksissa, jotain uuttakin on luvassa.

”Meillä on pihassa vuoden 1959 mallin linja-auto. Sinne tehdään lisää kahvilapaikkoja. Tuskin saadaan valmiiksi ennen kesää, mutta sisälle pääsee tutustumaan.”

Aukioloajat: Avoinna sunnuntaisin 4.6.–24.9. kello 12–17.

Osoite: Jokirannanpolku 9

Leppäkosken kioski

Leppäkosken lettukioski, Leppäkosken lippakioski. Monelle keltainen kioski on tuttu Woiman kioskina. Liisa Halme on ollut kioskin yrittäjänä vuodesta 2021.

”Viime kesänä kioski oli ensimmäistä kertaa auki täyden kesän, ja tulos oli kohtalainen. Kesäkuu oli vilkas ja heinäkuu hiljaisempi.”

Halme odottaa innolla kioskin seuraavaa kesää.

”Nyt ihmiset tietävät, että kioski on auki. Vakioasiakkaita on myös ympäristökunnista.”

Halmeen mukaan kioskin vetonauloja ovat pehmis, letut, vohvelit, pannukahvi sekä asiakaspalvelu ja tunnelma.

”Lettukioskille kannattaa tulla fiilistelemään vanhalla kioskimeiningillä ja nauttia pannukakkua, itse tehtyjä piirakoita, pullaa ja muurinpohjalettuja ynnä muuta.”

Halme kertoo, että uusia ideoita on mielessä, mutta niistä hän kertoo tarkemmin vasta, kun rahoitus on selvillä.

Liisa Halme lähti kioskiyrittäjäksi alun perin siksi, että halusi tarjota tyttärelleen kesätyötä. Tänäkin kesänä Halmeen apuna kioskilla työskentelee hänen tyttärensä ja yksi leppäkoskelainen nuori.

Aukioloajat: Kioski on auki sunnuntaisin ympäri vuoden. Kesäkuussa avoinna perjantaisin kello 13–19, lauantaisin ja sunnuntaisin kello 12–19. 1.–3. kesäkuuta avoinna kello 13–19, 4.6.–31.7. kello 12–20.

Osoite: Haukankalliontie

Lue lisää: Liisa rakastui Leppäkosken lippakioskiin – kesällä alkanut lettukahvila jatkoi läpi syksyn ja talven pakkasten ja palkittiin lopulta mielenterveystekona

Lue lisää: Hallakorpelainen Liisa Halme vuokrasi Woiman kioskin, kun nuorten kesätyöpaikka peruuntui – aikoo avata myös ensi keväänä

Keltaisen talon kahvila

Keltaisen talon kahvila sai viime kesänä kiitosta erityisesti viikonlopun lounaista, ja niitä on luvassa tänäkin kesänä.

”Lauantaina ja sunnuntain lounaat toivat viime kesänä uutta väkeä talolle. Lounasta niin kuin muutakin tarjontaa kehitetään jatkuvasti, mutta buffet-lounaat syntyvät tänäkin kesänä välimerelliseen tapaan”, Olli Soini sanoo.

Listalla jatkavat myös hitiksi muodostuneet falafelit. Soinin mukaan gluteenittomat vaihtoehdot ja kasvisherkut ovat Keltaisen talon kahvilan

”Keltaisen talon miljöö on huikea, puhuimme sitten itse rakennuksesta tai koko Laurinmäestä. Täällä on asuttu jo muinaishistorialliselta ajalta lähtien ja sen kyllä aistii! Vanha rukoushuone vuodelta 1913 on sekin tunnelmaltaan ainutlaatuinen”, Soini sanoo.

Aukioloajat: Avoinna 7.6.–6.8. keskiviikosta sunnuntaihin.

Osoite: Hakoistentie 373

Luostarissa isä Damaskinoksen yksi työtehtävä on toimia leipurina. Niinpä myös Lammintien kahvilassa on tarjolla omia leipomuksia.

Lintuvuoren pop up -kesäkahvila

Viime kesänä avannut kahvila jatkaa myös tulevalla kesäkaudella. Kahvilaa pitää ortodoksimunkki Damaskinos Olkinuora.

Suunnitelmissa on edelleen panostaa erityisesti kreikkalaisiin leivonnaisiin, jotka viime kesänä olivat erityisen suosittuja.

Lue lisää: Ortodoksimunkki palasi lapsuudenkotiinsa Janakkalaan ja avasi kesäkahvilan – myös pihaan valmistuneen kappelin ovet ovat auki

”Tänä vuonna repertuaaria laajennetaan uusilla tuttavuuksilla”, Olkinuora lupaa.

Leipomisessa käytetään luostarin omista oliiveista puristettua oliiviöljyä. Myös pidettyä hapanjuurileipää leivotaan, samoin kuin perinteisiä suomalaisia leivonnaisia. Kaikki on itse käsin tehtyä.

Kahvittelun lomassa pääsee ihailemaan kaunista puutarhaa mäntymetsä- ja peltomaisemineen sekä tutustumaan ortodoksiseen tsasounaan pihapiirissä. Halutessa voi jutella kahvilan isä Damaskinoksen kanssa aiheista maan ja taivaan väliltä.

”Viime kesänä niin kävijöitä kuin juttuseuraakin riitti, ja siksi jatkamme innolla tähänkin vuoteen”, Damaskinos kertoo.

Aukioloajat: (voivat vielä tarkentua) 8.7.–22.7. tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin klo 11-18, mutta tarkentuu vielä.

Osoite: Lammintie 386

EDIT: 12.5. klo 9.13: Lisätty mukaan Lintuvuoren kesäkahvila.

EDIT: 12.5. klo 9.42: Vähikkälän Suvipuodin pitäjän sukunimi on Valajärvi.

Osaston tuoreimmat

Osaston luetuimmat

Luitko jo nämä?

Mainos