”Sitten valitetaan, kun vitriini oli niin tyhjänä” – Selvitimme, onko Janakkalan kahvilatarjonta mainettaan parempi

Yllättäen parhaat aukioloajat löytyvät tervakoskelaisista kahvipaikoista. Kerro myös jutun lopussa löytyvässä kyselyssä, missä ja milloin käyt kahvilla.

Tervakosken kahvila-konditoria sijaitsee K-market Tervapadan vieressä Tervakosken keskustassa.

Säännöllisesti pulpahtaa esiin keskustelu siitä, onko Janakkalan kahvilatarjonta riittävää. Päätimme selvittää, millainen määrä kahvipaikkoja kunnasta oikeastaan löytyy, ja jos haluaa ilta-aikaan istua kahvilla, pitääkö lähteä oman kunnan rajojen ulkopuolelle.

Kahvin saa tietysti ostettua vaikkapa Ärrältä, mutta nyt etsitään paikkaa, jossa istahtaa kunnolla pöydän ääreen vähän paremman pullan kera. Nämä paikat voi jakaa karkeasti kolmeen: huoltoasemat, ravintolat ja kahvilat.

Kahvilatuotteita löytyy useammasta lounasravintolasta ja kahvia myydään monenlaisen toiminnan ohessa: esimerkiksi ravintola Sandwich Brosissa, lounasravintola Hiidenportissa, iLähetyskahvila Toivossa, Kiipula Gardens Miinantorissa ja Tervakosken uimahallin kahviossa. Nämä paikat leipovat vähintään osan kahvilatuotteistaan itse.

Seurakunnan lähetyskahvila Toivo on auki kahtena päivänä viikossa aamupäivisin.

Hiidenportti ja Miinantori ovat lounaspaikoille tyypillisesti auki arkisin päiväsaikaan, mutta Sandwich Bros venyttää aukiolojaan hieman myöhemmäs: kahvilla voi käydä keskiviikosta torstaihin iltakuuteen ja perjantaisin iltakahdeksaan asti. Lauantaisin paikka on auki seitsemään asti illalla.

Sandwich Brosin yrittäjä Matias Pitkänen kuitenkin kertoo, että ruoka on selkeästi pääosassa: kahvila-asiakkaita on noin 10 prosenttia kaikista asiakkaista. Hiidenportin asiakasvirrasta kahvila-asiakkaita on Heidi Huhtalan arvion mukaan kolmannes.

Tervakoskella aloitti viime vuoden lopulla Katin Kymppilounas, jossa starttasi myös kahvilapuoli. Yrittäjä Kati Nuora kuitenkin kertoo, että kahvilatoiminta ei ottanut tuulta purjeisiinsa ja se ajettiin alas.

”Kahvilapuoli ei varmaan saanut tarpeeksi näkyvyyttä ja ajankohta oli väärä aloitukselle. Oikeanlaisella otteella uskon toimivuuteen, vaikkei nyt lähtenyt liikkeelle toivotulla tavalla”, Nuora sanoo.

Tervakosken parhaat ilta-aukioloajat löytyvät yllättävästä osoitteesta: Tervakosken uimahallin kahvio sulkeutuu puoli tuntia ennen hallin sulkemisaikaa. Arkisin kahvio on siis auki parhaimmillaan aamukuudesta kahdeksaan asti illalla. Lauantaisin kahvio on auki yhdestätoista puoli neljään.

Uimahallin kahvion ja asiakaspalvelun työntekijä Outi Laitinen kertoo, että heillä leivotaan paljon itse: nytkin tiskillä on tuoretta korvapuustia, pitsoja ja uunissa paistuu rahkapiirakka. Silti hyvin harva asiakas poikkeaa sisään vain kahville.

”Ihmiset tulevat uimaan ja sitten jäävät kahvioon. Kyllä tänne kannattaisi tulla ihan vartan vasten kahvillekin”, Laitinen kehottaa.

Huoltoasemat ovat perinteisiä kahvipaikkoja. Turengin Neste on auki aamukuudesta iltakuuteen ja kahville pääsee päiväsaikaan myös viikonloppuisin. Oma lukunsa on taukopaikka Linnatuuli, jonka kahvila-ravintolassa on varmasti Janakkalan laajimmat aukioloajat. Linnatuuli on avoinna joka päivä vuorokauden ympäri. Linnatuulessa myydään kahvia noin 5000 kupillista viikossa.

”Kahvittelijoiden osuutta on vaikea sanoa, tänne tullaan niin monesta syystä. Kahvi liittyy monen asioinnin oheen, kaupassa käynnin ohessa saatetaan ottaa kupponen, samoin ruokien yhteydessä. Koon ravintolan ruokiin sisältyykin vielä kahvi, joten kahvia menee sitäkin kautta. Tämä ei ole kahvin myyntiluvussa mukana”, kauppias Seppo Lauer kertoo.

Suurin osa kahvittelijoista tulee moottoritieltä ja ovat näin useimmiten matkalla jonnekin ja pitävät taukonsa Linnatuulessa. Paikallisiakin kahvittelijoita käy päivittäin.

Janakkalassa on kaksi yritystä, jotka kulkevat puhtaasti kahvilanimikkeen alla: Kahvila Laurell Turengissa ja Tervakosken Kahvila-konditoria. Turengista löytyy myös ”haamukahvila”. Kirjaston risteyksessä on kyltti, jossa lukee ”Kahvila Poikkeus”. Janakkalan kirjastotoimen johtaja Matti Karvinen kuitenkin kertoo, että kyltti on vanhentunut jo ajat sitten ja kummittelee tienvarressa muistona menneestä. Kahvila on ollut sen jälkeen ainakin nimellä Cafe-Ida ja tällä hetkellä toimii nimellä Cafe Kuu, joka on ollut viime aikoina avoinna pääasiassa erilaisten tapahtumien yhteydessä.

Kun kahvilasta puhutaan, suurimmalle osalle tulee ensimmäiseksi mieleen Kahvila Laurell, eikä ihme: sen valikoima on Janakkalan laajin. Sille on myös selkeä syy: kahvila sijaitsee Laurellin leipomon yhteydessä. Erityisesti korostuu konditoriapuoli eli makeat leivonnaiset. Kahvila on auki arkisin virka-aikaan ja viikonloppuisin kiinni.

Yrityksen kehitysjohtaja Salme Kokko kertoo, että asiakkaita käy tasaisesti koko päivän, mutta pidempään kuin kello 16 ei ole havaittu kannattavaksi pitää kahvilaa auki. Aamupäivisin käy paljon vakioasiakkaita ja läheisiltä rakennustyömailta poiketaan työpäivän aikana.

Aukioloaikoja on vaihdeltu menneinä vuosina. Turengin Laurell on ollut aiemmin auki myös lauantaisin. Laurellilla oli kahvila myös Tervakoskella, mutta se päätettiin myydä.

”Ostaja oli työntekijämme, joka halusi jatkaa liiketoiminnan itse. Päädyimme myymään ja keskityimme kehittämään liiketoimintaa Riihimäelle, johon perustettiin uusi kahvila”, Kokko kertoo.

Merja Leimu aloitti Tervakosken kahvila-konditorian yrittäjänä vuonna 2020. Sitä ennen kahvila oli kuutisen vuotta toisella yrittäjällä ja taas sitä ennen se oli Kahvila Laurellin toimipiste.

”Siltä ajalta tuo meidän hirveän pitkä vitriinikin on”, Leimu sanoo.

Leimun aloittaessa kahvilalla oli laajemmat aukioloajat: se oli nykyistä myöhempään auki sekä arkisin että lauantaina. Leimu supisti aukioloaikoja, sillä asiakkaita ei käynyt iltapäivisin kuin muutama.

Kahvilassa tiedetään, että aamuisin on ruuhka, kun kanta-asiakkaat ilmestyvät oven taakse yhtä aikaa työntekijöiden kanssa. Puoleen päivään mennessä vitriini myydään lähes tyhjäksi.

”En voi varata iltapäivälle kauheasti tuotetta, koska tiedän, että siitä tulee vain hävikkiä. Ja jos kaiken yli jääneen laittaa seuraavana aamuna myyntiin puoleen hintaan, on se taas sen päivän myynnistä pois. Pienyrittäjä ei voi pitää hirveän isoa valikoimaa”, Leimu sanoo.

”Mutta sitten valitetaan Facebookissa, kun vitriini oli niin tyhjänä”, Leimu harmittelee. Hän odottaa innolla Tervakosken koulukeskuksen rakentamisen aloitusta.

”Työmaaporukka käy paljon kahvilla ja lisää selvästi myyntiä. Ehkä sitten täällä kahvilassa olisi mahdollista tehdä remonttiakin”, Leimu pohtii.

EDIT: 27.3.2023 klo 10.13: Lisätty Katin Kymppilounaan yrittäjän kommentit.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston tuoreimmat

Osaston luetuimmat

Luitko jo nämä?

Mainos